3 yılda üretti! Erdoğan'a hediye edecek

Erdoğan'ın "yerli otomobil" çağrısını dinleyen Erzurumlu motor ustası Sabit Çalışır, 3 yıl süren hummalı çalışmayla hedefine ulaştı

3 yılda üretti! Erdoğan'a hediye edecek
3 yılda üretti! Erdoğan'a hediye edecek
GİRİŞ 28.04.2015 11:36 GÜNCELLEME 28.04.2015 14:22
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yerli otomobil" çağrısının ardından çalışmalara başlayan Erzurumlu motor ustası Sabit Çalışır, 3 yıl süren çalışma sonucu ürettiği "Dadaşmobil" adlı otomobili Erdoğan'a hediye etmek istiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde "yerli otomobil üretimi" ile ilgili teşvik sözlerinin ardından kolları sıvayan motor ustası Sabit Çalışır (64), 50. Yıl Caddesi'ndeki evinin altındaki atölyede 3 yıl süren çalışmalar sonucunda alüminyum gövde üzerine iki kişilik otomobil üretti.

ERDOĞAN'A HEDİYE ETMEK İSTİYOR

Otomobilin motor, şasi, silindir, şanzıman ve diğer tüm aksamlarını kendisi tasarlayan Çalışır, cam, dikiz aynası, boya ve döşemesini de kısa süre içinde bitirmeyi planlıyor. Test sürüşlerine başladığı aracın üzerine "Cumhurbaşkanımıza yerli araba, Dadaş" yazan Çalışır, "Dadaşmobil" adını verdiği otomobilini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye etmek istiyor.

Çalışır, AA muhabirine, otomobili vatandaşlara örnek olması ve yerli otomobil üretimini teşvik etmek için yaptığını söyledi. "Türkiye'nin yüzde 100 yerli bir arabası olsun" diye bu projeyi başlattığını belirten Çalışır, şunları kaydetti:

SÖZÜ YERE DÜŞMESİN DİYE ÇALIŞTIM

"Ben 50 yıllık motor ustasıyım. Sayın Cumhurbaşkanımız 'bir yerli araba yapın' dedi, sanayiciler duymadı. Ben uzun zamandır vazgeçmiştim, araba yapmıyordum. Kimse destek olmuyor, sahip çıkmıyordu. 'Milli projemiz, bir arabamız olsun' diye ben de o kadar para harcadım. Cumhurbaşkanımızın sözü yere düşmesin diye bu arabayı imkansızlıklara rağmen, yılların getirdiği birikimimle yaptım. El emeği göz nuru bu arabayı Cumhurbaşkanımıza hediye edeceğim. İnşallah iyi olur, devamı gelir, bizim de yerli arabamız olur. Araba tek silindirli, dizel motorlu, iki kişilik ve üstü kapalı. Yüzde 100 yerli olabilecek bir araba. İnşallah bunun fabrikasını kurarız, üretiriz."

10 BİN LİRAYA MAL OLDU

Aracın tüm aksamlarını kendisinin tasarladığını ifade eden Çalışır, otomobilin tamamlandığında 10 bin liraya mal olacağını belirterek, "Ömrümü bu projelere harcadım. Bu aracın camları takılacak, döşemesi yapılacak, aynaları ve elektriği eklenecek" diye konuştu.

Aracın yolda gayet iyi ilerlediğini anlatan, "Arabanın kaporta aksamı alüminyum. 100-150 seneye kadar çürümez. Gücüm ancak bu kadarına yetti. Ben 'Dadaşmobil' diyorum ama büyüklerimiz ne demek isterlerse o olur" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • yerlimi? 8 yıl önce Şikayet Et
    motor çin malı jeneratör motoru
    Cevapla
  • düz adam 8 yıl önce Şikayet Et
    artık üretin şu yerli otoyu.2023 ü falan da beklemeyin.gerçi üretilse bile ucuz olacağını hiç sanmam
    Cevapla
  • gezgin fukon 8 yıl önce Şikayet Et
    kardesim eline saglik dusunmen bile yeter senin gibi 10 kisi dusunse ekonimimiziz avrupayi sollar yalin ayak yorumculari takma allah guc iyiliginin devamini versin
    Cevapla
  • erendb 8 yıl önce Şikayet Et
    yerli araba ilk kez yapılacakmışş gibi konuşuyosunuz. devrim diye bir araba var, iğneden ipliğe yerli üretimdir. piston silindir sübaplar dahil. bu adamın yaptığı tornetle anca bizimle alay ederler.
    Cevapla
  • ömer 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımızın son model zırhlı elektronik makam arabaları var senin 10bin liralık arabanı en fazla aksarayın bekçilerine hediye eder
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    yazıklar olsun sana.Adam gücü yettiğince emek vermiş.ortaya bi yapıt çıkarmış.boş laflarla milletin niye şevkini kırarsınız bilmemki.Sen daha iyisini yapta bizi utandır bakayım.
    Cevapla
  • uğur 8 yıl önce Şikayet Et
    sen emek nedir once onu ogren ondan sonra bu tur yapılan işlere yorum yap adam bunu yapmışki bır onerıdır kalkmış adamı aşağılıyorsun adam bunu recep tayyıp erdogan a bınsın dıye yapmamıs sadece bır onerıdır he bıde yorum yapmayıda öğrenmelisin bence ;)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle