Akaryakıt sektöründe yeni sistem!

Petrol Sanayi Derneği Genel Sekreteri İlter, akaryakıt sektöründe "ceza öncesi uyarı" uygulamasını hayata geçirmek için kamu tarafıyla iş birliğine gittiklerini söyledi

Akaryakıt sektöründe yeni sistem!
Akaryakıt sektöründe yeni sistem!
GİRİŞ 16.03.2017 12:21 GÜNCELLEME 16.03.2017 12:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Petrol Sanayi Derneği Genel Sekreteri Niyazi İlter, akaryakıt sektöründe mevcut durumda "doğrudan ceza" uygulaması bulunduğunu, bunun yerine "ceza öncesi uyarı" uygulamasını hayata geçirmek için kamu tarafıyla iş birliğine gittiklerini söyledi.

Petrol Sanayi Derneği Genel Sekreteri  Niyazi İlter, akaryakıt sektöründe mevcut durumda "doğrudan ceza" uygulaması  bulunduğunu, bunun yerine "ceza öncesi uyarı" uygulamasını hayata geçirmek için  kamu tarafıyla iş birliğine gittiklerini söyledi. İlter, söz konusu uygulamanın  hayata geçirilmesi halinde, eksikliği görülen unsurların düzeltilmesi için  mükellefe makul bir süre verilmesinin yolunun açılacağını belirtti. 
  
İlter, AA Enerji Haberleri Editörlüğünü ziyaretinde, akaryakıt  sektöründe yaşanan sorunlar ve derneğin çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde  bulundu.
 
Dernek olarak 120 milyar liralık bir piyasayı temsil ettiklerini  söyleyen İlter, "Temsil ettiğimiz 120 milyar liralık piyasanın yarısından  fazlasını yaklaşık 70 milyar lirayı da her yıl devlete vergi olarak aktarıyoruz,  en fazla vergi veren sektörüz." dedi.
 
Sektörün 2015'te yüzde 14, 2016'da yüzde 7 büyüdüğünü ifade eden  İlter, "Bu büyüme oranlarını, kamuyla iş birliği içinde yürüttüğümüz kaçakçılık  ve kayıt dışılıkla mücadeleye bağlıyorum. Bu unsurlar azaldıkça sektörün payı da  büyüyor. Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK), Gümrük ve Ticaret  Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile uyumlu bir şekilde  çalışıyoruz." diye konuştu.
 
Akaryakıt sektöründe mevcut durumda direkt ceza uygulamasının  bulunduğunu, bunun hem sektör hem de EPDK için yük oluşturduğunu anlatan İlter,  bu uygulama yerine "ceza öncesi uyarı" sistemini hayata geçirmek için kamu  nezdinde adım attıklarını söyledi. İlter, şöyle devam etti:
 
"5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 19. Maddesinin cezalarla  ilgili kısmında 'niteliği itibarıyla düzeltilebilen fiiller' diye bir kavram için  adım attık. Bu madde sektör açısından çok önemli. Anayasa Mahkemesi tarafından  kanunun bazı maddelerinin iptali gerçekleştirildi. EPDK'ya ise 9 aylık düzenleme  süresi verildi. EPDK bu hazırlığı tamamladı, şimdi yasalaşması için Meclise  gidecek. Enerjinin diğer sektörlerinden farklı olarak akaryakıt sektöründe direkt  ceza uygulaması var. Akaryakıt sektöründe bir suç işlendiğinde doğrudan ceza  kesiliyordu. Dernek olarak ceza öncesi uyarı sistemini sektöre kazandırmak için  kamuyla çalışarak önemli bir adım attık, uygulama hayata geçerse hem sektörün hem  de EPDK’nın yükü hafifleyecek. Madde yasalaştığında sektörde diğer enerji  alanlarında olduğu gibi eksikliği görülen unsurun düzeltilmesi için mükellefe  makul bir süre verilmesinin yolu açılacak."
 
İlter, sektördeki kayıp kaçak sorununa değinirken de "Artık kaçak ve  kayıt dışılıkla anılan bir sektör olmak istemiyoruz. Uygulanabilir cezalar  belirlenmesi için çabalarımız sürüyor. Sektörün beklentisi ise kaçakçılık  dışındaki tüm cezaların miktar olarak düşürülmesi yönünde." dedi.
 
"Sayaçları 1 yıl deneyeceğiz"
 
Türkiye'ye deniz yoluyla giren ithal ürünlerin sayaçlardan geçirilerek  ölçümlerinin yapıldığını anlatan İlter, bu araçların hassasiyetleri konusunda  birtakım endişeleri bulunduğunu söyledi.
 
Sektörün 100 milyon dolarlık harcamayla temin ettiği bu sayaçlarla  ilgili endişelerini yetkililere aktardıklarını belirten İlter, "Bu uygulamaya çok  itiraz ettik. Bu sayaçlar, 1,5 metre çapında, böyle bir araçla istediğimiz  hassasiyette ölçüm yapamayız. Ölçülecek yakıt özelliği farklı, yaz ve kışın ayrı  ölçüm yapılması gerekiyor, uygulama ciddi risk taşıyor." ifadelerini kullandı.
 
İlter, söz konusu sayaçların kullanımına ilişkin 1 yıllık deneme  süreci konulduğunu, 15 Şubat'ta başlayan bu süreçte uygulamaya ilişkin verileri  derleyerek bakanlıkla paylaşacaklarını belirtti. İlter, "Sıkıntıları çözmeye  çalışacağız. 1 sene süresince uygulama test edilecek, yanlışlık varsa  düzeltilecek." diye konuştu.
 
"Ulusal stok akaryakıt sektörü için gerekli"
 
Ulusal stok oluşturma konusuna ilişkin de değerlendirmelerden bulunan  İlter, Türkiye'nin ithal ettiği ürün miktarının 90 günlük kısmına karşılık  gelecek kadar bir miktarı ulusal stok olarak tutma zorunluluğu bulunduğunu, bu  stoğun rafineri ve dağıtıcılar yanında serbest kullanıcıları da ilgilendirdiğini  anlattı.
 
Ulusal stok oluşturmada pek çok bileşen bulunduğuna işaret eden İlter,  şöyle konuştu:
 
"Birinci stok, rafineri, dağıtıcılar ve serbest kullanıcılar  tarafından tutulmakta, bir de devletin tutmakla sorumlu olduğu tamamlayıcı stok  var. Ulusal stok tutarken şirketler birbirlerinin kapasitesini kullanabilmeli. A   şirketinin ürünü vardır, B şirketi, ulusal stoğunu tutabilir, her ikisi de bunu  bildirmek durumundadır. Avrupa’da farklı bir uygulamayla ülkelerin kendi  stoklarını başka ülkelere verdikleri görülür. Örneğin İngiltere, İzlanda’ya  veriyor. Bu sistemin en azından ülke içinde şirketler arasında uygulanabilmesi  gerekiyor."
 
"10 numara yağ kullanımına karşı etkin denetim olmalı"
 
İlter, 10 numara yağ kullanımına değinirken de "10 numara yağ  kullanımının azaltılmasında ağır cezalar yerine caydırıcı cezalar ve etkin  denetim olmalı." dedi.
 
Atık motor yağının çok basit rafinasyon teknikleriyle inceltici  maddelerle karıştırılarak 10 numara yağ diye piyasaya sürüldüğünü anlatan İlter,  yasa dışı şekilde elde edilen bu ürünün yaklaşık bir milyar lira gibi bir  ekonomik değere ulaştığına dikkati çekti. İlter, "Dernek olarak bu konuda ciddi  bir mücadele veriyoruz. Beklentimiz, atık yağ konusunda bu yanlış zincirin  tamamen kırılmasıdır." ifadesini kullandı.
 
İlter, akaryakıt dağıtım lisansları konusunda da "Lisans almak  neredeyse istasyon açmaktan daha kolay. Bu konuda bankacılık sistemindeki  kriterlere benzer, akaryakıt dağıtımını da her aklına koyanın yapamayacağı  önlemlerin alınmasını bekliyoruz." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • ONUR 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben vatandaşım bizde ayaryakıtÖLÇER cihazı yok.Hile bir suçtur Hileden verilen ceza öncesi uyarılma olmaMAlı
    Cevapla