Türkiye'de sadece 4 araçtan 1'i kaskolu

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Kalkavan, Türkiye'deki 18 milyon 693 bin aracın yüzde 26,5'inin kaskolu olduğunu bildirdi.

Türkiye'de sadece 4 araçtan 1'i kaskolu
Türkiye'de sadece 4 araçtan 1'i kaskolu
GİRİŞ 23.12.2014 16:28 GÜNCELLEME 23.12.2014 16:28

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayında trafiğe kayıtlı araç sayısı 18 milyon 693 bin 972 olarak belirlenirken bunların yaklaşık 5 milyonunun kaskosu bulunuyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TSB Genel Sekreteri Kalkavan, Türkiye'de sigorta bilincinin düşük olduğunu ifade ederek, "Ekim sonu itibarıyla Türkiye genelinde araçların kasko sigortasına sahiplik oranı yüzde 26,5 olarak görülüyor. Kasko yaptırma oranı çok düşük olan motosiklet ve traktörler çıkarıldığında ilgili oran yüzde 33,4'e kadar çıkıyor" şeklinde konuştu.

Kalkavan, araç sayısının en yoğun olduğu İstanbul'da kasko yaptırma oranının yüzde 50 olduğunu belirtti.

- "Kasko primleri rekabet ve işçilik ücretleri nedeniyle düşük"

Türkiye'de özellikle kırsal kesimde kasko oranının düşük kaldığını vurgulayan Kalkavan, yabancı ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'de kasko primlerinin düşük olduğunu, bu durumun rekabetin yanı sıra işçilik ücretlerinin düşüklüğünden kaynaklandığını kaydetti.

Tüketicilere tavsiyelerde bulunan Kalkavan, "Tüketiciler kasko poliçesi satın alırken hangi tür ürünü aldıklarını ve poliçede yer alan teminatları detaylı bir şekilde incelemeli. Böylelikle hangi risklerin poliçe kapsamında olduğunu ve hangi durumların teminat dışı bırakıldığını bilerek hareket etmiş olurlar" ifadelerini kullandı.

Bu arada, Türkiye'deki sigorta şirketleri, ocak-eylül döneminde kaza yapan kaskolu araç sahiplerine 2 milyar 454 milyon lira tazminat ödedi. Sigorta şirketleri, aynı dönemde kasko branşında 3 milyar 640 milyon liralık prim üretimi gerçekleştirdi.

Muhabir: Bahattin Gönültaş
Yayınlayan: Bülent Karaaslan