'Ya Afrika'ya geri dön, ya da ismini değiştir'

Senegal Kültür ve Turizm Bakanı efsanevi Dakar Rallisi'nin organizatörlerine “ya yarışı Afrika'ya geri getirin, ya da farklı bir isim seçin” diye çağrıda bulundu.

'Ya Afrika'ya geri dön, ya da ismini değiştir'
'Ya Afrika'ya geri dön, ya da ismini değiştir'
GİRİŞ 14.01.2013 17:10 GÜNCELLEME 14.01.2013 17:10

Dakar Rallisi son olarak 2007 yılında Afrika'da yapılmıştı. Ertesi sene Moritanya'daki bir terörist grup yarışmacılara saldırma tehdidinde bulunduğu için yarış son dakikada iptal edildi ve sonraki yıllarda Güney Amerika'da düzenlendi.

Senegal Kültür ve Turizm Bakanı Youssou N'Dour yarışın bitiş çizgisi Senegal'in başkentinde olmadığı halde, hâlâ Dakar ismini kullanmasının bir skandal olduğunu söyleyerek, Dakar Rallisi kıtadan ayrıldığından beri yerel turizm endüstrisinin büyük bir darbe aldığını, bu yüzden organizatörlerin bu ismi kullanarak para kazanmayı sürdürmesinin haksızlık olduğunu belirtti.

N'Dour bir Fransız radyosunda yayınlanan röportajda, “Herkese Dakar isminin yarışın artık bağlantısının olmadığı bir ülkeye ait olduğunu hatırlatmak istiyorum,” dedi ve, “Organizatörlerin o ismi kullanmayı bırakması gerekiyor. Bu konuyu konuşmalıyız,” diye ekledi.

Dakar Rallisi'nin yöneticisi Etienne Lavigne, N'Dour'un sözlerine, devam eden güvenlik endişeleri nedeniyle Afrika'ya dönmenin çok zor olduğunu söyleyerek karşılık verdi.

Ayrıca yarışın isminin yıllardır bir ticari marka olduğunu, onu değiştirmenin kesinlikle söz konusu olamayacağını ekledi.

Lavigne, “Yves Saint Laurent Paris adında bir parfüm yapıyor, ama şehrin yerel yönetimi hiç ondan telif ücreti talep etmedi” dedi.