Erkek egemen otomotiv dünyasında kadın devrimi

Erkek egemen otomotiv dünyasının zirvesinde kadın yöneticilerin sayısının hızla artması sektöre önemli dinamikler katmaya başladı.

Erkek egemen otomotiv dünyasında kadın devrimi
Erkek egemen otomotiv dünyasında kadın devrimi
GİRİŞ 11.05.2015 09:48 GÜNCELLEME 11.05.2015 09:48

Emre Peynirci'nin haberi

Dünyanın en büyük otomotiv markalarının zirvesindeki kadınların sayısı hızla artıyor. General Motors’un, Citroen’in ve Smart’ın CEO’su kadınAyrıca Ford’un Başkan Yardımcısı ve Avrupa Başkanı da kadın. Peki 100 yıllık otomotiv sektöründe kadınların ağırlığı son dönemde neden artıyor?

Cevabı Citroen’in CEO’su Linda Jackson verdi; “Otomobil alma konusunda söz sahibiysek neden bunun satışı sırasında da söz sahibi olmayalım.”

ERKEKLERİN egemen olduğu otomotiv dünyasının zirvesinde kadın yöneticilerin sayısının hızla artıması sektöre son dönemde önemli dinamikler katmaya başladı. 

Düne kadar ağırlıklı olarak pazarlama, iletişim ve daha alt pozisyonlarda görevli olan kadınlar, bugün otomotiv dünyasının en tepesine çıkmaya başladılar.

Mary Barra, Amerikan otomotiv devi General Motors’un (GM), Annette Winkler, Alman Smart’ın, Linda Jackson ise Fransız Citroen’in zirvesinde, yani CEO’su. Ayrıca Elena Ford, Amerikan Ford’un dünya başkan yardımcısı, Barb Samardzich ise Ford’un Avrupa Operasyonlar Başkanı. 

Şu an bir çok otomotiv şirketinin yönetim kurulunda yer alan kadınların sayısı da artıyor. Türkiye’de ise otomotiv markalarının en tepelerinde belki kadınlar yok ama yönetimde etkin bir çok kadın bulunuyor. Ben eminim ki önümüzdeki süreçte Türkiye’de de kadın CEO’ların sayıları hızla artacak.

ERKEK KADIN KARMASI

‘Peki 100 yıllık otomotiv sektöründe kadınların ağırlığı son dönemde neden artıyor? ‘Bu soruyu geçtiğimiz hafta Bayraktar Grubu ve Citroen arasındaki işbirliğinin 20’inci yılı için İstanbul’a gelen Linda Jackson’a sordum.

Jackson’ın cevabı şöyle oldu: “Bu endüstrinin içine yeni kadın figürler de girecek. Neticide kadınlar da otomobil alıyor ve onlarda karar veren taraf.  Türkiye’de farklı olabilir belki ama Avrupa’da hangi otomobilin alınacağına kadınlar karar veriyor.

Otomobil alma konusunda söz sahibiysek neden bunun satışı sırasında da söz sahibi olmayalım. Kadınların sektöre girmesiyle çeşitlilik artacak diye düşünüyorum.

Araçları tasarlarken de kadın gözüyle bakabileceksiniz. Yeni otomobilleri, yeni motorları denerken, tasarlarken Peugeot Citroen Grubu (PSA) olarak kadın gözüyle bakabilecek duruma gelebileceğiz düşüncesindeyim.

Çünkü meslektaşlarım doğru motor, doğru vites sistemine bakıyorlar.  Ben ise genel alana, pratik olarak neyi kullanabileceğime bakıyorum.

O yüzden kadınlar biraz işin bu ayrıntılarına odaklanacaklar. Bir kadın ve bir erkeğin karmasıyla birlikte en iyi ürünü geliştirip, en iyi kararı verebilme şansına sahip olabileceğiz. “

HARİKA BİR HARMAN

Linda Jackson’ın bir özelliği de yönetimde tutuculuğuyla bilinen Fransız bir markanın zirvesinde yer alan ilk İngiliz CEO olmasıydı.  Jackson, “Citroen’in başına hem kadın hem İngiliz CEO’nun geçmesi oldukça dikkat çekti. Tepkiler nasıldı?” soruma ise, ““Ben kadın mıyım erkek miyim diye düşünmedim.

Bir İngiliz olarak Fransız bir markanın başına geçmenin çok cazip yanlarını gördüm. Aslında İngiliz olmakla veya bir kadın olmakla ilgili bir durum değil.

Ben bu işi saygın bir şekilde yerine getirecek bir bireyim. Fransızların yaratıcılığıyla İngilizlerin pragmatik yaklaşımı bir araya geldiğinde zaten harika bir harman oluşturuyor” cevabını verdi.

KAYNAK: HÜRRİYET