Yanlış yakıtla aracı bozuldu, zararını ödetti

Ankara'da yanlış yakıt konulduğu için aracı bozulan vatandaş, başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.

Yanlış yakıtla aracı bozuldu, zararını ödetti
Yanlış yakıtla aracı bozuldu, zararını ödetti
GİRİŞ 26.05.2015 11:44 GÜNCELLEME 26.05.2015 11:47
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Ankara Batı 2. Tüketici Mahkemesi tarihi bir karar imza attı. Karara göre araçlara yanlış yüklenen yakıtlardan kaynaklı doğan masraftan yakıtı satan firmayı sorumlu tuttu. Oluşan tüm zararın karşılanmasına hükmetti.

MİLYONLARCA SÜRÜCÜYÜ İLGİLENDİRİYOR

Olay Ankara'da yaşandı. Bir benzin istasyonundan yakıt alan vatandaşın aracı, bir süre ilerledikten sonra stop etti çalışmadı. O da bu durumu yakıt aldığı istasyona bildirdi. Ancak firma sorumluluk kabul etmedi. Sigortadan çekici çağıran vatandaş aracını servise götürdü. Yapılan inceleme sonucu dizel araca benzin koyulduğu ve bu yüzden arıza yaptığı tesbit edildi. Ardından tamir işlemleri başladı. Aracın yakıtı boşaltılıp sistemleri temizlendi.

AKARYAKIT İSTASYONU SORUMLULUK KABUL ETMEDİ

Mağdur vatandaş hasarı ve yaşadığı mağduriyeti yakıt aldığı istasyona iletti. Zararının karşılanmasını istedi. Ama olumsuz cevap aldı . Bunun üzerine mahkemeye gitti.

ÜST ÜSTE MAĞDUR OLDU

Vatandaşın aracı tamir edildi, ancak akaryakıt firması masrafları ödenmeyince serviste aracı teslim etmedi. Bunun üzerine mağdur vatandaş ihtiyaçlarını gidermek için birde araç kiraladı.

DAVA AÇILDI

Mağdur olan vatandaş adına Avukat Serdar Ülkü dava açtı. Akaryakıt istasyonunun olayda kusurlu olduğunu belirterek tamir masrafları dahil her türlü gideri karşılamasını talep etti. Dava 15 ayda sonuçlandı. Mahkeme heyeti davacıyı haklı buldu. Tüm zararın akaryakıt istasyonu tarafından karşılanmasına hükmetti.

AVUKAT SÜRÜCÜLERİ UYARDI

Avukat Serdar Ülkü, böyle bir olayın yaşanmasına karşı sürücüleri uyardı. Ülkü "Eğer aracın yakıt depo kapağında yakıt türü yazmıyorsa, mutlaka hangi yakıtın yükleneceğinin görevli kişiye söylenmesi gerekmektedir." diye konştu.

ARACINIZA YANLIŞ YAKIT YÜKLENİRSE YAPILACAKLAR

Avukat Ülkü ; "Aynı zamanda yanlış akaryakıt yüklemesinin fark edildiği anda derhal bunun satıcıya ihbar edilmesi gerekmektedir. Eski 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre; Satılan malın ayıplı olması halinde tüketici malı teslim aldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde bu malların satıcıya geri verilerek değiştirilmesini veya ödediği bedelin iadesini veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirimini ya da ücretsiz olarak tamirini talep edebilir. Yine Türk Borçlar Kanunun 219 sayılı maddesine göre; Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur. Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur." dedi.

YORUMLAR 11
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    bu ilk değilki benimde başıma geldi istasyon sahibi red etti dava açtım kazandım tüm masrafları aldım bu kadar basit
    Cevapla
  • İLHAN 8 yıl önce Şikayet Et
    hele birde veraset kanunu varki kardeşi kardeşe öldürtür.bir kardeş şizofreni çıkarsa beş kardeşi yerlerde süründürür.başımdan geçen olayı anlatsam .verin benim haracımı anlaşalım diyor yoksa bu iş mahkemede sürünür .tam iki yıldır sürünüyor:
    Cevapla
  • tepkili 8 yıl önce Şikayet Et
    Avukatlar ne malin gozu. Karsi tarafa masraf gecireyim diye arac kiralamis neyse hak etmis yine de benzin istasyonu
    Cevapla
  • sadık 8 yıl önce Şikayet Et
    geç gelen adalet, adalet değildir. mağdura defalarca mağduriyet yaşatan adalet te adalet değildir.
    Cevapla
  • alp elektrik Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    ben aracıma aldığım sulu benzin nedeniyle , aracımı lpg ile çalıştırıyorum . kış boyunca aldığım lpg ile idare ettim. ve şimdi depodaki hileli benzin duruyor motorcu ve elektrikçi ile görüştüm bir sürü masraf çıkarttılar . aynı gün uzun yol yaptığımdan Boğazlıyan / Yozgatmı. Kayseridenmi aldım bilmiyorum araç çalışırken kesiklik yaptı lpg ye geçtim . Hala benzinle çalıştıramadım. İlgililere duyurulur. aracın deposunda hala o hileli akaryakıt duruyor.
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş antikasın sende içindekini tahliye etmek çokmu zor plastik bidona boşalt varsa su dibinde gözükür filitreyi değiştir o kadar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle