1 milyona doğru koşuyor

Ha­fif ti­ca­ri­de bek­le­nen sa­tış adet­le­ri­ne ula­şıl­ma­sa da, bu yıl oto­mo­bil sa­tış­la­rın­da re­kor kı­rı­la­ca­ğı öngörülüyor.

1 milyona doğru koşuyor
1 milyona doğru koşuyor
GİRİŞ 23.07.2015 09:29 GÜNCELLEME 23.07.2015 09:35

Fi­at’­ın ilk ola­rak 2007 yı­lın­da bir lans­man ile ta­nıt­tı­ğı ye­ni ne­sil 500 mo­de­li, ara­dan ge­çen 8 yıl son­ra­sın­da ye­ni­le­ne­rek yol­la­ra çık­ma­ya ha­zır­la­nı­yor. Sa­tı­şa su­nul­du­ğu za­man­dan bu ya­na, 100’den faz­la ül­ke­de 1.6 mil­yon ki­şi­nin ter­ci­hi olan ef­sa­ne­vi 500’ün ye­ni­le­nen ver­si­yo­nu, Av­ru­pa ge­ne­lin­de­ki pa­zar li­der­li­ği­ni ko­ru­ya­cak, da­ha da tek­no­lo­jik özel­lik­ler ve ki­şi­sel­leş­tir­me un­sur­la­rı­na sa­hip ol­ma­sıy­la da bir adım öne çı­kı­yor. Ye­ni­le­nen 500 için bir ara­ya gel­di­ği­miz ve ge­çen haftalarda gö­re­vi­ne ye­ni baş­la­yan Fi­at İş Bi­ri­mi Di­rek­tö­rü Al­tan Ay­taç ile pa­za­rı de­ğer­len­dir­dik.

OTO­MO­BİL 750 Bİ­Nİ BU­LUR

Bu yı­lın ilk al­tı ay­lık yan­sı­ma­sı­nın re­ko­ru gös­ter­di­ği­ni be­lir­ten Ay­taç, “O­to­mo­bil pa­za­rı 700-750 bin­le­ri ra­hat gö­rü­yor. Özel­lik­le oto­mo­bil­de ilk 6 ay­lık yüz­de 50 bü­yü­me­ye bak­tı­ğı­mız­da, se­çim son­ra­sı­nı da bek­le­ye­lim gö­re­lim de­dik. İkin­ci al­tı ay­da ha­zi­ra­na ba­ka­rak, ile­ri­ye dö­nük tem­muz tah­min­le­riy­le bu ra­kam­la­ra ula­şa­ca­ğı bek­le­ni­yor. Bu ar­tı­şı üre­tim prog­ram­la­rı­mı­za da yan­sıt­tık. Ha­fif ti­ca­ri­de de 200-250 bin ara­lı­ğı­nı gö­rün­ce, top­lam­da 950 bi­nin üze­rin­de ger­çek­le­şe­cek, ya­ni 1 mil­yon­luk bir pa­zar ola­bi­lir. Son tah­min­le­ri­miz bu yön­de. Tür­ki­ye­’nin bu­nun üze­rin­de po­tan­si­ye­li ol­du­ğu za­ten bi­li­ni­yor. Oto­mo­bil için de ke­sin­lik­le ta­ri­hi re­kor ola­cak. İlk al­tı aya ba­kıp söy­le­mek zor­du ama ar­tık ra­hat­lık­la al­tı­nı çi­ze­bi­li­ri­z” de­di.

UZUN VA­DE­Lİ DÜ­ŞÜN­DÜK

Ay­taç, “Ya­tı­rım­la­rı­mız­la bir­lik­te hep uzun va­de­li dü­şün­dük. Bir yıl son­ra ne olur, şu se­çim­de ne olur di­ye dü­şün­me­dik. Biz na­sıl uzun va­de­li dü­şü­nü­yor­sak di­ğer mar­ka­lar ­da ay­nı şe­kil­de dü­şü­nü­yor. İş­te bu pa­zar onun bir yan­sı­ma­sı. 2016 için he­nüz bir tah­min yap­ma­ma­mı­za rağ­men Ae­ge­a (Ege) Pro­je­si ile ge­le­cek ye­ni Se­dan, Hack­back ve Sta­ti­on wa­gon mo­del­le­ri­miz­le önü­müz­de­ki yıl re­kor ge­lir. An­cak yi­ne de ha­fif ti­ca­ri ara­cın du­ru­mu çok önem­li. Bu yıl bi­raz da­ha can­lan­ma ya­şan­ma­sı­na rağ­men ris­ke gir­me­mek la­zı­m” di­ye ko­nuş­tu.

 RE­KOR DE­NE­YE­CE­ĞİZ

Bu pa­za­rın için­de biz de oto­mo­bil ar­tı ha­fif ti­ca­ri ile ge­çen yı­lın üze­rin­de bir sa­tış ra­ka­mı ya­ka­la­ya­cak­la­rı­nı söy­le­yen Fi­at Pa­zar­la­ma Mü­dü­rü Öz­gür Süs­lü ise, “A­det ola­rak 100-110 bin ara­lı­ğın­da bir sa­tış ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz ki bun­da oto­mo­bi­lin pa­yı 50 bi­nin üze­rin­de olur. 113 bin­lik bir re­ko­ru­muz var bu­nu geç­me­yi de­ne­ye­ce­ğiz. Bu pa­za­rın içe­ri­sin­de biz de re­kor kı­ra­bi­li­riz.

’500’cü­lük kon­sep­ti oluş­tu­ru­yo­ru­z’

Yak­la­şık 60 yıl­lık ge­le­ne­ği olan ve oto­mo­bil ta­ri­hi­nin ta­sa­rım iko­nu mo­-de­lin ye­ni­le­nen ver­si­yo­nu ey­lül ayın­dan iti­ba­ren Tür­ki­ye­’de ola­cak. 500L ve 500X’­le be­ra­ber il­gi gö­ren 500 ai­le­si­nin en önem­li üye­si 500 mo­de­li, 2007’den bu ya­na bin 500 adet sa­tıl­dı. Ai­le­nin di­ğer fert­le­riy­le be­ra­ber 5 bin adet­lik bir sa­tış ra­ka­mı­na ulaş­ma­sı bek­le­nen mo­del­den, 300 adet ye­ni­le­nen ver­si­yon­la, bu yıl so­nu­na ka­dar 500 adet­lik bir sa­tış bek­le­ni­yor. Ge­nel­de ai­le­nin ikin­ci oto­mo­bi­li olan Fi­at 500’ü fark­lı­laş­mak ve tarz ya­ka­la­mak is­te­yen, müş­te­ri pro­fi­li­nin ya­rı­sı ka­dın ve er­kek­ler­den olu­şan şe­hir­li pro­fes­yo­nel­ler ter­cih edi­yor. Fi­at İş Bi­ri­mi Di­rek­tö­rü Al­tan Ay­taç, “Tür­ki­ye pa­za­rı Fi­at için önem­li ama A seg­men­ti­nin kü­çük ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. 500’cü­lük kon­sep­ti oluş­tu­yo­ruz. Ara­cı eko­no­mi sı­nı­fı bir araç gi­bi po­zis­yon­la­mak is­te­mi­yo­ruz. Ki­şi­sel­leş­ti­ril­miş araç­la­rı bir ay için­de tes­lim ede­bi­li­yo­ruz. Bu­ra­da­ki he­def ön­ce­lik­le­ri için­de fi­yat yok. Av­ru­pa­’da­ki baş­lan­gıç fi­ya­tı 12 bin 500 Eu­ro ki bu  fi­yat­tan baş­la­yan B seg­men­ti araç­lar var. Biz­de en çok sa­tı­lan ver­si­yo­nu 52 bin li­ra ci­va­rın­da. Bu se­bep­le ma­hal­le bas­kı­sı olu­yor kul­la­nı­cı­la­rın üze­rin­de. “O pa­ra­ya şu­nu da alır­dı­n” tep­ki­si al­mak is­te­mi­yor tü­ke­ti­ci. Ye­ni 500’le da­ha faz­la ’500’cü­ye­” na­sıl ula­şı­rız ça­lış­ma­la­rı ya­pı­yo­ruz. Bu ara­da AB­D’­de 33 bin adet 500, 10 bin­ 500L ile top­lam 43 bin 500 mo­del ai­le­si sa­tıl­dı­” de­di.

Oto­mo­bil ’İ­kon­ca­n’­ı

Ye­nile­nen Fi­at 500 ül­ke­miz­de ilk etap­ta 1.2 lit­re 69 bey­gir­lik ben­zin­li mo­tor ve Du­alo­gic oto­ma­tik şan­zı­man­la sa­tı­şa su­nu­la­cak. Ödül­lü 0.9 lit­re­lik 105 bey­gir­lik Twi­nA­ir mo­tor se­çe­ne­ği ise 2016’da ge­le­cek. Ön ve ar­ka ay­dın­lat­ma gru­bu­nun ya­nı­sıra LED tek­no­lo­ji­li ye­ni gün­düz far­la­rıy­la do­na­tı­lan dış ta­sa­rı­mı, 1957 yı­lın­da­ki kla­sik mo­de­lin ge­le­nek­sel özel­lik­le­ri­ni ta­şı­ma­ya de­vam edi­yor. Ar­ka sis lam­ba­la­rı ve ge­ri vi­tes lam­ba­sı, si­yah ya da krom kap­la­ma­lı, in­ce, di­na­mik gö­rü­nüm­lü bir ız­ga­ra­nın al­tın­da yer alı­yor. Ay­rı­ca el­mas ke­sim sti­li­ne sa­hip ye­ni ta­sa­rım­lı 15 ve 16 inç­lik ala­şım­lı jant­lar da bu­lu­nu­yor. 13 göv­de ren­gi­nin ya­nın­da  Se­cond Skin (İkin­ci Ten) adı ve­ri­len bu uy­gu­la­ma ile, ki­şi ken­di ka­rak­te­ri­ni oto­mo­bi­li­ne yan­sı­tı­yor.