Almanya'ya soğuk duş! AB harekete geçti

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Almanya'daki otomotiv üreticilerinin aralarında kartel oluşturduğu iddiası üzere inceleme başlattı. Almanya'dan ise konuyla ilgili açıklama geldi.

Almanya'ya soğuk duş! AB harekete geçti
Almanya'ya soğuk duş! AB harekete geçti
GİRİŞ 24.07.2017 18:26 GÜNCELLEME 24.07.2017 20:11
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Otomotiv sektörünün en çok geliştiği ülkelerden biri de Almanya. Alman firmalar ise son zamanlarda emisyon davalarıyla boğuşuyor. Şimdi ise bir darbe de AB Komisyonu'ndan geldi. Komisyon, Almanya'daki otomotiv üreticilerinin aralarında kartel oluşturup oluşturmadıklarını belirlemek üzere inceleme yapıldığını açıkladı.

AB Komisyonu Sözcüsü Ricardo Cardoso, günlük basın toplantısında, Alman otomotiv üreticilerinin kartel oluşturdukları iddiaları ile ilgili haberlerin sorulması üzerine "AB Komisyonu söz konusu duruma ilişkin bilgi aldı ve bunu değerlendiriyor." diye konuştu.

'1990'DAN BERİ GÖRÜŞÜYORLAR' İDDİASI

AB Komisyonu tarafından başlatılan bu incelemelerin tamamlanması uzun süre alabiliyor.

Hafta sonu Alman basınında Audi, BMW, Daimler, Porsche ve Volkswagen firmalarının kartel oluşturdukları için AB ve Almanya rekabet kurumlarınca incelendikleri haberi yer almıştı. Haberlerde, bu şirketlerin 1990’lardan beri birbirleriyle gizli olarak görüştükleri ve önemli verileri paylaştıkları iddia edilmişti.

AB'de faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonu'nda bulunuyor. AB Komisyonu, söz konusu incelemede kartel gibi rekabete veya antitröst kurallarına aykırı bir durum tespit ederse, buna son veriyor ve firmalara yüksek para cezaları uyguluyor.

ALMANYA'NIN CEVABI

Almanya Yönetim Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer ise, Almanya'daki otomobil firmalarının kartel oluşturduğu iddialarına ilişkin, "Kartel makamları bağımsız bir şekilde iyi bir sebeple çalışıyor.” dedi

Demmer ayrıca kartel iddiaların 2 Ağustos’ta Almanya’da düzenlenmesi planlanan “Dizel Zirvesi”nde de gündeme geleceğini sözlerine ekledi.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Sözcüsü Tanja Alemany ise Federal yönetimin, Avrupa rekabet kurulu yetkililerinin Alman otomobillerine karşı kartel iddialarını netleştirmesini beklediğini dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun sorumlulukları paylaştırma noktasında öncülük edeceğini belirten Alemany, ayrıca Almanya Rekabet Kurumu'nun (Bundeskartellamt) incelemenin yalnızca bir kurum tarafından yapılacağı konusunda bilgi aldığını ifade etti. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • vatan perest 6 yıl önce Şikayet Et
    arabalari ithal edene ne demeli
    Cevapla
  • u mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    Kesin almanya ya da bi 150 milyar dolar ceza.Artık alman arabası alman yaaaaa.
    Cevapla
  • Aklı olan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir Türk olarak Almanyanın bu kadar düşmanca davrandığı dönemde Alman arabası almaya çalışanları anlamak mümkün değil. Memleket elden gidince arabalarında yatıp kalkarlar herhalde. Yada Almanya Alman arabası olanları ülkesine davet eder.
    Cevapla
  • Millet 6 yıl önce Şikayet Et
    Değil mi anlamak mümkün değil almayın şu Almanın mallarını sadece otomobil değil hiç bir malını
    Cevapla
  • Fatih 6 yıl önce Şikayet Et
    Aaah kardeş. Beni galiba sadece sen anlamışsın. Ben bu yazdıklarını yakınımdaki muhafazakâr kesime söyleyince devlet ambargo uygulamıyor ben niye protesto ediyim diyor. Allah sonumuzu hayretsin
    Cevapla
  • Assas 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede neden vw ye emisyon davasi acilmadi????????? Bütün dünya dava actigi gibi bütün arabalari geri gönderdi...bizim ülkede ne dava nede geri gönderim olmadigi gibi satis rekoru kirildi!!!!! Yuh vw bayilere distrübütore alman arabalarina AMBARGO bir hastag acin almanarabasinaamborgo diye!!!! #almanarabalarinaambargo
    Cevapla
  • Mert 6 yıl önce Şikayet Et
    En büyük ortak VW grubunda Porsche nin torunu Ferdinand dir. 50% lerde.. Katar fonu 20% ve Almanya'da yerel bir eyalet ise 20% civarı.. Katar fonunun BMW de, Mercedes te bir payı bulunmuyor.. bu kartalın dışında ise Opel bulunuyor.. bu kartel sadece satış ve üretimde değil satın alma da var.. Ve fiyatları belirleme ve baskı altında tutmak, üreticileri tedarik şirketleri vasıtasıyla baskı ve kontrol altında tutmak ta var.. hatta araç bilgisayarı vasıtası ile hileler de araştırılmalı.. araçların garantisi bittikten sonra araçların kısa sürede bozulması bile programla yapılabilecek bir şey.. neden eskiden olduğu gibi kilometre yapamıyoruz artık.
    Cevapla
  • Oflaz 6 yıl önce Şikayet Et
    wv alman degil katar yatirim fonu en buyuk hisse sahibi bu krizinde sebebi katari geriletmek
    Cevapla
  • Babacan 6 yıl önce Şikayet Et
    Birbirlerini ısırırmı acep?sanmam!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle