Araç sahipleri dikkat! Bakan son noktayı koydu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, yarından itibaren başlayacak kış lastiği uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Araç sahipleri dikkat! Bakan son noktayı koydu
Araç sahipleri dikkat! Bakan son noktayı koydu
GİRİŞ 30.11.2017 17:14 GÜNCELLEME 30.11.2017 17:36
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ticari araçlarla ilgili kar lastiği takma zorunluluğunun yarından itibaren başlayacağını belirterek "Ancak eğer şehir içinde çalışıyorlarsa ticari araçlar, bunlarla ilgili kar lastiği takma ve çıkarma sürelerini Valiliklere bıraktık. Sürücülerden istirhamımız, zorunluluk olmasına bakmadan kışın daha rahat etmeleri, kazaya belaya karışmamaları, can ve mal emniyetini sağlamaları adına kar lastiği takmaları." dedi.

Arslan, Karayolları Genel Müdürlüğünün 2017 Yılında Alınan Makineleri Tanıtım Töreni'nde yaptığı konuşmada, milletin yolunu açan, gelişen ve yenilenen teknolojiyi takip eden Müdürlüğün, akıllı yolları akıllı araçlarla donattığını, temizlediğini ve hizmete hazır hale getirdiğini söyledi.

Uluslararası standartlara uygun geliştirilmiş sürüş konforu ve trafik güvenliğini azami ölçüde sağlayan yol yapımına öncelik verdiklerini vurgulayan Arslan, bu konuda ciddi mesafe aldıklarını ifade etti.

Bugün birbirine bölünmüş yollarla bağlanan 76 il olduğunu anlatan Arslan, "Bunu 81 ile çıkarmak konusunda çalışmalarımız önemli, 2 yıl içerisinde yani 2019'da 81 ili birbirine bağlamış olacağız." dedi.

Bölünmüş yollarda yol standartlarını çok yükselttiklerini dile getiren Arslan, daha önce 8 bin 650 kilometre olan sıcak asfaltlı yol miktarının 23 bin kilometrenin üzerine çıktığını aktardı.

"Bu kış 480 bin ton tuz kullanacağız"

Arslan, yolları açmak kadar bu yolların kullanılır kılınmasının da önem arz ettiğini, 365 gün kar kış demeden yolları açık tutmak gerektiğini, Karayolları Genel Müdürlüğünün makine parkının güçlü olması için de çok önemli adımlar attıklarını bildirdi.

Türkiye'de 412 karla mücadele merkezi olduğuna dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:

"Bu dönemde 7 bin 994 adet makine ve ekipmanı sağladık. 12 bine yaklaşan önemli bir makine parkımız var. bugün 809 aracı bu kış sezonunda, makine parkında hizmete aldık. Bunların içerisinde 46 farklı türde makina ve ilk defa hizmete alacağımız ve çalışmalarımızı daha da kolaylaştıracak çok daha donanımlı ekipmanımız var. Özellikle kış aylarında dağ yollarının, köprülerin kardan temizlenmiş olması, buzlanmanın engellenmesi adına yapılacak çalışmalar önemli. Bugün filoya katacağımız 809 araçla birlikte bölgemizin ihtiyacı olan, kış şartlarındaki mücadeleyi kolaylaştıracak çalışmayı da gerçekleştirmiş olacağız. Bu kış, 480 bin ton tuz, 380 bin metreküp agrega kullanacağız. 9 bin 700 çalışma arkadaşımız 7 gün 24 saat yolların açık olması adına ülkenin her yerinde hizmet edecek."

Havalimanlarındaki karla mücadele kapsamda 259 ileri teknoloji donanımlı araçla 500 personelin görev yaptığına işaret eden Arslan, demiryollarında da ekiplerin 24 saat işlerinin başında olduğunu söyledi.

Sürücülere kış lastiği uyarısı

Bakan Arslan, "Bu yılda geçen yıllarda olduğu gibi başarılı bir performans göstererek insanımızın hayatını kolaylaştıracağız, bütün yollarımızı açık tutacağız. Olağanüstü bir kar yağışı olursa vatandaşımızı doğru bilgilendirerek yanlış lastiklerle yanlış araçların yola çıkıp, yolu kapatmamasını İçişleri Bakanlığı, emniyet güçlerimizle koordineli şekilde engelleyeceğiz." dedi.

Ticari araçlarla ilgili kar lastiği takma zorunluluğunun yarından itibaren başlayacağını hatırlatan Arslan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ancak eğer şehir içinde çalışıyorlarsa bu ticari araçlar, bunlarla ilgili kar lastiği takma ve çıkarma sürelerini Valiliklere bıraktık. Şehirler arası çalışıyorsa yarından itibaren takacak ancak şehir içinde çalışıyorsa Valiliklerin belirleyeceği tarihlerde takacak. Diğer sürücülerden de istirhamımız, zorunluluk olmasına bakmadan, kışın daha rahat etmeleri, kazaya belaya karışmamaları, can ve mal emniyetini sağlamaları adına kar lastiği taksınlar. 'Bir şey olmaz, ben yolda kalmam' demesinler, arkadaşlarımızın, emniyet birimlerinin uyarılarını da dikkate alsınlar ve tedbirli olsunlar."

Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da makine parkının yenilenmesinin çok önemli olduğunu, özellikle kar mücadelesine yönelik makine parkı dengeleme programına gittiklerini aktararak, "Bizim için kar mücadelesi doğal afetle mücadeledir. Bunun zorluklarını bilmiyoruz ancak 'Kar yere düştüğüne pişman olacak' diyerek mücadelede bulunuyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından makina parkındaki araçlarını inceleyerek bilgi alan Bakan Arslan, yeni alınan kar küreme aracını kullandı.

YORUMLAR 5
  • Vatan 6 yıl önce Şikayet Et
    Ehliyet sertifika ıptal oldu 2 sene geçti dıye benım hakım her yere para verdik bır daha mı verelim devlet ten af ıstıyoruz
    Cevapla
  • faruk bar4utcu 6 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım lutfen tırcılara bır kolaylık gosterın lutfen tırcılar oluyor şahıslar tır alamaz oldu buna bir care benı lutfen duyun
    Cevapla
  • lastik 6 yıl önce Şikayet Et
    birde şu hususi ticari ayırımını niçin yaptıklarını açıklasalar ,her zaman bir soru soruyorum ama şimdiye kadar cevabını alamadım ,kar lastiği takmayan bir hususi araç yolu kapattığı zaman arkada kar lastiği takan ticari aracın lastikleri ne işe yarar
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    haklısın kardeşim.
    Cevapla
  • Abdullah 6 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada herkes için zorunlu
    Cevapla