Araç sahipleri dikkat! MTV'yi az ödemenin yolu

Araç vergilerinin son ödeme tarihi yaklaştı. Peki MTV'yi daha az ödemenin bir yolu olduğunu biliyor muydunuz?

Araç sahipleri dikkat! MTV'yi az ödemenin yolu
Araç sahipleri dikkat! MTV'yi az ödemenin yolu
GİRİŞ 16.01.2013 09:00 GÜNCELLEME 16.01.2013 13:55
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

MTV birinci taksit ödemeleri 31 Ocak Perşembe günü sona eriyor. Ödemeler gib.gov.tr'den yapılacak.

Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefleri, 2013 yılı MTV'nin birinci taksitini şu yöntemleri kullanarak ödeyebilecekler;

''Kredi kartı ile Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sayfasında (www.gib.gov.tr) yer alan İnternet Vergi Dairesi/Sık Kullanılanlar/Motorlu TaşıtlarSorgulaması ve kredi kartı ile ödeme bölümüne giriş yapılarak, anlaşmalıbankaların internet bankacılığını kullanarak veya doğrudan bankalara başvurarak, MTV yönünde mükellefiyet kaydının bulunduğu vergi dairesi müdürlüğüne veya MTV'yi tahsile yetkili diğer vergi dairesi müdürlüklerine başvurarak.''

OTOMOBİL VERGİSİ HANGİ KARTLARLA ÖDENİR?

Vergilendirme sürecinde tarhiyatın yani hesaplamanın ne şekilde olacağı ile ilgili olarak Vergi Usul Kanunu, tüm hesaplanacak vergiler için yapılacak tarhiyatın kanunda belirtilen matrah ve nispetler üzerinden yapılacağını hükme bağlamıştır.

VERGİ NEYİN ÜZERİNDEN HESAPLANACAK

Bu noktada açıklanması gereken bir kavram da matrah kavramı; matrah vergi hukukunda verginin üzerinden hesaplanacağı şeyi ifade etmektedir. Yani verginin neyin üzerinden hesaplanacağı ve buna hangi oranın isabet ettirileceği kanunla belirtilmiştir.

HACMİNE GÖRE 2013 ARAÇ VERGİLERİ

Motorlu Taşıtlar Vergisi açısından bakıldığında verginin üzerinden hesaplandığı şey yani matrah olarak aracın cinsi, yaşı ve motor silindir hacmi operatif değişkenler olarak sıralanmaktadır. Yani herhangi bir araç için ödeyeceğiniz vergi söz konusu aracın yaşına, cinsine ve motor silindir hacmine göre değişiklik göstermektedir.

ARACIN KASKO DEĞERİ ÖNEMLİ

Bu önbilgiden sonra motorlu taşıtlar motorlu Taşıtlar Vergisi için hesaplanacak vergisel büyüklükte bir avantaja dikkat çekmek yerinde olacaktır. Motorlu Taşıtlar Vergisi için hesaplanacak büyüklükte MTV'ye esas araç için hesaplanan vergitutarı kasko değerinin %5'inden fazla ise ödenecek MTV bir alt tarifedenödenebilmektedir. Bunun için yapılması gereken aslında çok basit bir işlem öncelikle MTV'ye esas araç için kasko değerinin hesaplanması gerekmektedir.

ALT TARİFEDEN MTV ÖDEMEK MÜMKÜN

İlk olarak Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRSB) tarafından araçların marka, model ve üretim yılına göre değerlerinin sıralandığı aylık olarak yayınlanan araç kasko değer listesinden aracın kasko değeri bulunarak bunun %5'i hesaplanmalıdır. Daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin hesaplanması için kurulan internet vergi dairesinden(https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp) aracın vergisi hesaplanacaktır. Buna göre ödenecek MTV tutarı, aracın kasko değerinin %5'inden fazla ise bir alt tarifeden MTV ödemek mümkün olabilecektir. Bununla birlikte bir alt tarifenin de kasko değerinin %5'inden fazla olması durumunda tekrar bir alt tarifeye inilmesi söz konusu olmayacaktır. Söz konusu avantajdan yararlanmak için sigortaacentelerinin düzenlediği bildirim formu ile vergi dairesine başvurmakgerekmektedir.

ZAMAN AŞIMI SÜRESİNE DİKKAT

Basit bir örnek yardımıyla açıklamak gerekirse; örneğin 2005 model yani 8yaşında 3.800 cm3 motor silindir hacmine sahip bir otomobilin 2013 yılı için hesaplanan kasko değerinin %5'i, 4 bin TL olarak bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığında söz konusu araç için hesaplanan 2013 yılı MTV tutarı 5 bin 844 TL olarak bulunmaktadır. Yani aracın kasko değerinin %5'i ödenmesi gereken MTV tutarından fazla olduğundan bir alt tarifeden vergilendirilerek mükellef daha az ödeyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus da önceki yıllarda ödenen fazladan MTV tutarının iade alınabilmesidir. Ancak bu vergilerde zamanaşımı süresinin 5 yıl olduğu dikkatten kaçırılmamalıdır.

YORUMLAR 3
  • AHMET KARATAY 11 yıl önce Şikayet Et
    plaka. plakayı yazdınmı hemen borcun görünüyor neyini az ödeyecen eskiden az çok bi iş oldu arabada o zaman belki z ödeyen varmı acaba
    Cevapla
  • Haydar_Emmi 11 yıl önce Şikayet Et
    hadi biraz daja. ALLAH'ım bu millete yardım et % 50 az bile %80 oy alacagına inanıyorum bu partinin. insanlar artık uçuyor uçuyor uzayda yaşıyor. kime sorsam kimle ne konuşsa ben bi daha y vermem dedi %50 aldı. önceki seçimlerden daha çok tepki var ve bu demek oluyorki %70 oy garanti. hadi hep birlikte ülkeyi daha ileri taşıyalım 1cm ileri 500 metre geri hadi aslanlarım ???
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    zaten otomatik olarak hesaplıyor.... buna göre ödeyeceğin miktarı maliye belirlemiş oluyor,neyi daha zaz ödeyeceksin ki..faturayı kesiyor zaten!ancak bankalar aracılığı ile ödersen 6 taksit imkanın var....
    Cevapla