Peugeot'dan tarihi karar

Elektrikli otomobille ilgili hedef yükselten firmalar kervanına Peugeot da katıldı.

Peugeot'dan tarihi karar
Peugeot'dan tarihi karar
GİRİŞ 18.01.2018 12:57 GÜNCELLEME 18.01.2018 12:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fransız firma, 2025 yılına kadar tüm araçlarını elektrikliye çevirmeyi planladığını duyurdu. Mercedes-Benz, Volkswagen, Jaguar, Volvo, Toyota ve Renault da daha önce elektrikliye geçişle ilgili agresif planlarını kamuoyu ile paylaşmıştı.

Geçtiğimiz yıl Alman devi Opel'i satın alan Peugeot, elektrikli otomotiv piyasasına çok büyük bir hedefle giriyor.

PSA Groupe CEO'su Carlos Tavares, Detroit Otomobil Fuarı'nda yaptığı açıklamada, 2025 yılına kadar tüm modelleri elektrikliye geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Tavares, "PSA Group yüzde 100 elektrikli olacak" ifadesini kullandı.

Peugeot, elektrikli araçların yapımı ve tasarımı konusunda geçtiğimiz yıl General Motors'dan satın aldığı Opel'in mühendislerinden yararlanacak. Projede, GM için ABD'de elektrikli otomobil üretiminde çalışan Opel ekibi kilit rol oynayacak.

Otomotiv endüstrisinde elektrikli araç terimi tamamen elektrikle çalışan araçlar için kullanılmıyor. Elektrikli araç tanımına, içerisinde elektrikli motor da olan hibrid modeller de giriyor. Hibrit modellerde elektrikli motor ve normal akaryakıtlı motor birlikte görev yapıyor.

Dolayısıyla Peugeot'un ürün gamı da 2025'e kadar hem tamamen elektrikle çalışan hem de hibrit motorlu araçlardan oluşacak.

KİMLER AÇIKLADI?

Elektrikliye geçiş planını açıklayan firmalar arasında Peugeot ilk değil. Elektrikli planını ilk duyuran firma Volvo olmuştu. Volvo radikal bir kararla 2019 yılından itibaren üretilecek tüm modellerde elektrikli motorun da olacağını açıklamış, ayrıca 2021 yılına kadar sadece elektrikle çalışan 5 yeni modeli piyasaya süreceğini duyurmuştu.

Volvo'nun ardından Alman otomobil devi Volkswagen de 2030 yılında tüm modellerin elektrikli versiyonlarını sunacaklarını belirtmiş ve bunun için en az 70 milyar euro bütçe ayırdıklarını açıklamıştı.

Benzer şekilde Daimler CEO'su Dieter Zetsche, 2022'ye kadar Mercedes'in tüm modellerinde elektrikli opsiyonun da tüketicilere sunulacağını açıkladı. Ayrıca şirket, Smart markasını da komple elektrikle çalışan bir marka haline dönüştürecek.

İngiltere'nin en büyük otomobil üreticisi Jaguar ise 2020 yılından itibaren tüm yeni Land Rover modellerinin elektrikli ve hibrid olarak da satışa sunulacağını belirtti.

Toyota tarafından açıklanan yeni iş planına göre marka 2020'li yılların başında sadece elektrikle çalışan 10 modeli piyasaya sürmekle kalmayacak, bunun yanında 2025 yılına kadar Toyota ve Lexus'un piyasadaki her modeline bir de elektrikli versiyonu ekleyecek.

Elektrikli araçlarla ilgili planını en son açıklayan otomotiv devlerinden birisi de Renault-Nissan ortaklığı oldu. Renault-Nissan, Alliance 2022 adını verdikleri 6 yıllık plan doğrultusunda 2022 yılına kadar sıfır emisyonlu ve elektrikle çalışan 12 modeli piyasaya süreceğini duyurdu.

YORUMLAR 1
  • en alt tabaka 6 yıl önce Şikayet Et
    atı alan üsküdarı geçmeden şu yerli otomuz üretime bir geçirsek herkes o yönde karar alırken hala bu hantallık neden beni bu durum korkutuyor aynı altay tankı olayı gibi yılan hikayesine dönmesin inşaallah
    Cevapla