Yerli otomobilin aylık maliyeti: 50-100 TL arası

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli elektrikli otomobilin teknik detaylarına ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Yerli otomobilin aylık maliyeti: 50-100 TL arası
Yerli otomobilin aylık maliyeti: 50-100 TL arası
GİRİŞ 19.02.2015 13:26 GÜNCELLEME 19.02.2015 13:31
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde Türkiye'nin kendi otomobil markasını çıkarma hedefini ortaya koyduğunu hatırlatan Fikri Işık, bakanlık görevini devraldıktan sonra bu alana yoğunlaştığını söyledi.

Işık, içten yanmalı motor teknolojisinde Türkiye'nin rekabet şansının çok az olduğunu belirterek, "Bu alanda dünyada ölçek çok büyümüş, maliyetler inanılmaz derecede düşürülmüş. Buradan yeni bir marka çıkarmak kolay değil ama dünyada yeni gelişen bir alan var, o da menzili artırılmış elektrikli araçlar. Burada önümüzde 4-5 altın yılımız var. 'Bunu iyi değerlendirelim' dedik ve çok yoğun bir çalışma başlattık. Şimdi bu çalışmaların ete kemiğe bürünme zamanı geldi" diye konuştu.

Menzili arttırılmış yerli elektrikli otomobilin konfigürasyon ve mimarisinin oluşturulduğunu belirten Işık, "Otomobilin Ar-Ge'si Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) yapılacağı, mühendislik ve dizayn çalışmalarının TÜBİTAK'ın da ortak olduğu ama çoğunluğun özel sektör tarafından üstlenildiği bir yapıyla yapılacağı, üretimde ise tamamen özel sektörün inisiyatif aldığı, TÜBİTAK'ın veya kamunun çok az, sembolik düzeylerde sadece kamunun orada bulunmasının şirkete vereceği güç açısından bulunduğu bir yapıyı kurguladık" ifadelerini kullandı.

Işık, söz konusu yapıyla ilgili TÜBİTAK bünyesinde yapılacak çalışmalara ilişkin adımları attıklarını bildirdi. Mühendislik ve dizayn şirketi ile Türkiye'de bu üretimi yapabilecek şirketlerle ilgili çalışmaları sürdürdüklerine değinen Işık, yerli otomobil çalışmalarının kısa sürede olgunlaşmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

Çok ciddi talep göreceğine inanıyorum

"Yerli otomobilde kamu alım desteği olacak mı?" sorusu üzerine Işık, şunları kaydetti:

"Menzili artırılmış yerli elektrikli otomobil projesi konseptini, kurgulanan şekilde hayata geçirirsek araç alımında kamunun sıraya girmesi gerekebilir. Çünkü, bize göre ortaya piyasanın çok talep edeceği bir şey çıkacak. Eğer bir insan günde 100 kilometreden az yol yapıp şehir içinde kalıyorsa, hiç fosil yakıta geçmeden sadece günlük 2-3 liralık elektrik şarjıyla aracını güvenle kullanma imkanı var. Aylık 50-100 liralık yakıtla aracınızı kullanabileceksiniz, bu inanılmaz bir tasarruftur."

Işık, şehir dışına çıkma ihtiyacı noktasında da bataryayla güvenli gidilen mesafeden sonra otomobilin arkasında yer alacak jeneratörün devreye gireceğini anlattı.

Menzili artırılmış yerli elektrikli otomobilin, tasarruflu olması dolayısıyla piyasadan çok ciddi talep göreceğini ifade eden Işık, sadece Türkiye'den değil belki Avrupa'dan bile çok ciddi talep olabileceğini söyledi. Petrolü bol olan, benzin fiyatının ucuz olduğu ülkelerde menzili artırılmış elektrikli otomobile ihtiyaç duyulmayabileceğini belirten Işık, söz konusu aracın Türkiye, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler için çok ciddi bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

YORUMLAR 72
  • dadaş 9 yıl önce Şikayet Et
    20 yaş ve üzeri''Otomobiller için,hurda teşvik yasası,,çıkmadan,otomobil sektörü şahlanmaz!!!
    Cevapla
  • yo-tik 9 yıl önce Şikayet Et
    Benzinlide bile, aradaki fiat farkı ile yüz binlerce km. yol gidilebilir... cazip olması için ; en fazla benzinliler fiatına olmalı...
    Cevapla
  • MURAT 9 yıl önce Şikayet Et
    Başarılarınızın devamını bekliyoruz
    Cevapla
  • VERGİ NE OLACAK 9 yıl önce Şikayet Et
    Aylık vergisi olur onundan ötv si bilmem nesi nesi.....Kimse umutlanmasın.Onlar bmw mercedesere layık bizi iyi temsil edin ...
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Bakanın söylediği hepsi yalan 12 yıldır bilim teknolojı bakanları yerli araba şarkısı tutturmuslar ortada bir şey yok .
    Cevapla
  • dadaş 9 yıl önce Şikayet Et
    80 yıldır,yerli malı haftası kutluyoruz ama,üretme-kendi sanayini kurma mücadelesi 12 yıldır veriliyor kardeş...Öncekiler,ya sağ-sol...ya alevi-sunni,yada kürt-türk diye diye ve her 6 ayda bir koalisyon,seçimle kardeş kardeşi öldürtmelerle ve şimdiki muhalefet gibi sakkız çiğnemeyle bizi otlatıp durdular(((
    Cevapla
  • HACI 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu bugday degil,ek yazin hasat et.Teknoloji bu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle