30 liraya 0 kilometre 2. el oto!

İkinci el araç simsarlığında son trend aracın kilometresini düşürmek. Yetkililer, sanayi sitelerinde 30-100 lira ücretle kilometresi düşürülen araçların ölümcül boyutuna dikkat çekerek uyarıyor.

30 liraya 0 kilometre 2. el oto!
30 liraya 0 kilometre 2. el oto!
GİRİŞ 19.02.2013 07:29 GÜNCELLEME 19.02.2013 08:41
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Bazı ikinci el araç sahiplerinin kurnazlık edip aracını daha pahalıya satmak için otomobilin kilometresini düşürme yoluna gitmesi, yeni bir iş kolu haline geldi. Bugün birçok oto sanayi sitesinde en üst düzey elektronik tesisata sahip araçların bile kilometreleri düşürülebiliyor. Star'a göre, kilometre düşürme operasyonu Evren Sanayi Sitesi'nde 30-90 lira arasında değişiyor. Yetkililer, kilometre düşürmeyi tercih edenlerin ise genellikle bazı ‘aracılar' olduğunu söylüyor.

Mekanik araçlarda km düşürme fiyatının 30 ila 40 lira arasında değiştiğini belirten yetkililer, dijital göstergeli araçlarda ise bu rakamın 90 ila 100 liraya kadar çıktığını belirtiyor. Kilometre düşürmenin 2 tür sakıcası olduğunu belirten yetkililer "Bunların ilki tüketici bu noktada kandırılıyor. İkinci ve en önemlisi ise aracın önemli parçaları kilometre-yıl bazlı değişir. Düşük kilometre olduğunu düşünüp bu aksamları değiştirmeyen alıcı açısından ölümcül kazalar bile meydana gelebilir" diyor. İkinci el ‘güvenilir olmayan' her 10 araçtan 7'sinde bu işlemin uygulandığını belirten yetkililer ayrıca, ikinci el araç almayı planlayanlara "Aracı almadan önce mutlaka yetkili serviste kontrol ettirin" uyarısında bulunuyor.

Kilometresi düşürülmüş araç nasıl anlaşılır?

-Eğer almayı planladığınız araç servis bakımlı ise aracın ruhsatı ve satıcı ile birlikte servise gidip sorgulatın. Serviste son kayıttaki km bilgisi ile göstergedeki rakamlar arasında fark varsa araçta sıkıntı var demektir.

-Sigorta şirketlerinden SMS ile sorgulama sonucunda da aracın kaç kilometrede muayeneye girdiği çıkıyor. Emin olmak için bunu da yaptırmakta fayda var.

-Aracın serviste kaydı yoksa bu durumda uzman bir göz gerekiyor. Bilgisayarlı test cihazının vermiş olduğu motor gücü oranı bu noktada önemli bir ipucu..

-Bu da yeterli olmazsa asıl kanıtlar şoför mahallinde bulunuyor. Direksiyon simidi, vites, el freni, ve koltuktaki aşınmaya bakın.

YORUMLAR 7
  • olcay çelik 11 yıl önce Şikayet Et
    2.el araç alırken güvenmeyin. kimseye güvenmeyin 2.el araç alacaksanız bildiğiniz tanıdığınız arkadaşlarınız araçlarını satıyorsa alın.adam vuruk 2001 opeli 8500 tl e aldı masrafı serviste 13 milyar tutuyor .bir sürü çıkması var dedi 3500 tl topladı airbagler 5000 tl onlar tamir ediyor rsonra araç 17000 tl satışa çıktı görüntü gıcır gıcır.işte sadece boyandı başkada bilgi vermiyor.
    Cevapla
  • ERGÜN TOKER 11 yıl önce Şikayet Et
    helal ve dürüst satışlar.... 6 aydır audi arıyorum. hangi arabayı bulduysam kesinlikle ya bir hilesi var ya da bir kazası ve arızası. Ama sahibine soruyorsun, nerdeyse yemin edecek hiçbişeyi yok diye. orjinal diye yazdığı arabanın pert kaydı çıkıyor. velhasıl kimseye güvenim kalmadı.4 yıldır bende dediği araba son 2 yılda 3 el değiştirmiş çıktı. sıfır araç almayı pek mantıklı bulmuyordum ama başka çarem kalmadı gibi.
    Cevapla
  • celal uyan 11 yıl önce Şikayet Et
    Adalet veya Allahın adaleti. 2010 yılında bir araç aldım 90 bin km diye 8 ay sonra paraya ihtiyaçtan 95 bin olarak sattım sattığım kişi beni 10 gün sonra aradı km değişmiş diye elinde raporlar var 2009 yılında araç bakıma gidiyor 295 km olarak daha detayları uzun şuanda aldığım kişi ile mahkeme devam ediyor yalnız daha 10 gün önce savcılıktan karar takipsizlik olarak çıktı peki nerede adalet 15 günlük itiraz süresi doldu acaba adalet terazisi arağımı basacak yoksa üzerine bir bardak su mu içeceğiz ama eminin ki Allah'ın adaletinin hiç şaşmaz eden bulur
    Cevapla
  • boşver adı 11 yıl önce Şikayet Et
    çok basit 3. yorum gönderişim umarım yayınlarsınız . çok basit araç muayeneye girince en son km kaydedilir her muayene öncekiyle karşılaştırılmış olur varsa hile eski haline getirilmeden muayeneden geçmesin gösterge bile değişse eski km işlenmesi zorunlu olmalıdır
    Cevapla
  • NEDİM KURNAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    iki ay. ikinci el araç aradım.ama çok fazla üçkağıt var.2011 model yazan aracın 2009'da kaza yaptığı gözüküyor sorgulamada.nasıl olur böyle birşey?temiz iş yapan insanlarda etkileniyor bundan.sonunda borca girip sıfır araç aldım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle