Araç tescil işlemlerinde yeni dönem!

Daha önce EGM tarafından yürütülen araç tescil hizmetlerine ilişkin hizmetler artık noterlere devredilebilecek.

Araç tescil işlemlerinde yeni dönem!
Araç tescil işlemlerinde yeni dönem!
GİRİŞ 07.01.2017 11:56 GÜNCELLEME 07.01.2017 11:56
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, artık noterliklere devredilebilecek.

Konuyla ilgili düzenleme Resmi Gazete'de yayımyandı. Buna göre, araç tescil işlemlerine ilişkin olarak noterliklere devredilen iş ve işlemler hakkında mevzuatta emniyet birimlerine yapılmış olan atıflar, noterliklere yapılmış sayılacak.

EMNİYET İLE PAYLAŞIM

Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanı Türkiye Noterler Birliğince tutulacak ve yönetimi ve güvenliği bu kuruluşça sağlanacak. Veri tabanında yer alan bilgiler anlık olarak EGM ile paylaşılacak.

Araç tescil işlemi karşılığında, noterler tarafından alınacak ücret, araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin görüşleri alınarak, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca müştereken belirlenecek.

Devir işlemleri tamamlanıncaya kadar, araç tescil işlemlerine ilişkin iş ve işlemler daha önce bu görev ve hizmetleri yapmakta olan birimler tarafından yürütülmeye devam edilecek.

BELGELER GİZLİ KALIYOR

Araç sicilleri ve bu sicillerin tutulmasına dayanak olan belgeler gizli olacak. Bunlar, yetkili ve sorumlular ile teftiş ve denetim yetkisi olanlar dışında başka kimse tarafından görülüp incelenemeyecek.

Mahkemeler bunun dışında tutulacak. Bu bilgileri işleyen görevliler ve araç kayıtlarından faydalanan diğer görevliler de bu gizliliğe uymak zorunda olacak.

Devre ilişkin düzenlemeler istihbarat, gizlilik veya güvenlik gerektiren hizmetlerde kullanılan araçların her türlü tescil işlemi ile belge ve plakalarını verme ve sivil plaka işlemleri hakkında uygulanmayacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • martli 7 yıl önce Şikayet Et
    valiliklere yada belefiyeler de bir bölüm olusturlmasi daha uygun. 23 yildir yurtdisindayim bir sürü arac aldim sattim bir kez olsun noter de isim olmadi lolaylastirin zorlastormayin
    Cevapla
  • srgl 7 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlara ne güzel bir kolaylık getirmişler. Araba alırken oraya git buraya git devri bitiyor
    Cevapla
  • hakan 7 yıl önce Şikayet Et
    noterlere bedavadan bukadar nıye para kazandırılıyor vallahı yazıktır bıllahı yazıktır devletıncebıne gırse eyvallah
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Devlet direk aldığı zaman adı vergiciye çıkıyor. Noter vasıtasıyla aldığında alacağını alıp, notere de harçlığını veriyor. Sonuçta kayıp yok kaybeden vatandaş, o düşünsüna
    Cevapla
  • hyr 7 yıl önce Şikayet Et
    mülkiyetin gizliliği hırsızların işine yarar.halbuki mülkiyet umumi ve sosyal bir kavram.
    Cevapla
  • çelik 7 yıl önce Şikayet Et
    bir işi tüm işleriyle bir yerin bitirmesi lazım mesala ev alıyor insan koskoca tapu işleri fotokopi git dışarıdan çek diyor 200 milyara ev al fotokopiyle uğraş misal yani araba alıyoruz satış noterden devirteslim emniyetten cumartesi pazar yapamaıyon ayrı sıkıntı okadar kaıda yazık bu ülkede
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle