Sigortada 'kullanıcı hatası' dönemi

Trafik sigortasıyla ilgili yeni tasarıda, kaza halinde sürücünün karşı tarafa kusuru oranında ödeme yapması yer alıyor.

Sigortada 'kullanıcı hatası' dönemi
Sigortada 'kullanıcı hatası' dönemi
GİRİŞ 25.03.2016 10:44 GÜNCELLEME 25.03.2016 14:53
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Kabaoğlu - Haber7

Trafik sigortasına gelen aşırı zamlar, vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Fiyatların düşürülmesi için çalışmalar devam ederken, meclise yeni bir tasarı sunuldu. Bu tasarı, sürücülerin kendi kusuru oranında karşı tarafa ödeme yapmasını içeriyor.

Kusur oranında ödeme

Sigorta şirketleri, sürücülerden para karşılı risk satın alıyor. Buna rağmen şirketler, herhangi bir kazada, sürücünün ağır kusurlu olması halinde karşı tarafa ödediği parayı, bu sürücüden tazmin edebiliyor. Meclise sunulan yeni tasarıda ise ağır kusur şartı yerine kusur oranı sistemi getiriliyor. Buna göre sürücü, kaza yaptığında, kendi kusuru oranında karşı tarafa ödeme yapıyor. Örneğin, çarpılan araçta 10 bin lira masraf çıktı ve çarpan aracın sürücüsü de yüzde 80 kusurlu bulundu. Bu durumda çarpan sürücü 8 bin lira, sigorta şirketi 2 bin lira ödüyor.

Kusur oranını kim belirliyor?

Kusur oranını ise, her iki tarafın sigorta şirketleri belirliyor. İrtibata geçip görüşen şirketler, oran konusunda anlaşamazsa, konu Tramer'in Kaza Tespit Tutanağı Komisyonu'na aktarılıyor.

Yüksek fiyattan sigorta yaptıranlar

Öte yandan bu sistemin faaliyete geçmesi halinde, sigorta fiyatlarının yüzde 30 oranında düşmesi bekleniyor. Ancak bu da yeni soruları gündeme getiriyor. Daha önce yüksek fiyattan sigorta yaptıranların paralarının bir kısmını geri alıp alamayacakları konusunda soru işaretleri mevcut. Çözüm getirilmezse, bu sürücüler hem yüksek sigorta ödeyip hem de kaza anında ceplerinden para ödemek durumunda kalabilir.

Satın alınan riskin bedeli

Yine 10 bin liralık araç sahibi 100 bin liralık bir araca çarptığında ve yüksek oranda kusurlu bulunduğunda işler çıkmaza girebilir. Tasarıyla ilgili sürücülerin kafasında soru işareti ise, kaza yapılmaması halinde yıl sonunda şirketlerden paralarını geri alıp alamayacakları... Çünkü sürücüler, para vererek kusurlu kazada ödenecek bedelin riskini şirketlere devrediyor, ancak kaza yaptıklarında da yine kendi kusurları oranında ödeme yapıyor.

Sigorta şirketlerini şikayet adresi

Tasarının önümüzdeki günlerde meclise sunulması bekleniyor. Ancak bu zamana kadar fahiş fiyatlar çeken ve indirimle alakalı detayları (yaş, bölge, araç vb.) dikkate almayan şirketler için bir şikayet adresi bulunuyor. Böyle bir durumda sürücüler, Hazine Müsteşarlığı'nın internet sayfasındaki "e-Hizmetler/Sigortacılık e-Başvuru" başlığına sigorta şirket veya şirketlerini şikayet edebilir.

YORUMLAR 85
  • serkan istanbul 8 yıl önce Şikayet Et
    Madem parayı biz odeyecegiz ozaman sigorta yapmadan kullanırım minibüsüm varken 14sene yeni aracımlada 2yıl kaza yapmadıgım halde 293 tlydi 711 tl ödedim bu nasıl ödül anlamadım! Sigortasız yakalanırsak cezasını oderiz bişekilde kaza yaparsakta karşı tarafta bi şekilde anlaşırız öylede kısmet böylede kısmet hıh
    Cevapla
  • serkan 8 yıl önce Şikayet Et
    Madem sürücü ödeyecek sigortaya ne gerek var!ayrıca şirketlerde çalışan emekçi şoför ler ne olacak,gün boyu trafikte,1500-2500 arası maaş alıyor evmi geçindirecek cezamı odeyecek,bazıları şöyle diyebilir?kurala uysun!uysun ama insanlık hali insan mecburen yoruluyo ekmek parası işyetiştirecem diye koşturuyor bu adam hiçmi hata yapmayacak eğer böyle olursa kural şoför maaşları 5000 tl olsun risk payı olmazsa işine gelenler çalışsın!
    Cevapla
  • vatansever 8 yıl önce Şikayet Et
    peki arkadaşlar hiç düşündünüzmü önceden hem kar ediyor hem ucuz sigorta yapıyorlardı şimdi ne olduda hem sigorta fiyatları yükseldi hemde zarar ediyorlar. düşünmek lazım! rant......
    Cevapla
  • bektas 8 yıl önce Şikayet Et
    süper bunu da vatandasa kitleyin ne ya bu birileri kazansın diye vur vatandaşa. kaldırın kurtulalım alın arabaları da sizin olsun yuh diyorum başaka birşey demiyorum. bir icraat ta vatandası korusun lütfen ya.
    Cevapla
  • Muhalif biri 8 yıl önce Şikayet Et
    Adı zorunlu trafik sigortası yerine, zorunlu soygun olarak değiştirilmeli. Hem sigorta yaptırıp hemde kaza bedelini ben ödeyeceksem niye zorunlu tutuyorsunuz ? Yüzde seksenini veren yüzde yüzünü de verir. Hiç olmazsa kaza yapılmayan senelerin parası cepte kalır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle