Trafik sigortasından ne kadar geri alacaksınız?

Aracı sattıktan sonra trafik sigortasından geri alınacak para nasıl hesaplanır? Trafik sigortasında geri ödeme nasıl yapılıyor?

Trafik sigortasından ne kadar geri alacaksınız?
Trafik sigortasından ne kadar geri alacaksınız?
GİRİŞ 14.07.2016 16:17 GÜNCELLEME 14.07.2016 19:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

Zorunlu trafik sigortasına gelen aşırı zamların ardından birçok araç sahibi aracını satmaya başladı. Ancak sigortası olmayan araçların noterde satışı yapılmıyor. Bununla birlikte, aracınızı sattıktan sonra sigorta acentasından paranızı geri alabilirsiniz.

Peki, süreç nasıl işliyor? Sigorta ücretini iade alırken hangi belgeler gerekli? Hesabınıza ne kadar para yatacak? İşte detaylar...

HANGİ BELGELER GEREKLİ?

Öncelikle aracınızı sattıktan sonra, araç satış belgenizi ve sigorta poliçenizi, faks yoluyla sigorta acentanıza göndermeniz gerekiyor. Artık teknoloji geliştiğinden, bu belgeleri faks makinesi aramadan WhatsApp gibi mecralardan da gönderebilirsiniz. Yine de bir sorun olduğunda, belgelerinizi gönderdiğinizi kanıtlayabilmek adına faks en güvenli yöntem.

KREDİ KARTIYLA ÖDEDİYSENİZ...

Bu aşamadan sonra acenta belgelerinizi işleme alıyor. Eğer ödemeyi nakit yaptıysanız, paranızı yine nakit alıyorsunuz. Ancak kredi kartıyla taksitlendirme yoluna gittiyseniz, aynı şekilde alacağınız iade de taksit taksit kart hesabınıza yatıyor.

15 GÜN DAHA EKLİYORLAR

Ücret iadesinde hesaplama ise şu şekilde oluyor: Örneğin aracınıza 1 Nisan'da 2 bin TL'ye sigorta yapıp 30 Mayıs'ta sattınız. Yani aradan 60 gün geçti. aracı sattığınız kişi de 15 gün sizin sigortanızdan yararlanacağından, sigorta şirketleri bunun üzerine 15 gün daha ekliyor. Yani sigortalı olduğunuz gün 75'e çıkıyor. 

HESAPLAMA ÜÇ AŞAMALI

Bir de bu 2000 TL'nin içerisinde, sigorta priminden ziyade, sigorta yaptırdığınız acentaya ödenen 'komisyon' tutarı bulunuyor. Bu rakam da poliçenizin üzerinde yazıyor. Diyelim ki siz, 175 lira da acentaya ödediniz.

1.aşama: Sigortanın bedeli

İlk aşamada, ödediğiniz paradan acenta komisyonunu çıkartıyorsunuz. Kalan miktarı (Sigorta bedeli), bir yıldaki gün sayısı olan 365'e bölüyorsunuz. Böylece bir günlük sigorta bedeliniz ortaya çıkıyor. Bunu da, sigortalı olduğunuz gün sayısına çarpıyorsunuz. Yani 75'e. Sonuç olarak ortaya sigortalı olduğunuz gün bedeli ortaya çıkıyor. Bunu da, sigorta bedelinden çıkartıp, sigortadan alacağınız paraya ulaşıyorsunuz.

2. Aşama: Acentanın bedeli

İkinci aşamada ise acenın sizden aldığı komisyon için geri ödeyeceği miktar var. Örneğimizde bunu 175 lira olarak belirlemiştik. 175 lirayı da bir yıldaki gün sayısına bölüyorsunuz. çıkan sonucu 75 ile çarpıp kullanılan komisyon bedeline ulaşıyorsunuz. Bu bedeli de 175'ten çıkartıp komisyon üzerinden alacağınız paraya ulaşıyorsunuz.

3. aşama: Elinize geçecek para

Son aşamada, sigortadan alınacak para ve acentadan alınacak parayı toplayıp elinize geçecek miktara ulaşıyorsunuz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • Abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    Hesaplama çok uzatılmış. kısaca 60 güne 15 gün ekleyince 75 gün sigortalı oluyorsunuz. yani 365-75=290 gün sigorta kullanmıyorsunuz. 2000x290/365= 1590 lira olarak bulunur.
    Cevapla
  • nero 7 yıl önce Şikayet Et
    2016 yılı sigortacıları ve sürücü kurslarını zengin etme yılı oldu ağalar paşalar ceplerini doldursunlar iyice , daha önce bakliyatçıları,yağcıları,patatesçileri zengin etmiştik bunlar mahrum kalmasınlar
    Cevapla
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    satış Belgesini attim
    Cevapla
  • bahadır 7 yıl önce Şikayet Et
    sigorta işiyle ugraşan bakan beye soyleyin ödenen ödendi bundan sonra sıgortalar düşecekmi yoksa gine kendi adamlarının kasası dolmaya devammı edilecek her fırsatta soyluyorum fiiatlar düşmeden oyda yok
    Cevapla