Bir devde daha üretim durdu

Eskişehir'in İnönü ilçesindeki kamyon ve çekici üretimi yapan Ford Otosan fabrikasında, yüzlerce işçi iş bırakma eylemi başlattı.

Bir devde daha üretim durdu
Bir devde daha üretim durdu
GİRİŞ 25.05.2015 16:00 GÜNCELLEME 25.05.2015 16:02
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Eskişehir'in İnönü ilçesindeki kamyon ve çekici üretimi yapan Ford Otosan fabrikasında, yüzlerce işçi iş bırakma eylemi başlattı.

SABAH BAŞLADI

08.00-18.00 vardiyasına gelen işçiler, sabah saat 11.00'den itibaren 'ücretlerinde iyileştirme yapılması ve Türk Metal Sendikası'nın Ford fabrikasından çıkması' talepleriyle fabrika bahçesinde iş bırakma eylemine başladı. Yüzlerce işçinin eylemi, alkışlarla ve çeşitli sloganlarla sürüyor.

RENAULT'DA GÖRÜŞMELER KESİLDİ

Bursa'da başlattıkları iş bırakma ve işyerinden ayrılmama eylemini sürdüren Oyak Renault Otomobil Fabrikası işçileri, 'Söz uçar yazı kalır' diyor. İşçiler Bosch Fabrikası'nda işçilere verilen farkın kendilerine de kademeli olarak ödenmesini ve bunun tutanaklara geçirilmesini istiyor. Bugün Bursa'ya gelen Fransız, Alman ve İspanyol gazeteciler işçilerle görüştü.

EYLEME DEVAM EDİYORLAR

Bursa'da Oyak Renault Fabrikası'nda başlayan iş bırakma ve işyerinden ayrılmama eylemleri 12'nci gününde devam ediyor. Tofaş Otomotiv Fabrikası ile yan sanayi fabrikaları Coşkunöz, Mako ve Ototrim'deki eylemler sona ererken, Oyak Renault'taki görüşmeler geçen cumartesi gününden itibaren kilitlendi. İşveren temsilcileri ile en son cumartesi günü görüştüklerini açıklayan işçilerin avukatlarından Deniz Baykal şunları söyledi:

"Oyak Renault işçisi, işveren temsilcileri ile geçtiğimiz hafta defalarca görüştüler. Kendileri, Bocsh işçilerine tanınan hakların kademeli olarak kendilerine verilmesini ve bunun tutanaklara geçirilmesini istedi. İşveren temsilcisi bu teklifi kabul etti. Tutanağa geçirdik. Hatta ben yazdım. Fransızcaya çevrildi. Sonra temsilci dışarı çıkıp bir görüşme daha yaptı. MESS ile görüşmüş olabilirler. Dönünce, 'Yapılan anlaşmayı kabul ettiremedim' dediler. Görüşmeler burada koptu. En son cumartesi günü bir araya geldik. Çalışan işçiler, 'Söz uçar yazı kalır' diyerek taleplerini yinelediler. Bunun hukuki geçerlilik kazanması için adını kendilerinin koyacağı yazılı tutanak, sözleşme veya protokole dökülmesini istediler. Bu teklif de kabul görmeyince görüşmeler kitlendi. Bugün dahil bir araya gelmedik."

5 BİN 500 İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Deniz Baykal, Bosch Fabrikası'nda çalışan içşilere verilen hakların Oyak Renault'ta görev yapanlara verilmesi halinde bu miktarın eski çalışanların aylık maaşına 200 TL, yeni işe girenlere ise 500-550 TL arasında fark yansıtacağını sözlerine ekledi.

YABANCI BASININ GÖZÜ BURSA'DA

Renault'un üst düzey yöneticilerinden oluşan bir grubun bugün Bursa'ya geleceği bildirildi. Bu iddia doğrulanamazken, Bursa'ya gelen aralarında Fransız, Alman ve İspanyollardan oluşan 10 kişilik gazeteci heyeti eylem yapan işçilerle görüştü. Günde yaklaşık bin 400 otomobilin üç vardiyada üretildiği OYAK Renault Fabrikası'nda yaklaşık 5 bin 500 işçi çalışıyor.

YORUMLAR 30
  • Velican Aydın 8 yıl önce Şikayet Et
    Ön teker nereye arka teker oraya... Bir kaç kişi diğer çalışanları kesin provake ediyorlardır. İçlerinde bulunan çakalları temizlemek lazım... Böyle yapmanız sadece size değil ülkeye zarar veriyor. Yatırım yapacak yabancı şirketlerin gözünde eksi puan olarak yansıyor bu hareketler... Yarın ben yatırım yapsam bu işçilere güvenim nasıl olacak diyor yabancı yatırımcılar... Öyle her canın istediği zaman iş bırakma eylemi olmaz...
    Cevapla
  • ismail okuyucu 8 yıl önce Şikayet Et
    hepsini çıkartın işten bunlar bulup da bunayanlardan şükür etmeyi bilmeyen kannati k sinden haberi olmayan adamlar!!!
    Cevapla
  • samed yeşil 8 yıl önce Şikayet Et
    5bin alınca hakkını almıyor mu yani. Erbakan hocamızın tabiri ile Hadi ordan :)
    Cevapla
  • şükür yalnızca fakire mi farz 8 yıl önce Şikayet Et
    şükretmek sadece fakir-fukaraya, işçiye özgü bişi mi? şükretmek yalnızca garibana mı farz kılınmış. neden kimse zenginleri, patronları şükre davet etmez. adalet arayan insanları şükürsüzlükle suçlamak da ne oluyor. şükretmek farz olduğu kadar adaleti sağlamak da farzdır. hak yememek de farzdır.
    Cevapla
  • Yunus Emre DİNÇER 8 yıl önce Şikayet Et
    paralel yapı baktı ne yapsak ak partiyi deviremiyoruz. şimdide gezide yaptıkları gibi işcilere eylem yaptırma planları var
    Cevapla
  • ccc 8 yıl önce Şikayet Et
    siz iyice sıyırdınız kayışı, her olanı biteni nasıl olurda akp yandaşı olmayanlara yüklersiniz. bu ülke sadece akp yandaşlarının değil saygısızlık ediyosunuz bunun cevabını rabbim olan Allah sizlere en yakın günde verecektir.
    Cevapla
  • hakkını arıyorlar 8 yıl önce Şikayet Et
    adamlar grev yapıyor, hakkını arıyor. hak aramak niye suç olsun. yorum yapanların çoğunun tuzu kuru galiba.
    Cevapla
  • uğura 8 yıl önce Şikayet Et
    uğur kardeş sen işverensin galiba. patron ağzıyla konuştuğuna göre. hakkını arayan çalışanlarına da aynısını mı söylüyon
    Cevapla
  • hak arıyorlar 8 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim demek ki adamlar bişilerden memnun değil. eleştireceksen işçiyi sömüren patronları eleştir. hak arıyor kardeşim hak! uğur demek ki senin de tuzun kuru. ama unutma adalet bir gün sana da lazım olur. bağırır çağırırsın sesin duyulmaz, o zaman anlarsın..
    Cevapla
  • Ugur 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne hakkı? Ne kadar maaş aldıklarını biliyormusun? Beğenmeyen Yol alır. İşsiz kaç insanımız var çalışacak. Bu
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    hepsini çıkartın işten. derebeylik kuruyorlar böyle. 5000 maaşı beğenmiyorlar
    Cevapla
  • ccc 8 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle leke atıyosun o insanlara korkunc günde yüzüne vurulacak bu iftiran
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle