İkinci elde garanti zorunlu oluyor!

İkinci el araç satışlarında 'garanti' dönemi başlıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, söz konusu düzenleme ile ilgili bilgi verdi.

İkinci elde garanti zorunlu oluyor!
İkinci elde garanti zorunlu oluyor!
GİRİŞ 22.01.2017 12:15 GÜNCELLEME 22.01.2017 12:15
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ikinci el araç satışlarında 'garanti' düzenlemesi ile ilgili bilgi verdi. Tüfenkçi satıştan sonra arıza süresi konusunda çalışma yaptıklarını belirterek "Kilometre sınırını tam netleştirmedik ama ikinci el ticaret  yapanları zorda bırakacak bir kilometre garantisi değil makul bir süre olacak." dedi.

BAZI ARAÇLARA EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU

Tüfenkci, Otonomi'de düzenlenen toplantıda konuştu bulundu. Satışa sunulan taşıtın ön yüzünde, araca  ilişkin tanıtıcı bilgilerin bulundurulması şartı getireceklerinin altını çizen Tüfenkci, belli bir yaşın veya kilometrenin altında olan ikinci el taşıtlar için işletmelere taşıt satışı öncesinde ekspertiz raporu alma ve bir nüshasını alıcıya  teslim etme zorunluluğu getireceklerini de aktardı.

MOTOR VE ŞANZIMAN GARANTİSİ

Garanti konusunda da ikinci el motorlu kara taşıtının satışını yapan veya satışına aracılık eden işletmelere, taşıtın motor ve şanzıman gibi  parçalarına satış tarihinden itibaren belli bir süre veya kilometre için geçerli  olacak şekilde garanti verme yükümlülüğü getirdiklerine değinen Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aracını galeriden veya bu işle iştigal eden bir iş yerinden  aldığında, 5 veya 500 kilometre gittiğinde ya da 5 gün sonra arıza vermemesi  gerekir. Kilometre sınırını tam netleştirmedik ama ikinci el ticaret yapanları zorda bırakacak bir kilometre garantisi değil makul bir süre olacak. Belki hem  süre hem kilometre 10 bin kilometre garantisi gibi veya 6 aylık, 1 yıllık gibi  yaşına göre, kademesine göre verilecek standart, herkesin kabul edebileceği garantileri de vermek zorunda.

ARIZALI SATIŞLAR

Eğer arızalı satıyorsa onu belirtmesi gerekiyor, ikinci el ticaretin de kaporta arızası da olabilir, tamiratı da gerekebilir bunun  da ticaretini önlememiz lazım, o haliyle satması lazım ama bu araç tam, eksiksiz bir araç diye müşteriye satıyorsa, satıcının bunun belli bir garantisini  de üstlenmesi gerekir. 

YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU GELİYOR

Öte yandan ikinci el araç satanlar için yetki belgesi zorunluluğu geliyor. Söz konusu düzenlemelerin, önümüzdeki 15 gün içinde Resmi Gazete'de yayımlanmak başbakanlığa sevk edilmesi planlanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • cem 6 yıl önce Şikayet Et
    merhaba ben aracımı 02/01/2018 tarihinde galeriden aldımalmış olduğum araç 2011 model ama almış oldugum aracın iki gün sonra motorunun bitik olduğunu ustaya gösterdiğimde öğrendim almış oldugum galerici bana expertiz raporuda sunmadı aracım şuanda galeride şuanda nakit paramız yok o yüzden senin paranı veremiyoruz diyiyor senin aracını satıp öyle verecez paranı diyorlar benim yasal olarak ne yapmam gerekiyor ve ben bu yeni çıkan yeni kanundan faydalana biliyormuyum beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
    Cevapla
  • mert 7 yıl önce Şikayet Et
    bu kanun yalniz galericilerden alinan araclar icin gecerli olmasi mantikli olur
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Valla bu kadar laf cambazlığı sadece Türkiye'de olur bu şu demektir: artık kendi Arabanı istediğin gibi satamayacaksın. devlet diyor ki arabanı satmak istiyorsan galericiye satacaksın. Ben ona da vergi koyup oradan kazanacağım. Ama haber böyle verilmiyor deniyor ki ikinci el araba da garanti olacakmış mış. bu işten kazanacak olan galeriler ve devlettir.
    Cevapla
  • mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    2.el araba ticareti yapanlardan bahsediyor !!
    Cevapla
  • Asi Ruh Göklerde 7 yıl önce Şikayet Et
    cok gec kalinmis bir uygulama. zaten bu milletin elinde para olsa gider sifir araba alir. herkesin durumu belli ikinci el aliyor guvenecek yeri yok. ekspertiz desen onlar bile dalavere yapanlari var. cogu ekspertiz raporlari satici ile ortak calistiklarindan fiyasko. gec kalinmis sistem. buvakte kadar magdur olanlarin Allah yardimcisi olsun
    Cevapla
  • Arif 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok iyi bir uygulama. Bence 10 yaş altına 8 ay yada 15bin km ve 10-20 yaş arası 6 ay veya 12bin km ve 20 yaşüstü araçlarda 4 ay veya 8bin km garanti ideal olur. Alan da satan da rahat olur...Çünkü alıcı garantiye göre güvenle alır.Satıcı da eskiye göre daha rahat araç satar. Kazan/Kazan usulü olur yani.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle