Plakasız Suriyeli trafikten men edilecek

Doğu illerinde hatta İstanbul’da binlerce Suriye plakalı araba yollarda dolaşırken, sadece 1.915 araç Türk plakası aldı.

Plakasız Suriyeli trafikten men edilecek
Plakasız Suriyeli trafikten men edilecek
GİRİŞ 06.06.2015 08:57 GÜNCELLEME 06.06.2015 08:57

Türkiye’de sayıları 1.8- 2 milyonu bulan Suriyelilerin otomobilleri de yollarda boy gösteriyor. İçişleri Bakanlığı, trafik kurallarını ihlal eden, suça veya kazaya karışan Suriyeli araçların sayısı artınca bunların takibini yapabilmek için 3 Nisan 2015 tarihinden itibaren, ülkelerindeki olağanüstü haller nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyelilere ait araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası vermeye başladı.

Bu tarihten önce Türkiye’ye girmiş araçlar için önce 30 gün süre tanındı, daha sonra bu süre 60 güne çıkartıldı. Önceden giren araçlar için tanınan süre 2 Haziran’da sona erdi ancak beklenen yine olmadı bu kez süre 31 Temmuz’a kadar uzatıldı.

SAA 001 İLE BAŞLAYIP SZZ 999 İLE BİTECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, illerde yürütülen geçici trafik belgesi ve tescil plakası uygulaması için 14 Mayıs 2015 itibarıyla başvuran araç sayısı sadece bin 915’te kaldı.

Türkiye’de şu an Suriyelilere ait kaç adet araç bulunduğu bilinmezken, geçici plaka verilen araçlar için sadece kendileri, eşleri ve çocukları tarafından kullanılma şartı getirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik çerçevesinde geçici tescil uygulaması kapsamında Suriyelilere ait araçlara TR rumuzlu tescil plakası verildiğini, kayıt altına alınan araçlara bulundukları il kodundan sonra gelmek üzere SAA 001’den başlayıp SZZ 999’da sona erecek şekilde üçlü harf/rakam grubu plaka verildiğini bildirdi. Suriyelilerin kendi ülkelerine ait plakaları il emniyet müdürlüklerinde tutuluyor.

TRAFİKTEN MEN EDİLECEKLER

Uygulamaya göre araçların Suriye’ye dönüşleri sırasında geçici plaka sökülerek eski plaka verilecek. Geçici plakalar, araçlar Türkiye’de kaldığı sürece geçerli olacak. Geçici trafik belgesi ve plakası bulunmayan araçlar süre sona erdiğinde yakalandıkları anda trafikten men edilecek.

SİGORTA YAPTIRMAK ZORUNDALAR

Ülkeye giren tüm yabancı araçların Türkiye’de geçerli sigorta yaptırma zorunluluğu bulunduğuna dikkat çeken emniyet yetkilileri, kendi ülkelerinde yaptırılmış geçerli bir sigorta yoksa zorunlu mali sorumluluk sigortasını Türkiye sınırlarına girişleri sırasında yaptırmak zorunda olduklarını belirttiler.

1.8 MİLYON SURİYELİ VAR

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, 1 Nisan 2015 itibarıyla Türkiye’de halen 10 ildeki kamplarda 254.6 bin, kamp dışında ülkenin çeşitli illerinde ise 1 milyon 502 bin olmak üzere toplam 1 milyon 757 bin Suriyeli bulunuyor. 2014’te Türkiye genelinde 31 bin 715 Suriyeliye ikamet izni verildi. Geçen yıl çalışma izni verilen Suriye vatandaşı sayısı ise 2 bin 541.

YIL SONUNDA İSTATİSTİKLERDE GÖRECEĞİZ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun motorlu taşıt istatistiklerinde sadece yabancılara ait diplomatik araç bilgileri yer alıyor. Emniyet yetkilileri, Suriyelilere ait araçlarla ilgili veriler yıl sonunda netlik kazanacağından bunların istatistiklerde yer alıp almayacağının yıl sonunda görüleceğini ifade etti.

İSTANBUL’DA SON BİR AYDA 96 SURİYELİ TÜRK PLAKA ALDI

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların, kendi ülkelerinden getirdikleri araçlara ‘geçici plaka’ ve ‘geçici trafik belgesi’ verilmeye devam ediliyor. 1 ay önce başlanan uygulama kapsamında İstanbul’da 96 Suriyeli, ülkelerinden getirdikleri araçlarına yeni plaka aldı. İstanbul’da ayrıca son 6 ayda 636 yabancı yeni araç alıp, trafiğe çıktı. 3 Nisan 2015 tarihinden sonra Türkiye’ye giriş yapan araçlar için gümrükten verilen ‘geçici yol belgesi’nin de istendiği başvurularda, aracın fenni muayenesinin yapıldığına dair belge ile 205.03 TL’lik ‘harç makbuzu’ da isteniyor.

KAYNAK: HABERTÜRK