Trafik sigortasında fiyatlar yine artacak

Yeni açıklanan trafik sigortası genel şartları önümüzdeki dönemde trafik sigortası primlerini artıracak.

Trafik sigortasında fiyatlar yine artacak
Trafik sigortasında fiyatlar yine artacak
GİRİŞ 28.05.2015 09:30 GÜNCELLEME 28.05.2015 09:30
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ergo Türkiye İcra Kurulu Üyesi Yıldırım Türe, yeni açıklanan trafik sigortası genel şartlarının önümüzdeki dönem sigortanın primlerinde bir miktar artı yaratacağını söyledi.

Türe, önümüzdeki dönemde trafik sigortası primlerinde artış olacağını söyledi. Türe, hem sektörün ettiği zarar hem de bedeni zararların hesaplanmasındaki standardizasyonla birlikte primlerde bir miktar yukarı yönde seyir olacağını kaydetti.

Yeni açıklanan trafik sigorta şartlarının hem sigortacılar hem de tüketiciler açısından olumlu olacağını ifade eden Türe, “Sigortanın lokomotif ürünü olan zorunlu trafik branşında kapsamın daha net hale getirilmesi, tazminat hesaplama detaylarının standartların belirlenmesi, sektörün orta ve uzun vadede daha kolay karar almasına, yönünü belirlemesine faydalı olacaktır” dedi.

ZARARIN ETKİSİ

Yıldırım Türe, yeni uygulamanın sigorta şirketlerinin trafik sigortasındaki zararına etkisine de değinerek, “Genel şartlardan bağımsız olarak, sektörün rezerv yükünü de göze aldığımızda, fiyatları makul seviyeye çekmenin trafikteki zararı azaltmak adına en doğru adımlardan biri olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

Yıldırım Türe, “Bundan sonra yargı kararları sigortanın genel şartları paralelinde olur mu?” sorusunu ise şöyle yanıtları: “Yargının tümden yeni genel şartları uygulamamak gibi bir yaklaşımı olabileceğini düşünmüyorum.

Söz konusu genel şartlar ile getirilen değişiklik ve gelişmelerin bir kısmı, sigortacılık uygulaması ve yargı kararları ile bugüne kadar oluşmuş kural ve uygulamaların, genel şartlara yansıtılmasıdır.

Bu anlamda, yargının genel şartlarla getirilen bu değişiklikleri benimseyerek uygulamasında bir sorun çıkmayacağını düşünüyorum.”

Yargının vereceği karar önemli

Yıldırım Türe, yeni uygulamanın trafik sigortasında hem tüketicilerin hem de sigorta şirketlerinin yaşadığı sorunların çözümünde etkili olup, olmayacağı konusunda şu değerlendirmeleri yaptı:

“Temel sorunlara veya bedeni tazminat hesaplamalarına ilişkin çözümlerin, sadece genel şartlarla gerçekleşeceğini öngörmek doğru olmaz.

Sektör için önemli olan ve merakla takip edilecek konu, ilgili genel şartların mahkemeler ve özellikle Yargıtay nezdinde kabul edilirliği ve ilgili kararların genel şartlara paralel olup olmayacağıdır.

Sektörü şekillendirecek aktör, bu uyumun niteliği olacak. Örneğin, genel şartlarda belirtilen hesaplama detaylarının, tabloların aynı detayda mahkemelerde de kabul edilip edilmeyeceği, hesaplama yapacak kişi veya kurumların denetimi gibi konularda standart sağlandığı anda; başka bir deyişle mahkeme kararlarıyla genel şartların uyumu sağlandığında, gerçek resim ve standart ortaya çıkacaktır.”

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 1
  • ibrahim 8 yıl önce Şikayet Et
    kaza geçirdim kusursuz bulundum aracımın ön kaput 2 tampon değişti boyandı farlar da enn adii malları gönderdiler arabamın değeri düştü eee nasıl sigorta bu birde 30 gün sürdü ...
    Cevapla