'Türk firmalarla çalışmak istiyorlar'

OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, Polonya ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu.

'Türk firmalarla çalışmak istiyorlar'
'Türk firmalarla çalışmak istiyorlar'
GİRİŞ 08.04.2016 14:26 GÜNCELLEME 08.04.2016 16:38
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, otomotiv devi Almanya ile komşu Polonyalı firmaların, ticari araç ve orijinal yedek parça üretimindeki tecrübesi nedeniyle Türk firmalarıyla çalışmak istediğini belirtti.

'Merkez açabiliriz'

Birlikten yapılan yazılı açıklamaya göre OİB tarafından bu yıl 8 ülkede düzenlenmasi planlanan sektörel ticaret heyeti ziyaretlerinin ikincisi 29 Mart-1 Nisan'da Polonya'da yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Burhanoğlu, sektörel ticaret heyeti olarak yaptıkları temasların verimli geçtiğini ifade etti.

Türkiye'den Polonya'ya, 2014'te 478 milyon dolarlık, 2015'te ise 456 milyon dolarlık ihracat yapıldığını aktaran Burhanoğlu, sektörel ticaret heyetine 14 firmanın katılmasının, iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artırılmasına katkı sağlayacağına inandıklarını bildirdi.

Burhanoğlu, Polonya'nın, Türkiye'nin ihraç ürünleri için önemli pazar potansiyeline sahip olduğuna değinerek, "Polonyalı firmalar, Türkiye'nin ticari araç ve orijinal yedek parça üretimindeki tecrübesi nedeniyle firmalarımızla çalışmak istiyor. Ayrıca Polonya'da bir lojistik merkezi de açabiliriz." ifadelerini kullandı.

'Avrupa'nın en büyüğü'

Polonya'nın dünyadan önemli yatırımlar çektiğine dikkati çeken Burhanoğlu, şunları kaydetti:

"Her bin kişiye düşen motorlu araç sayısının 2014 yılında 620 adet olduğu ülkede, ortalama yaşı 13 yıl olan 13 milyon 500 bin adet araç trafikte. Yılda yaklaşık 40 milyon tamir ve parça değiştirme hizmeti verilen ve 4 bin araç kontrol istasyonu olan Polonya, bu haliyle başta otomotiv yan sanayi olmak üzere ihraç ürünlerimiz için dikkate alınması gereken önemli bir pazar potansiyeline sahip."

Polonya'da bu yılın ocak-şubat döneminde binek otomobil pazarının yüzde 12,7, ticari araç pazarının da yüzde 25,3 büyüdüğünü ifade eden Burhanoğlu, şu bilgileri verdi:

"Polonya, 23,7 milyon adet ile Orta Avrupa'nın uzak ara en büyük motorlu araçlar parkına sahip ülkesi. Avrupa'nın merkezinde yer alıyor. Aynı zamanda bir lojistik merkezi. Bu avantajı ile Türkiye olarak bu ülkede bir lojistik merkezi açabiliriz. Diğer yandan Polonyalı firmalar, Türkiye'nin ticari araç ve orijinal yedek parça üretimindeki tecrübesi nedeniyle Türk firmaları ile iş birliği yapmak istiyor."

Türkiye ve Polonya arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla düzenlenen ziyarete, OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu ile birlik üyesi 14 firmanın temsilcileri katıldı.

Etkinlik kapsamında Varşova Ticaret Müşavirliği ziyaret edildi. Türk firmaları ile Polonyalı toptancı, ithalatçı ve distribütör firmalarının temsilcileri arasında ikili görüşmeler de yapıldı.

Uluslararası Otomobil ve Teknoloji Fuarı'nı da gezen heyet, bazı firmaları ziyaret etti. Heyet, Avrupa'nın en büyük otobüs, tramvay ve troleybüs üreticilerinden Solaris'in ve Ursus firmalarının üretim tesisini gezerek bilgi aldı, otomotiv yedek parça üreticileriyle görüştü.

OİB'in bu sene Fas ile başlayan ve Polonya ile devam eden sektörel ticaret heyeti gezileri, yıl sonuna kadar Romanya, Kazakistan, İran, İngiltere, Azerbaycan ve Cezayir ile tamamlanacak.

YORUMLAR 8
  • Alemdar 7 yıl önce Şikayet Et
    polonlar avrupada caldigi arabalari polonyaya kaciriyor parcalari icin satiyorlar ben hollanda da yasiyorum ve burda cok goruyoruz hirsizlik acayip sekilde var bu millette ama hollandali insanlardan iyiler en azindan arkandan alip atmiyorlar
    Cevapla
  • Yilmaz 7 yıl önce Şikayet Et
    isterler tabi türkiye bütün türk halkinin severek bindigi Mercedes BMW Volkswagen gibi otomobiller üretiyor tabiki herkes pesimizden kosar. lafa degil icrata bakariz biz
    Cevapla
  • medetres 7 yıl önce Şikayet Et
    Ucuz insan gücü neden iye olmasın sakın bizim hep fasoncu olarak kalmamızı istiyorlar.Milli araba için Wolkvagen konuşmaya bile gelmedi neden acaba
    Cevapla
  • medetres 7 yıl önce Şikayet Et
    Yusuf bey aynı şeyi söylüyoruz zaten klavye başında bu ne özgüven böyle böyle
    Cevapla
  • YUSUF 7 yıl önce Şikayet Et
    Neden konuşsun ki Türkiye de en çok satılan marka kendisi, yerli oto rakip olacak buna mı kafan basmıyor?
    Cevapla
  • Muş lu 7 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE kendi otomobil ini yapmaya başladı bunları ateş sardı yine bi şeytanlik düşünüyorlar
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkeden hayir gelmez uzak durmak lazim. bunlardan gelebilecek kar insanin girtlagina tikilir.
    Cevapla
  • zaza ziya 7 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış düşünüyorsun, alışveriş iki taraf içinde iyidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle