Türkiye traktör pazarı büyüdü

Bu yıl çiftçi adına verimli bir yıldı. Tarımdaki gelişmeler traktör satışlarına da olumlu yansıdı. Türkiye traktör pazarı yüzde 20,5 arttı

GİRİŞ 13.10.2015 11:52 GÜNCELLEME 13.10.2015 12:30

Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, bu yıl çiftçi adına verimli bereketli kazançlı bir yıl olduğunu ve tarım sektöründeki gelişmelerin traktör satışlarına olumlu yansıdığını ifade ederek, "Türkiye traktör pazarı yüzde 20,5 arttı" dedi.

Özdemir, bir otelde düzenlendiği basın toplantısında, Bursa'da bugün açılacak "13. Uluslararası Tarım Fuarı"nda yeni ürünlerini sergileyeceklerini söyledi.

Fuarda, 4 bin 300 metrekare alanda zirai ve mekanizasyon iş makineleri ile yer alacaklarını belirten Özdemir, Türk Traktör olarak 61 yıldır Türk tarımına hizmet veriyoruz.

Ankara ve Adapazarı Erenler'de olmak üzere iki tesiste toplam 659 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. İstihdamımız 3 bin 500 kişiyi aştı. Geçen yıl 700 bininci traktörü ürettik ve 2,7 milyar lira ciroya ulaştık" diye konuştu.

Özdemir, traktörde üç marka ile piyasada yer aldıklarını, Türk çiftçisinin yanında dünya çiftçisine de değer kattıklarını vurgulayarak, 5 kıtada 130'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini anlattı.

Türkiye'de satılan her iki traktörden birinin 7 yıldır "Türk Traktör" imzalı olduğunu, 8 yıldır da kesintisiz zirvede yer aldıklarını kaydeden Özdemir, halen en çok tercih edilen marka olduklarını, bunu da çok önemsediklerini dile getirdi.

Özdemir, Bursa'nın tarımsal ve hayvancılık potansiyelinin büyük olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bursa, Türkiye'de en rekabetçi bölgelerimizden biri. Yaklaşık 4 milyar lira tarımsal hasılası, yarattığı tarımsal katma değer ile Türkiye'de önde gelen şehirlerimizden bir tanesi.

Birkaç örnek verirsek, Türkiye ahududu üretiminin yüzde 96'sını, böğürtlenin yüzde 81'ini yapıyor. Çörek otunun yüzde 80'ini, armut üretiminin yüzde 38'ini, şeftali üretiminin yüzde 19'unu, salça üretiminin yüzde 27'sini, süs bitkilerinin yüzde 7'sini gerçekleştiriyor. Türkiye traktör satışlarının da yaklaşık yüzde 3,5'unu gerçekleştiren çok önemli bir şehrimiz Bursa."

Bu sene, geçen yıla oranla yağışların yüzde 42 oranında artığını, bunun da tahıl verimliliğini ciddi derecede arttırdığını vurgulayan Özdemir, "Bu yıl çiftçilerimiz adına verimli, bereketli ve kazançlı bir yıl oldu diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Özdemir, bu yıl emtia, gıda fiyatlarının da bu verime rağmen iyi seyrettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Buğdayda yaklaşık 20 verim artışı oldu. Tarihteki en yüksek buğday rekorunun alınması bekleniyor. 23 milyon tonunu üzerinde verim bekleniyor. Arpa için de rekor bir verim bekleniyor.

Bütün bunların üzerine gerek devlet desteklemeleri ve Ziraat Bankası, gerek tarım kredi kooperatifleri kanalıyla verilen sübvansiyonlu destekleri de ilave edince bu yıl çiftçi adına verimli bereketli kazançlı bir yıl oldu. Tarım sektöründeki gelişmeler traktör satışlarına da olumlu yansıdı. Türkiye traktör pazarı yüzde 20,5 arttı."

KAYNAK: AA