Yazın kış lastiği kullanmayın, çünkü ...

Yaz aylarına yaklaştıkça havalar ısınıyor, havalar ısındıkça kış lastikleri işlevini yitiriyor.

Yazın kış lastiği kullanmayın, çünkü ...
Yazın kış lastiği kullanmayın, çünkü ...
GİRİŞ 17.04.2015 16:02 GÜNCELLEME 17.04.2015 16:08
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yaz aylarında kış lastiklerini kullanmaya devam etmek güvenliği ciddi anlamda tehlikeye atıyor. 

Kırşehir-Ankara merkezli Türk lastik firması Petlas yaz aylarına yaklaşırken kullanıcıları bilgilendirmek amacıyla bir basın bülteni yayınladı. Mevsimlere göre lastik seçimi hakkında önemli teknik bilgiler içeren bu bildiriyi arabalar.gen.tr sizler için özetledi.

Bir lastik için ilk ve en önemli unsur kanallar. Bir lastiğin yol şartlarında yere sorunsuz tutunabilmesi için yol ile lastik arasında kalan su ve havayı tahliye edecek kanallar bulunur. Temas yüzeyini azaltarak sürtünmeyi arttıran bu kanalların derinliği yaz veya kış lastiği farkı olmaksızın 4 mm den az olmamalıdır. Ancak kanunlarda bu derinliğin 1.6 mm olarak belirtilmesi toplumda yanlış bir algı yaratarak çoğu sürücünün güvenliğini riske atıyor.

Sürücüler tarafından göz ardı edilen bir diğer husus ise mevsime özel lastiklerin kendi mevsiminde kullanılması gerekliliği. Kış lastikleri gerekli sürtünme değerlerini 7 derecenin altında sağladıkları için daha yüksek sıcaklıklarda tam performans veremezler. Yazın kış lastiği kullanılması durumunda fren mesafesi ve aquaplaning (hydroplaning-su yastığında kızaklama) hassasiyeti artar. 

Yapılan araştırmalarda normal şartlar altında 100 km/s süratle seyreden bir aracın yazın kış lastiği kullanması durumunda, durması için gereken mesafenin 16 metre arttığı sonucuna ulaşılmış. 

Ayrıca kış lastiklerinin hamurunda kullanılan kauçuk daha yumuşak olduğundan yükselen sıcaklıkla birlikte lastik daha hızlı aşınmakta ve ömrü azalmakta. Aşınan lastik yolu daha az tutunca araç daha fazla güç harcadığından yakıt tüketimi de artmaktadır. 
Mevsimine uygun lastik kullanmamanın bir diğer sakıncası ise konfor ile alakalı. 

Mevsimine uygun lastik kullanmamak yol gürültüsünün içeri daha fazla girmesine sebep oluyor. Yazın kış lastiği kullanmak aracın içindeki uğultuyu arttırırken, kışın yaz lastiği kullanmak darbe seslerinin kabine daha sert ulaşmasına neden oluyor.

 

YORUMLAR 2
  • mert mert 8 yıl önce Şikayet Et
    evet ölcü budur. sicaklik günde ortalama 7 dereceyi gecerse yaz lastigi takilir. demekki simdilik daha kis lastigi ile devam edecegim. sabahlari üc dört bes derece oluyor ancak.
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    yerler buz mu oluyor 4-5 C de?? sana tavsiyem en yakın lastikçiye uğra lastiklerini değiştir.
    Cevapla