Araçlarda sorunsuz kış için bu bakımlar şart

Uzmanlar, kış mevsimini sorunsuz atlatmak isteyen sürücülere, araçlarının motor yağı, akü, antifriz, lastik diş derinliği, fren, silecek, kalorifer ve hava filtresi kontrollerini eksiksiz yaptırmalarını öneriyor.

Araçlarda sorunsuz kış için bu bakımlar şart
Araçlarda sorunsuz kış için bu bakımlar şart
GİRİŞ 16.12.2012 13:52 GÜNCELLEME 16.12.2012 13:52

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Can, sürücülere kış aylarında sorun yaşamamaları için araçlarının kışlık bakımlarını ve kontrollerini eksiksiz yaptırmalarını önerdi.

Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsimini sorunsuz atlatmak isteyen sürücülere, araçlarının motor yağı, akü, antifriz, lastik diş derinliği, fren, silecek, kalorifer ve hava filtresi kontrollerini eksiksiz yaptırmalarını tavsiye etti.

Aracın can damarından biri olan motor soğutma sisteminde de gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Can, ''Bu sistemin kışın sağlıklı çalışabilmesi için antifriz kullanılır. Araçta kullanılan antifrizin ömrü yaklaşık 2 yıl olsa da radyatördeki antifriz miktarının her yıl ölçülmesi gerekir'' dedi.

Özellikle yağışlı havalarda aracın yol tutuş performansının daha da artması için kış lastiği kullanılması gerektiğini vurgulayan Can, ''Lastiklerin hava basıncı ve diş derinliği mutlaka kontrol ettirilmeli. Özellikle ıslak ve kaygan zeminlerde lastik diş yapısı ve derinliği suyu atabilecek nitelikte olmalı. Güvenli bir sürüş için lastiklerin diş derinliğinin en az 3 milimetre olması gerekir'' diye konuştu.

-Motor yağı, akü ve fren kontrolü-

Motor yağının uzun süreli kullanılması durumunda motoru koruma görevini yerine getiremez hale geldiğini aktaran Can, özellikle soğuk havalarda motor yağının akışkanlığını kaybettiğini, ilk çalıştırmada motora zarar verebileceğini, bu nedenle kışa girmeden yağ değiştirmek gerektiğini kaydetti.

İbrahim Can, soğuk havalarda sürücülerin başına gelebilecek en kötü olaylardan birinin otomobilin çalışmaması olduğunu, bu tür problemlerde akla ilk olarak akünün geldiğini söyledi.

Soğuk havalarda böyle bir sorunla karşılaşmamak için akünün bakımının yapılması, elektrolit seviyelerinin kontrol edilmesi ve şarj gücünün ölçülmesi gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Can, akünün kutup başlarının temizlenmesini ve korozyona karşı gres yağı sürülmesini tavsiye etti.

Hava şartlarının değişmesiyle birlikte frenlerin önem kazandığını da belirten Can, ''Soğuk havalar başlamadan fren balataları, diskler veya kampanalar en iyi şekilde ayarlanmalı, gerekiyorsa mutlaka değiştirilmeli. Ayrıca aracınızın el frenini çok soğuk havalarda çekili bırakmamaya dikkat ediniz, aksi durumda balatalar soğuğun etkisiyle kampanalara yapışır'' diye konuştu.

 

KAYNAK: AA