Sağdan direksiyonlu araçlar tescil edilmeyecek

Emniyet Genel Müdürlüğü direksiyonunu sola aldırmayan araçların trafiğe çıkmaması için özel genelge yayınladı.

Sağdan direksiyonlu araçlar tescil edilmeyecek
Sağdan direksiyonlu araçlar tescil edilmeyecek
GİRİŞ 06.01.2013 16:42 GÜNCELLEME 06.01.2013 16:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bu araçların muayeneleri de yapılmayacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, sağdan direksiyonlu araçların trafiğe tescil edilemeyeceğine karar verdi. Tasfiye İşletme Müdürlükleri'nce trafik şahadetnamesi düzenlenerek satışı yapılan sağdan direksiyonlu araçların tescil işleminde yaşanan tereddüte son nokta konuldu.

ÖZEL GENELGE

Emniyet Genel Müdürlüğü, sağdan direksiyonlu araçlarla ilgili 81 İl Emniyeti'ne özel bir genelge gönderdi. Direksiyonu sağda olan araçlar için makine mühendislerince, "soldan akan trafiğe uygundur" ibareli uygunluk belgesi düzenlendiğine dikkat çekilen genelgede, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 30. maddesine göre bu tip araçların tescilinin yapılamayacağı ifade edildi.

İçişleri Bakanlığı, direksiyonu sağda olan araçlara, üzerinde tadilat yapılıp direksiyonu sola aldırmadığı sürece muayenelerinin yapılmaması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na, bu otomobillerin münferit araç uygunluk belgelerinin onaylanmaması konusunda ise TSE'ye yazı gönderdi.

MAĞDURİYET OLMASIN

Genelgede, yönetmelik hükümleri gereğince sağdan direksiyonlu araçların direksiyonunu sola aldırması gerektiğine işaret edilerek şöyle denildi: "Gümrüğe bağlı Tasfiye İşletmeleri'nden araç satın alanların mağdur olmamaları ve devlete olan güvenlerinin sarsılmaması amacıyla, ülkemizde belirli bir süre kullanıldıktan sonra tekrar yurt dışına çıkarılmak üzere geçici ithal yoluyla getirilenler ile iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş ve karayolunda insan, hayvan ve yük taşımasında kullanılmayan araçlar hariç olmak üzere direksiyonu sağda olan araçların tescili yapılamaz"

TESCİL YAPILAMAZ

Tasfiye Yönetmeliği'nin 12. maddesine atıfta bulunulan genelgede trafik tescil kuruluşlarında gündeme gelen tereddütler giderildi. Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar, "Trafik şahadetnamesi düzenlenmiş olsa dahi, direksiyonu sağda olan araçların tadilatla direksiyonu sola aldırmadığı sürece tescil işlemleri yapılamaz" diye son noktayı koydu.

YORUMLAR 1
  • sultan keskin 9 yıl önce Şikayet Et
    Geriye dönük kanu işlermi ben benimgibiler madur
    Cevapla