Otomobile yüzde 20 zam iddiasına uzman yorumu!

Toyota Türkiye Ceo'su Bozkurt, döviz kurları nedeniyle otomobil fiyatlarında yüzde 20 artış olacağı iddialarını yorumladı.

Otomobile yüzde 20 zam iddiasına uzman yorumu!
Otomobile yüzde 20 zam iddiasına uzman yorumu!
GİRİŞ 09.04.2017 13:46 GÜNCELLEME 09.04.2017 13:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Otomotiv markalarının yöneticileri, 2016 model stoklarında sona gelinmesi ve kur artışları nedeniyle 2017 model araçlarda yüzde 20'ye varan zam olacağı iddialarını gerçekçi bulmadıklarını bildirdi.

'ŞİRKETLER YÜZDE 2-3'Ü YAKALAMAYA ÇALIŞIYOR'

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, geçen aylardaki kur artışlarının otomobil fiyatlarına zaten her ay küçük küçük yansıtıldığını ifade etti.

Bozkurt, "Öyle büyük bir zam olacağını sanmıyorum. Marka ve modele göre değişmekle birlikte fiyatlar aylık ortalama yüzde 2-3 artışla kuru yakalamaya çalışıyor. Olacaksa bu tarz bir artış olur. Yüzde 20 artış olacağını söylüyorlar ama böyle bir şeye çok ihtimal vermiyorum." diye konuştu.

Sektör olarak toplu bir fiyat ayarlaması yapmanın zaten kanuna da aykırı olduğunu belirten Bozkurt, "Öyle 'yüzde 20 artış olacak' gibi beklenti gerçekçi değil." dedi.

YÜZDE 10 - 15 DARALMA BEKLENİYOR

Bozkurt, otomotiv pazarının bu yılın ilk 3 ayında beklentileri doğrultusunda yüzde 10 düzeyinde daraldığına değinerek, "Şu anda pazarda filo satışları ağırlık kazanmaya başladı. Böyle olunca da markaların karlılıkları çok düşüyor. Bu, markaları biraz zorlayacak gibi görünüyor bu sene." değerlendirmesinde bulundu.

Ali Haydar Bozkurt, bu yıl otomotiv pazarında yüzde 10-15 düzeyinde küçülme olacağı tahminlerinin devam ettiğini söyledi.

ÖTV İNDİRİMİ OLUR MU?

Birçok sektörde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) indirimleri gerçekleştiğini, otomotiv sektöründe de bu yönde bir beklentinin konuşulduğunu aktaran Bozkurt, şunları kaydetti:

"Ama ilgili bakanlar net olarak 'şu anda böyle bir beklenti içinde olmayın' dedi. Bence de bu yönde bir beklenti içinde olmak yanlış. Daha 3 ay önce vergiler değişti. Şu anda bununla ilgili bir değişiklik yapılacağını zannetmiyorum. Biz artık önümüze bakacağız. Vergi indirimi, hurda indirimi gibi beklentilerle vakit kaybetmeye gerek yok. Yeni senaryomuz, yeni fotoğrafımız bu. Yeni kurların bizi getirdiği nokta bugünkü fiyatlar. Buna göre plan yapacağız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • s.g 7 yıl önce Şikayet Et
    gaza getirip ellerindeki araçları satmaya çalışanların uydurmasi bence...
    Cevapla