Emisyon skandalı dizel fiyatlarını artıracak

Volkswagen’in ABD’de karbon emisyon skandalı dizelin geleceği için büyük tehdit olarak değerlendirildi.Kriz dizel araç fiyatlarını artıracak

Emisyon skandalı dizel fiyatlarını artıracak
Emisyon skandalı dizel fiyatlarını artıracak
GİRİŞ 05.10.2015 09:24 GÜNCELLEME 05.10.2015 09:37

Emisyon skandalının Avrupa’da her bir dizel araca ek maliyeti 1600 Euro olacak. Yani bugün Avrupa’da 10 bin Euro’ya satılan bir aracın maliyetine 1600 Euro eklenecek. Türkiye’de bunun üzerine ÖTV ve KDV eklendiğinde zaten benzinli araçlardan yüksek olan dizel araçların fiyatlarında büyük bir artış olacak. Bu maliyetin özellikle 2017 model araçlarda ortaya çıkması ve dizel satışları düşürmesi bekleniyor.

VOLKSWAGEN’in ABD’de karbon emisyon skandalı, dizelin geleceği için büyük tehdit unsuru olurken özellikle küçük dizel araçların bu kriz sonrasında müzelik olabileceği konuşulmaya başlandı. 11 milyon araca yerleştirdiği yazılımla, karbon emisyon oranlarında hile yaptığını itiraf eden dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Volkswagen’in yarattığı krizle ilgili tartışmalar devam ederken, Avrupa ve Amerika’da başlayan tepkiler, dizel yakıtların kaderini ciddi şekilde etkileyecek.

DUluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, dizel otomobil testlerinin bundan sonra sıkılaşacağını ve şirketlerin beyanına bakmaktan ziyade, çok daha ciddi testlerden geçileceğini söyledi. Birol, “Bu skandal dizel konusunda ciddi soru işaretleri yarattı. Dizelle çalışan otomobillerin geleceği konusunda bir belirsizlik ortaya çıkacak” yorumunu yaptı. Birol’un bu yorumu aralık ayında Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği zirvesinde otomotiv sektörüne ilişkin çok önemli kararlar verileceğinin de sinyalini vermiş oldu.