Yeni ÖTV sisteminde 'indirim'e dikkat!

Yeni ÖTV düzenlemesi ile vergi kriterleri çeşitlendi. Bu durumun araç fiyatlarına zam getirmesi beklenirken, bazı modeller için indirim ihtimali de var.

Yeni ÖTV sisteminde 'indirim'e dikkat!
Yeni ÖTV sisteminde 'indirim'e dikkat!
GİRİŞ 17.11.2016 16:22 GÜNCELLEME 17.11.2016 16:24
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Haber7 / Detay haber

Motorlu taşıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını çeşitli kriterlere göre yeniden belirleme tasarısı meclisten geçti. Buna göre, artık ÖTV oranlarındaki kriter aracın motor hacmiyle sınırlı kalmayacak. Yeni oranları belirleme işi ise bakanlar kuruluna devredildi. Düzenlemede vergi kriterlerini çeşitlendirmenin yanı sıra indirim getirebilecek bir seçenek de yer alıyor.

YENİ KRİTERLER NELER?

Yeni ÖTV kriterleri, aracın; fiyatı, motor hacmi, sınıfı, cinsi, üst yapısı, emisyon türü ile yolcu ve yük haddinden oluşuyor. Bunların arasında bulunan emisyon türü ise, araca indirim uygulama sebebi olarak belirlendi. 

VERGİ AVANTAJLI EMİSYON TÜRÜ HANGİSİ?

Yeni düzenlemede, Euro normlarına sahip katalitik konvertör sistemi kullanılan taşıtlarda, bakanlar kuruluna ÖTV'yi yarıya kadar indirme veya izin verilen orana kadar çıkarma yetkisi verildi.

Burada bahsedilen katalitik konvertörü aracın emisyon türü ile ilgili bir durum. Egzozdan yayılan gazların belli oranlar aralığında olması gerekiyor. Görüldüğü üzere yeni düzenleme bu oranları Avrupa normlarına bağladı. Avrupa normları günden güne yenileniyor. Euro 1 ile başlayan emisyon tanımlama süreci günümüzde Euro 6'ya kadar ulaştı. Yani alacağınız araçta emisyon türünün Euro 6 olmasına dikkat ederseniz, ÖTV'de yarı yarıya indirim uygulanabilir. 

İKİ KRİTİK NOKTA

Öte yandan sektör temsilcileri yeni düzenlemeye temkinli yaklaşıyor. Kimisi araç fiyatlarına zam gelebileceğini belirtirken, kimisi de mevcut siparişler için kaygılı.

'Fiyatlar 15 - 20 bin artar'

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, ÖTV düzenlemesinin sıfır araç satan bayilere hareketlilik getirdiğini dile getirirken ''İster istemez sıfır araç fiyatlarında 15-20 bin TL civarında bir artış söz konusu olacaktır." dedi.

'Tüketici de üretici de mağdur olur'

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce ise, 2017 Nisan'a kadar siparişler olduğunu, bunun için yeni ÖTV sistemine bir geçiş süresi verilmesi gerektiğini söyledi. Erce, şöyle konuştu:

''Tüketiciler de bugünkü ÖTV yapısına bakarak şimdiden sipariş veriyorlar. Siz bu zaman dilimi içerisinde hemen bu değişikliğe giderseniz, hem tüketicinin kafası karışacaktır ve mağduriyeti olma ihtimali artacaktır hem de ithalatçı ve üretim yapan firmaların da planlama süreçlerinin karışmasından dolayı yeni oluşacak vergi sistemini bilmeden verdikleri siparişlerden dolayı mağdur durumda kalmaları söz konusu olacaktır."

YORUMLAR 23
  • laz 7 yıl önce Şikayet Et
    abd de bir işci minimum 3000 dolar maaş alıyor ve 2017 model audi a8 91000 dolar ve bu arabalar 3000cc 4000cc 5000cc ve benzinli burada ise minimum bir işçi 1300 tl maaş alıyor ve aynı araba burada hemde 2016 modeli 875000 tl gerisini boşverin ahh ah ne diyelim ki sözün bittiği yerdeyiz
    Cevapla
  • corumlu 7 yıl önce Şikayet Et
    Herseye zammm
    Cevapla
  • yakup 7 yıl önce Şikayet Et
    zaten tonla vergi alınıyor dahada yükselecek allah yardımcımız olsun
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    ikinci el fiyatları düşerse bu kadar insanın suçu neydi sıfır araba alırken o kadar ötv ödediler. o kadar insanın ettiği zararı kim ödeyecek bunun hesabını kim verecek acaba. inşallah bizleride düşünerek doğru bir karar verirler.
    Cevapla
  • fth23 7 yıl önce Şikayet Et
    ikinci el fırlyacak ne inmesinden bahsediyorsun
    Cevapla
  • Ali'ye yorum 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne düşmesi kardeşim fırlayacak. Emin ol.
    Cevapla
  • Selami Ucar 7 yıl önce Şikayet Et
    1600cc ve aşağısının fiyatları iner gibi duruyor. 55000 tl üzeri ülkeye giriş fiyatı olan araç modeli ve motor hacmi gözetmeksizin ötv oranı artıyor. Burada ikili bir denklem var. Bu sınır 100000_110000tl ve üzerine satılan araçlar için geçerli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle