Otomotiv sektörü Kasım ve Aralık'tan umutlu

Otomotiv sektörü Kurban Bayramı tatili nedeniyle Ekim ayının biraz yavaş geçtiğini ama Kasım ve Aralık aylarının çok daha hareketli olacağına inanıyor.

Otomotiv sektörü Kasım ve Aralık'tan umutlu
Otomotiv sektörü Kasım ve Aralık'tan umutlu
GİRİŞ 18.11.2012 13:11 GÜNCELLEME 18.11.2012 13:11

Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, otomotivde yılın son 3 ayının her zaman atak ayı olduğunu, uzun Kurban Bayramı tatili nedeniyle Ekim ayı biraz yavaş geçse de, Kasım ve Aralık aylarının çok daha hareketli olacağına inandığını belirtti.

Sancaktaroğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2012 yılında Avrupa pazarında ciddi bir daralma olduğuna, Eylül ayı verilerinin ise neredeyse 10 sene önceki rakamlara geldiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin o kadar daralmadığını, Nissan Türkiye'nin satışlarının ise aşağı yukarı geçen seneki rakamlarda seyrettiğini anlatan Sancaktaroğlu, ''Türkiye pazarı için biz sene başında '760 bin civarında olur' diye bir tahmin yapmıştık. Hala aynı tahminimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar yüzde 12'lik bir daralma var. Ama otomotivde yılın son 3 ayı her zaman atak ayıdır. Autoshow'un zamanlaması çok güzeldi. Uzun Kurban Bayramı tatili nedeniyle Ekim ayı biraz yavaş geçse de Kasım ve Aralık aylarının çok daha hareketli olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Nissan Türkiye olarak geçen yılı 20 binin üzerinde satışla kapattıklarını, bu yıl da yine 20 bin civarında satış rakamına ulaşacaklarını aktaran Sancaktaroğlu, 2013 yılı pazar beklentilerinde ise şu anki koşullarda çok iyimser olmadıklarını ifade etti.

Sancaktaroğlu, 2013 yılında pazarda biraz daralma olabileceğini söyleyerek, ''Bu, dünyadaki gelişmelerle de alakalı. İkincisi, Türkiye'de ÖTV arttı. Kimse bunu fiyatlarına yansıtmadı daha. Ayrıca, ilk defa önümüzdeki sene başından itibaren model yılı yenileniyor. Bunun getirdiği bazı sarkmalar, öne çekmeler, ileri ötelemeler olacak. Dolayısıyla önümüzdeki seneye bir projeksiyon yapmak için belki ilk iki ayı görmek lazım. Ama şu an için hesaplarımız gösteriyor ki biraz daha düşük olur'' öngörüsünde bulundu.

''ÖTV artışları yılbaşından sonra fiyatlara yansıtılabilir''

ÖTV ve diğer mali düzenlemelerin etkisini şu ana kadar ciddi olarak görmediklerini, çünkü bütün markaların sene sonu hedeflerine ulaşmak için birçok kampanya düzenlediğini anımsatan Sancaktaroğlu, şunları kaydetti:

''Biz de ÖTV'yi almıyoruz, 0 faiz kredi seçenekleri sunuyoruz. Otomotiv firmaları bu vergi artışlarını şu anda kendi içlerinde sübvanse etmek zorunda kalıyorlar. Ama bu nereye kadar gider? Benim tahminim yılbaşından sonra yeni model yılının da gelmesiyle artık herhalde bu ilave maliyet yansıtılmaya başlanır. Ne kadar yansıtılacağını da aslında rekabet belirliyor tamamen.

Türkiye çok rekabetçi bir pazar. Otomotiv Distribütörleri Derneği olarak, araştırmalarla fiyattaki artışın satışlara nasıl ters etkisi olduğunu gösterdik. Zaten çok hassas dengeler üzerinde oturan bir pazar. Alış gücü belli. O veya bu nedenle fiyatı yükselttiğiniz zaman, dolayısıyla talepte de azalma oluyor.''

''Elektrikli araç için önce altyapı gerekli''

Dünyada ilk seri üretim elektrikli aracın Leaf modeliyle Nissan tarafından üretildiğini vurgulayan Sancaktaroğlu, Leaf'in Amerika'da önemli satış rakamlarına ulaştığını, Avrupa'da da bazı pazarlara girdiğini dile getirdi.

Sancaktaroğlu, elektrikli araçların Türkiye'de yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağıyla ilgili olarak da, ''Burada altyapı çok önemli. Bizim Leaf'i burada piyasaya sunmamız için altyapı gerekli. Altyapıdan kastım şarj istasyonları... Çünkü bu arabalarda menzil sorunu var. 160-170 kilometrede bir bataryayı şarj etmeniz lazım, artırılmaya çalışılıyor ama şimdiki teknolojilerle maksimum o civarda. Biz çalışıyoruz ama o altyapı tamamlanmadan herhalde harekete geçmeyeceğiz. Çünkü Nissan olarak şöyle bir stratejimiz var; müşteriye aracını verdiğimizde onu sorunsuz kullanmasını da temin etmemiz lazım'' şeklinde konuştu.

Yeni Nissan Note 2013'te Türkiye'de

Sancaktaroğlu, segmentler olarak bakıldığında Nissan'ın Türkiye'de pazarın yüzde 20'sine hitap edebildiğini, kısıtlı ürün gamına rağmen başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Nissan Türkiye'nin pazar payının geçen ay yüzde 3,7'ye ulaştığı bilgisini veren Sancaktaroğlu, Türkiye'deki tüketici beklentisi ve alışkanlıkarı profilinin yavaş yavaş Avrupa pazarının benzeri hale geldiğini ifade etti.

Sancaktaroğlu, Cenevre'de konsept olarak lanse edilen MPV sınıfı modeli Yeni Nissan Note'un, gelecek yıl Avrupa lansmanını takiben Türkiye'ye geleceğini de sözlerine ekledi.

 

KAYNAK: AA