Otomobildeki 'gizli anahtar' için yeni karar

Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti, aracı çalındığında torpidodaki yedek anahtar yüzünden kaskodan para alamayanlar için emsal niteliğinde bir karar verdi.

Otomobildeki 'gizli anahtar' için yeni karar
Otomobildeki 'gizli anahtar' için yeni karar
GİRİŞ 25.01.2017 14:45 GÜNCELLEME 25.01.2017 14:46
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bazı otomobil firmaları, aracın yedek anahtarını torpido gözüne saklıyor. Araç sahipleri ise hırsızlık durumu başlarına geldiğinde bu sebeple kaskodan para alamıyordu. Ancak konuyla ilgili emsal sayılabilecek bir karar verildi.

Komisyonun itiraz hakem heyeti, İstanbul'da 13 Ocak 2016'da park halindeyken, camı kırılarak torpido gözündeki 'gizli anahtar' kullanılarak çalınan otomobilin sahibine, kasko şirketinin araç bedelini ödemesine karar verdi.

ARACIN BEDELİNİ TALEP ETTİ

Yusuf Çolak'ın da anahtarsız çalışmayan lüks otomobili, 13 Ocak 2016'da Maltepe, Yalı Mahallesi Şehit Altaş Caddesi'ndeki park halindeyken camı kırılarak çalındı. Otomobilin gizli bölmedeki 3'üncü anahtarla çalıştırılarak çalındığı anlaşıldı. Bu durumdan haberdar olmayan Yusuf Çolak, halen bulunamayan 2015 model kaskolu aracının bedelini sigorta şirketinden talep etti.

Sigorta şirketi ise sözleşmedeki 'Araç anahtarlarının araç üzerinde bırakılması, aracın kapısı ve/veya camı kapalı olsa dahi asıl veya yedek anahtarın araç içerisinde bulunması sonucunda aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu meydana gelebilecek ziya, çalınma ve zararlar teminat kapsamı dışındadır' gerekçesiyle başvuruyu reddetti.
 
SİGORTA HAKEM HEYETİ REDDETTİ

Sigorta şirketinin başvurusunu reddetmesi üzerine Çolak, Avukatı Oğuz Akdemir aracılığıyla 20 Nisan 2016'da Sigorta Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunarak hukuk mücadelesi başlattı. Çolak, sigorta şirketinin kasko kapsamında zararını tazmin etmemesi nedeniyle uyuşmazlığın giderilmesini istedi. Sigorta Hakem Heyeti de, "Heyetimizce bu aşamadan sonra yapılan ilk değerlendirmede, söz konusu uyuşmazlık konusu aracın para çantası, anahtar adaptörü ve para çantası anahtarının torpido içinde gizlendiği, ancak işin olağan akışında torpido kapağı sürekli açıldığı ve açıldığında ise rahatlıkla görüldüğü anlaşıldığından, davacı tarafın söz konusu anahtardan haberi olmadığına yönelik açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı kanaatine varılmıştır" denilerek itirazı reddetti.
 
TAHKİM KOMİSYONU HAKLI BULDU
 
Av. Oğuz Akdemir, Sigorta Hakem Heyeti'nin bu kararını, Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti'ne taşıdı. İtiraz dilekçesinde Türkiye ve yurt dışında yaşanan yüzlerce hırsızlık vakasını emsal gösteren Av. Akdemir, araç sahiplerinin söz konusu anahtardan haberdar olduğunun iddia edilemeyeceğini, ayrıca sigorta şirketinin bu hususta bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmediği ve poliçelerde sigortalı ile müzakere edilmeden yer verilen klozların (özel ve genel şartlar) haksız şart teşkil ettiği hususlarına yer verdi. İtirazı değerlendiren Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti, 27 Aralık 201'da emsal olabilecek bir karara imza atarak, başvuruyu yerinde buldu.
 
'SİGORTACININ YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR' DENİLDİ

Heyet, bu durumun sigortacı tarafından sigortalıya tebliğ edilmesi gerektiğini ifade etti. 
 
Kararın, 2015'de İstanbul'da 15 günde aynı yöntemle çalınan 10'dan fazla lüks araç için emsal olması bekleniyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • Nebi eren 7 yıl önce Şikayet Et
    Paran varsa hukuk vardır, paran varsa iyi avukat tutarsın aştından girer üstünden çıkar mahkemeyi kazanır, bizim tutuğumuz avukat genellikle yarım yaprak bir savunma yarım yaprakta iddeanme ver savcılığa 12 ay bekle, 12 ay sonra temyizle uğraş ve kaybet. İşte size hukuk
    Cevapla
  • medetres 7 yıl önce Şikayet Et
    Araç zengin aracı (Audi) adam uğraşacak zaman ve para bulmuş gariban zaten uğraşamaz uğraşsa da lehine karar çıkmaz emsalmiş bu ülkede garibanın lehine bir karar çıkmaz hep ama, fakat, ise, şeklinde yuvarlak kanun maddeleriyle sigorta lehine karar çıkar, inanmıyorum.
    Cevapla
  • Engn 7 yıl önce Şikayet Et
    Kasko sözleşmesinde yedek anahtarın araba içinde bulunması ve bu anahtar yardımıyla çalınması kapsam dışında birakilmis. Kasko sirketide haklı bir yandan. Bu islerdede o kadar katakulli yapiuorki vatandas şirket inanmamakta hakli
    Cevapla
  • deli dumrul 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu şirketler her şeyi hak ediyor. Trafik sigortasından aldıklarından bir kuruş versinler birşey olmaz.
    Cevapla
  • Halk 7 yıl önce Şikayet Et
    Sigorta ücretleri çook yükseeekkk lütfen devlet gerekeni yapsın insanlaar zorunlu soyuluyorr
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş ın Lehine şirketlerin aleyhine karar çıksa gözümle görsem inanmam burası Türkiye illa bir bit yeneği vardır derim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle