Toplu taşıma araçlarında 'sivil denetim' başlıyor

İhlalden kaynak trafik kazalarına karşı toplu taşıma araçlarında yeni dönem başlıyor. Buna göre, sivil polisler yolcu gibi davranıp araç sürücünün hareketlerini takip edecek.

Toplu taşıma araçlarında 'sivil denetim' başlıyor
Toplu taşıma araçlarında 'sivil denetim' başlıyor
GİRİŞ 27.01.2017 11:34 GÜNCELLEME 27.01.2017 12:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ölümlü trafik kazalarını azaltmaya yönelik tedbir amaçlı yeni bir uygulama başlıyor. Emniyet genel müdürlüğü, toplu taşıma araçları ve şehirlerarası yolcu otobüslerinde sivil trafik polisleri tarafından denetleme yapılmasını istedi.

EGM, trafikte sivil polislerce habersiz denetleme yapılmasına ilişkin genelgeyi 81 il emniyet müdürlüğüne gönderdi.

Şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçlarının sürekli denetlenmesi ve şoförler üzerinde "algılanan yakalanma riski" duygusunun yoğun bir şekilde hissettirilmesinin kural ihlallerini azaltacağı belirtilen genelgeye göre, il emniyet müdürlükleri bünyesindeki sivil trafik polisleri, şehir içi belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, ticari minibüs, otobüs ve taksiler ile şehirlerarası yolcu otobüslerinde de görev yapacak.

POLİSİN TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAKİ GÖREVİ

Önceden belirlenen güzergah boyunca yolcu olarak seyahat edecek polis, bu sürede sürücünün yaptığı indirme-bindirme, trafik ışıkları, yatay ve düşey işaretlere uyma, şerit kullanma ve değiştirme, fazla yolcu, telefonla konuşma, kavşaklarda geçiş ve dönüş kurallarına uyup uymadığını denetleyerek kural ihlallerini tek tek tespit edecek.

Trafik kuralı ihlali yaptığı tespit edilen sürücü, resmi ekibin bulunduğu yere geldiğinde durdurulacak. Araçtaki sivil polis, kimliğini göstermek suretiyle görevini açıkladıktan sonra kural ihlalleri konusunda sürücü ve yolcuları bilgilendirerek cezai işlem uygulayacak.

24 SAAT DENETİM

Genelge doğrultusunda şehirlerarası yollarda da sivil trafik polislerince 24 saat esasına göre denetim yapılacak. Bu amaçla personel sadece komşu illere, aynı gün içerisinde yolcu olarak gidip gelecek.

Seyahat süresince şoför ve karayolu gözlemlenerek, sürücünün telefonla konuşma, çalışma ve dinlenme süreleri, yolcuların emniyet kemeri konusunda uyarılıp uyarılmadığı, sigara içme ve diğer trafik kurallarına uyulup uyulmadığı tespit edilecek.

OTOGAR POLİSİNE RAPOR

Sürücünün kural ihlali yaptığının tespiti halinde "ihlal tespit tutanağı" düzenlenerek gidilen ilin otogarındaki trafik görevlilerine teslim edilecek ve yaptırım uygulanması sağlanacak.

Aynı ilde birden çok personel görevlendirilmesi halinde farklı otobüs ve firmalarla seyahat edilecek. Aynı güzergahta görevli personel aynı otobüste görev yapmayacak ve biletler farklı saatlerde alınacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • erdem 7 yıl önce Şikayet Et
    bu uygulama ile kendi kendimizi kandırmayalım böyle ilkel bir denetleme olur mu?Ne kadar süre ile denetleme yapacak,personel yetecek mi?arka arkaya sırala.....Yasal bir düzenleme ile her araçta mecburi olacak şekilde gps ve kamera üzerinden denetleme yapılırsa işin ciddiyeti ortaya çıkar vesselam
    Cevapla
  • ünsal özcan 7 yıl önce Şikayet Et
    o da olacak biraz sabır
    Cevapla
  • deli dumrul 7 yıl önce Şikayet Et
    Size bir önerim Trafik polislerini bindirmeyin :)
    Cevapla
  • son yorum 7 yıl önce Şikayet Et
    Bindi ise indirmeyin...
    Cevapla
  • doğukan susuz 7 yıl önce Şikayet Et
    Özel halk otobüsleri özellikle minibüslerde bu uygulama daha yaygın olması lazım minibüs soförlerinin çoğu seyir halinde sigara kullanıyor cep telefonu kullanıyor haddinden fazla yolcu alıyor
    Cevapla
  • ünsal özcan 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu çok iyi özellikle özel halk otobüslerinin denetlenmesi gerekiyor
    Cevapla
  • cevat 7 yıl önce Şikayet Et
    süper işte böle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle