İstanbul'da yeni taksiler böyle olacak!

Dünyada 92 şehirde kullanılan taksi sistemi "Taksi Çağrı Merkezi ve Yönetimi" projesi İstanbul'da hayata geçiriliyor.

GİRİŞ 21.12.2014 00:22 GÜNCELLEME 21.12.2014 00:35
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Dünyada 92 şehirde kullanılan ve şubatta devreye girecek Taksi Çağrı Merkezi ve Yönetimi (İstanbul Taksi) Projesi, 2 yıl içinde 18 bin taksiyi kapsayacak.

İstanbul Taksi Projesi, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen TRANSİST 2014 Ulaşım Teknolojileri Fuarı'nda, İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik tarafından tanıtıldı.

 
Fuarda İstanbul için bir ilk olan Taksi Çağrı Merkezi'nin örnek taksisini tanıttıklarını ifade eden Çevik, taksinin sarı renkte olacağını söyledi.
 
PANİK BUTONU OLACAK
Şoförün ve vatandaşın güvenliği noktasını öne aldıklarına dikkati çeken Çevik, takside panik butonu olduğunu söyledi. Sisteme ilk etapta 100, 2 yıl içinde de 18 bin taksiyi dahil edeceklerini anlatan Çevik, şu bilgileri verdi:
 
"Takside güvenlik sistemi sayesinde şoför ve müşteri tarafında panik butonu var. Bu butona basıldığında uyarı direkt merkezimize iletiliyor ve emniyetle bağlantı kurma noktasına getiriliyor. Vatandaş gittiği yeri navigasyondan da takip ederek, aldatılmadığını görecek. Sistemle herhangi bir eşya unuttuğu zaman hangi araçta olduğu tespit edilecek. Ayrıca taksiye binen yolcularımız İngilizce, Fransızca, Çince, İspanyolca, Arapça dahil 6 dilde, içerideki plazmaya dokunarak, istediği gibi irtibat kurabilecek."
 
Çevik, sistemin taksici esnafının günlük 20-22 müşteri kapasitesini 40'a kadar çıkaracağını belirtti.
 
18 BİN TAKSİ TEK ÇATI ALTINDA TOPLANACAK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSPARK ile ihaleyi kazanan Verifon işbirliğiyle hayata geçirilen proje ile kentte hizmet veren 18 bin taksi tek çatı altında toplanacak.
 
Projeyle sürücü ve yolcu güvenliğinin artırılması, trafik kaynaklı stres ve gürültü kirliliğinin azalması, yakıt maliyetlerinin düşmesi ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
 
134 NUMARALI ÇAĞRI MERKEZİ
İstanbul genelinde modern taksi durakları kurularak pilot çalışmaları başlatılan İstanbul Taksi Projesi, Taksi Çağrı Merkezi ile entegre edilerek hizmet verecek. 134 numaralı çağrı merkezi ile yollarda beklemeye son verilecek.
 
Taksi Çağrı Merkezi uygulaması, hem İstanbullulara hem de taksicilere büyük kolaylıklar sağlayacak. Vatandaşlar 134'ü aradıklarında istedikleri yere kısa zamanda taksi yönlendirilecek. Yolcuyu bırakan taksi ise en yakınındaki durağa sevk edilerek, trafikte dolaşması önlenecek.
 
AKILLI SİSTEMLERE YENİ UYGULAMALAR
İnternet ve telefon uygulamaları gibi yenilikler yolcuların hizmetinde olacak. Vatandaşlar taksi çağırma butonlarının yanı sıra akıllı sistemleri kullanarak taksi isteyebilecek, rezervasyon yapabilecek. İstenilen noktaya en yakın yerden yönlendirilecek taksi GPRS sistemiyle takip edilerek, yolcu ve sürücü güvenliği kontrol edilecek.
 
GASP VE HIRSIZLIKLARA ÖNLEM
Yolcular seyahat rotasını ve taksimetre ücretini de önündeki cihazdan kontrol edebilecek. Taksilerin yolcu ve sürücü bölümünde iki ayrı panik butonu olacak. İstenmeyen bir durum anında taksici ya da yolcu panik butonlarını kullanarak yardım çağırabilecek. Böylece taksici esnafının en büyük sorunu olan gasp ve hırsızlıkların da önüne geçilecek.
 
EK GELİR FIRSATI
Proje ile taksiciler reklam geliriyle ek kazanç elde edecek. Parmak izi uygulamasıyla şoförler taksileri kullanabilecek. Sürücüler taksilerde sigortalı olarak çalışacak. Modern ve teknolojik donanımlı taksilerde isteyen sürücüler kredi kartı ile ödeme alabilecek.


YORUMLAR 14
  • ercan 9 yıl önce Şikayet Et
    zalim uyanıklar bu isitemden para kazanacak. taksicide beş lira beş lira toplayacak.
    Cevapla
  • şenol 9 yıl önce Şikayet Et
    taksi sayısı en az 2 katı artırılmalı ve taksi plakası cazibesi düşürülmelidir. Şöför ayda 6000 lira sırf plakaya veriyor kendisi kazanamıyor tatil matil demeden ayın 30 günü 12 saat çalışıyorlar. Belediye bu şöförlere uygun fiyatlara plaka dağıtmalı ve fiyatlardada indirime gitmeli böyle olursa vatandaş hem daha uygun fiyatlara taksiye binmiş olur hemde şöförler kazanmış olur.
    Cevapla
  • GARİP 9 yıl önce Şikayet Et
    Taksilerin modelinden güvenlik önlemlerinin yükseltilmesi gerekir. Bence taksicinin hayatı müşterinin rahatından daha önemlidir.
    Cevapla
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    Zaten 5 TL lik yere bile gitse taksiyi satın aldığını sürücü yüde kendi özel şöförü zanneden burnu havada yolcuların iyice havaya girmesini sağlayacak bir sistem. Bundan sonra sürücü ler için kölelik devri başlamıştır. Hayırlı olsun bundan rant sağlayacak kesime. Ama bir dipnot düşeyim. Yolcular 6 ay sonra binecek taksi bulamayacak. Sistemdeki plakaların % 95 i kiralık. Artık bu şartlar da ne kimse kolay kolay plaka kiralar ve kiralasada çalıştıracak şöför bulabilir. Korsan taksiler yaşadı. Korsan a davetiyeyi belediye kendi eliyle hazırlamıştır. Vatana millete hayırlı olsun...
    Cevapla
  • MISAFIR 19 9 yıl önce Şikayet Et
    butun yeni acilimlar sancili baslar arkadasim, sen merak etme taksi her zaman bulunur ilk once care bulunmasi gereken husus kabadayi gecinen maganda tipli taksicilerin temizlenmesi,taksicilik hizmet sektorudur.adi ustunde hizmet edeceksin parani alacaksin.taksilerin kalitesi kadar taksicinin de kalitesinin artirilmasi lazim. bu isin egitimi sertifikasyonu olmasi lazim. abi abla yerine hanimefendi beyefendi. istanbul kart kredi karti karti debir kart hepsi gecerli olmali. navigasyonu arizali arac sefere cikmamali. cunku ilk direnc navigasyon konusunda olacaktir.
    Cevapla
  • ooof 9 yıl önce Şikayet Et
    taksicilerin öncelikle eğitilerek adam olmaları gerekiyor bırak adres bilmemelerini şöförlükten de nasibini almayan bir çoğu var hak mış kuralmış bilmiyorlar neymiş efendim ekmek parası imiş diğer taksi olmayan araçlar gezintiye çıktı sanki yada onlar ekmeği hallerti baklava peşindeler
    Cevapla
  • Emre 9 yıl önce Şikayet Et
    Bulurlar merak etme nerde yol bilmeyen iz bilmeyen varsa taksiye çıkıyor ikitellide duraktan taksi çağırıyorum alibeyköyü bilmiyor işin garibi tabelada okuyamıyor yani çalışacak şöför çok hemde çok.
    Cevapla
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    Süper bir proje Türkiye için onur ve gurur duyucu.Artık Türkiye ilerliyor.İlerledikçe göğsümüz kabarıyor.Teşekkürler Türkiye..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle