Üç kavramalı ve 11 ileri şanzımana hazır olun!

GM ve Honda tarafından üretime alınması düşünülen üç kavramalı şanzıman teknolojisi, günümüzdeki sistemlere kıyasla yüzde 5 daha iyi yakıt ekonomisi ve 11 ileri oran vadediyor.

Üç kavramalı ve 11 ileri şanzımana hazır olun!
Üç kavramalı ve 11 ileri şanzımana hazır olun!
GİRİŞ 07.06.2017 13:12 GÜNCELLEME 07.06.2017 14:54
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Şu an satışta bulunan çift kavramalı dişli kutuları yakıt tüketimi konusunda oldukça verimli olsalar da, önümüzdeki 10 yıl içerisinde daha da katılaşması beklenen emisyon kuralları, üreticilerin farklı alternatiflere yönelmesine sebep oluyor. 

Bunlardan biri olan üç kavramalı şanzıman teknolojisi...

Söz konusu şanzıman 10'un üzerinde oran sunması ve oldukça gelişmiş yazılımlar kullanması sebebiyle motorun en verimli bölgesinde kalarak otomobili daha az yakıtla yürütmeyi vadediyor.

ÜÇ KAVRAMALI ŞANZIMANIN YAPISI

General Motors'un araştırma halinde olduğu TCT (Triple Clutch Transmission) şanzımanın boyutları, günümüzün 8 ile 10 ileri oranlı tork konvertörlü şanzımanları ile benzer bir seviyede. TCT sistemini, şu an kullanılan çift kavramalı şanzımanların üçlü input şaftına sahip bir versiyonu gibi düşünebilirsiniz. 11 ileri, iki geri orana sahip olan ünitenin içine küçük bir elektrik motorunun dahil edilmesi, böylece hibrit otomobillerdeki verimliliğin daha da güçlendirilmesi mümkün.

'EN ÖNEMLİ DETAY YAZILIM'

TCT teknolojisinde, şanzıman kutusunun boyutlarını kompakt sınırlar dahilinde tutmak adına, kavramaların ve senkromeçlerin çoklu kombinasyonlar dahilinde kullanıldığını söyleyen GM mühendisleri, buradaki en önemli detayın yazılım olduğunu ekliyor. Zira sürücünün sürüş karakteri nasıl olursa olsun, şanzıman bir sonraki komutu doğru biçimde tahmin edip milisaniyeler içerisinde uygun vitesi kullanıma sunmuş oluyor. Ayrıca üç kavramalı sistemlerin aynı anda birkaç oranı pas geçerek değişim yapabiliyor olması önemli bir artı.

2025 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni emisyon kurallarını karşılamak adına, hemen her üreticinin şanzıman konusunda yeni bir hamle yapması bekleniyor.

Kaynak: Ajans Otomobil

YORUMLAR 9
  • mehmet54 6 yıl önce Şikayet Et
    iki kavramalının bakımı 10bin,arızası 20bin tl üç kavramalıda herhalde 30 bin tl olur,ödeyebilene helal bize uzak olsun.
    Cevapla
  • Yaja 6 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyi boşverin yerli motor yapalım. YERLİ MOTOR...
    Cevapla
  • Levrok 6 yıl önce Şikayet Et
    2 ileri bir geri
    Cevapla
  • Nurettin GÜN 6 yıl önce Şikayet Et
    30 yıl ağır vasıta kullandım en hoşuma giden şanzıman BMC,26,220 dev fatih,kamyonunun şanzımanıydı 4 ağırdan sonra seri düymesini yukarı kaldırıp aynı fitesleri tekrar kullanıyorsu 8 ileri 2 geri fiteslidir,honda nın 11 fitesli şanzıman çıkarmasına gerek yok 8 ileri şanzıman çıkarması yeterlidir ralliye girecek yolumuz ve yasalarımız hız şartlarına kapalıdır.
    Cevapla
  • harun 6 yıl önce Şikayet Et
    s.a. nurettin bey simdiki araclarda 12+2 kullaniliyor 2013 oncesinde 16+2 kullaniliyordu hem bahsettiginiz sanzuman fuller tipi sanzuman
    Cevapla
  • Sabuncubaba 6 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar sırf bizi düşünerek yapmıyorlar dı zaten zahmet etmişsiniz bunu sölerken.
    Cevapla
  • Hürhendis 6 yıl önce Şikayet Et
    Motor 230 kg şanzıman 250 kg tüm mekanik dengeler değişir.oranın çok olması verimi arttırır ancak vites değiştirme elemanlarını yorar.Bu neden ile gelmiş geçmiş en iyi şanzıman 6 ileri bir geridir. SAYGILARIMLA.
    Cevapla
  • Yazık 6 yıl önce Şikayet Et
    Sözüm meclisten dışarı; elimi sallasam mühendise çarptığı bir yerde çalışıyorum ve mühendislerimizin hali gerçekten vahim... makineyi bilmeyen ve makineden sorumlu ve bu adamdan üretimi artırması isteniyor... oda dayanıyor operatöre, operatörde tecrübesi ile yaptığı işi mühendisimiz sahiplenip prim alıyor.. Ezberci mühendislerin hali bu.
    Cevapla
  • yorumsuz 6 yıl önce Şikayet Et
    koskoca honda muhendisleri dusunemedi sen dusundun helal olsun kardes...zaten guzel ulkemin muhendisleri de gelisime kapali oldugu icin ellerindemn bisey gelmiyor cunku adamlar dunyanin hizini yakalayamamis cogu kör cahil...maasi al cebe indir ama uretime katilma...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle