Gümrükteki araçlar için başvuru tarihi belli oldu!

Gümrük vergisinin kısmen eksik ödenmesi sebebiyle el konulan, ancak müsadere kararı verilmeyen araçların iadesi için düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle ilgili detaylar da belli oldu.

Gümrükteki araçlar için başvuru tarihi belli oldu!
Gümrükteki araçlar için başvuru tarihi belli oldu!
GİRİŞ 09.05.2017 11:17 GÜNCELLEME 09.05.2017 11:18

Gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi ve kamu davalarına konu olması sebebiyle el konulan taşıtların sahiplerine iadesine ilişkin düzenlemenin detayları belli oldu.

Söz konusu araçların iadesi için ilgili gümrük dairesine son başvuru tarihi 31 Temmuz Pazartesi günü mesai bitiş saati olarak belirlendi. Araçlarını geri almak isteyen kişiler, bu tarihe kadar ödemeleri gereken tutarı öğrenmek için ön tespit dilekçesiyle ilgili gümrük idaresine başvurabilir.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Daha sonraki süreç ise şu şekilde işliyor:

Müsadere kararı araştırıyor

Dilekçeyi alan gümrük idaresince, aracın tasfiyesinin tamamlanıp tamamlanmadığıyla araç hakkında müsadere kararı bulunup bulunmadığı araştırılacak.

Tasfiye işlemleri

Ön tespit dilekçesinin verildiği tarihten itibaren işlemler sonuçlandırılıncaya kadar tasfiye işlemlerine devam edilmeyecek.

1 ay içerisinde ödeme

Yapılan inceleme sonucu gerekli şartları sağlamadığı anlaşılan başvurular, eksikliklerin yine aynı tarihe kadar tamamlanması halinde kabul edilecek. Başvuru formunun ilgili gümrük idaresine verildiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgili gümrük idaresine ödeme yapılacak. Aracın iadesi kovuşturmayı yapan mahkemeden istenecek.

Yattığı yıl başına 250 lira

Mahkeme tarafından verilen iade kararının ibrazı üzerine araç sahibine iade edilecek. Aracın muhafazası nedeniyle ortaya çıkan masraflar için başvuru sahibinden yıllık 250 lira tahsil edilecek. Aracın kaldığı sürenin tam yıl olmayan kısmı için belirtilen miktar esas alınarak aylık tutar üzerinden hesaplama yapılacak.

KAYNAK: AA