Otomobil ve beyaz eşyada ÖTV indirimi geliyor

Türkiye enerji açığını düşürmek amacıyla vergi indirimine gidiyor. Bu yönde hükümet teşvik edici adımlar atıyor.

Otomobil ve beyaz eşyada ÖTV indirimi geliyor
Otomobil ve beyaz eşyada ÖTV indirimi geliyor
GİRİŞ 24.10.2014 08:16 GÜNCELLEME 25.10.2014 00:40
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Bütçe görüşmeleri Komisyon’da başladı. Bütçeyi ‘muhacirlere ve mazlumlara sahip çıkan bütçe’ olarak tanımlayan Şimşek’in yaptığı sunuma göre yeni yılda çevreyi az kirleten otonun ve beyaz eşyanın vergisi düşecek.

Çevre kirliliğini azaltma ve enerji verimliliğinin sağlanması amacıyla 3 ayaklı çalışma yürütülüyor. Isı yalıtımının teşvik edilmesi amacıyla yalıtım yaptırmak isteyenlere, alacakları ürünler için taksit kolaylığı sağlanacak. Enerji tüketiminde cimri beyaz eşyaların kullanılmasının yaygınlaştırılması amacıyla verimlilik sınıfına göre ÖTV oranları farklılaşacak. Üçüncü olarak ise karbondioksit salınımı düşük olan araçlara vergi teşviki gelecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dün Komisyon’da yaptığı 2015 bütçe sunumuna göre tasarrufları özendirmek amacıyla vergi sistemi de gözden geçirilecek.

Mazlumlara sahip çıkan bir bütçe

Şimşek’in konuşmasında yer alan bilgilere göre akaryakıt sektöründe vergi kayıp kaçağının tespiti ve önlenmesi kapsamında ÖTV Takip Sistemi Projesi 1 Ocak 2015’ten itibaren uygulamaya geçiyor. Şimşek, sunuşunda şu ifadeleri kullandı: “Bu bütçe 81 vilayetimizi mamur edecek, refahı adil dağıtacak, 77 milyona daha kaliteli hizmet götürecek bir bütçedir. Bu bütçe muhacirlere ve mazlumlara sahip çıkan bir bütçedir.”

VERGİ CEZALARINA CAYDIRICI YAPI

Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı yasalaşmayı beklerken, Maliye Bakanlığı Vergi Usul Kanunu’nu da yeniden yazıyor. Sadeliği ve vergiye uyumun maliyetinin azaltılmasını öngören Kanun çalışması ile vergi cezalarının vergiye gönüllü uyumu sağlayacak şekilde caydırıcı bir yapıya kavuşturulması esas alınıyor.

PATRONLARIN UÇAĞINA E-HACİZ

Maliye Bakanlığı yeni yılda tahsilatın etkinliğini artırıyor. Kamu alacaklarının takibini kolaylaştırmak amacıyla çalışma başlatıldı. Borçlu mükelleflerin bankalar nezdindeki hak ve alacaklarının elektronik ortamda haciz işlemlerine devam edilirken, vergi borcu takan zenginlerde kıskaca alınıyor. Motorlu kara taşıtlarının, iş makinelerinin, gemilerin, sivil hava araçları ile gayrimenkullerin de elektronik ortamda haczedilmesine yönelik çalışmalar da sürüyor.

AİLE HEKİMLİĞİNE 4.8 MİLYAR TL

Sağlık yardımlarının devam edeceği 2015 yılında aile hekimliği 81 ilde uygulanmaya devam edecek. 2015 yılında aile hekimliği uygulaması için bütçede 4.8 milyar lira kaynak ayrıldı. Gelecek yıl sosyal harcamalar için ayrılan kaynak miktarı ise 32.9 milyar TL. Bu rakamın 4.5 milyar TL’si engelli evde bakımı için ayrıldı.

DOĞU İLLERİNE 41 MİLYAR YATIRIM

Maliye Bakanı Şimşek, yeni yatırım teşvik sistemi sonuçlarını da açıkladı. Yatırım teşvik sisteminin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5. ve 6. Bölgelere yapılacak yatırımlar kapsamında 4 bin 331 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini aktaran Şimşek “Bu kapsamda öngörülen sabit yatırım tutarı 41.4 milyon TL, öngörülen istihdam ise 157 bin 415 kişidir” dedi.

YORUMLAR 5
  • METİN 9 yıl önce Şikayet Et
    HÜKÜMET VERGİ İNDİRİM YAPTIĞINDA DENETLİYE BİLSE ÖNEMLİ DEĞİL VERGİ İNDİRİMİ YAPSIN DENETLİYEMİYECEĞİ İÇİN YAPILAN İNDİRİM FİYATLARA YANSITILIR BİZİM TEKSTİL SEKTÖRÜNDE OLDUĞU GİBİ KDV 8 ÇEKİLDİ TOPTANCILAR % 10 ZAM YAPTILAR ONUN İÇİN DEVLET BÖYLE BİR UYGULAMAYI YAPMASIN DENETLİYEMİYECEĞİ İÇİN.
    Cevapla
  • HASAN DİNÇ. 9 yıl önce Şikayet Et
    On onbeş bin tl.ye hurdalara biniyoruz.Yapın bir şeylerde görelim bizde arabaya binelim.Petroldede en kazık birinci olduk haberiniz olsun!
    Cevapla
  • Murat Oğuz 9 yıl önce Şikayet Et
    Demek oluyor ki Türkiyede satılan orta sınıf gelirli araç alıcılarının araç fiyatlarına zam yapılacak. Şu şekilde olacağı kesin: Hybrid araçların vergileri düşürülecek benzinli ve dizel araçların vergileri yükselecek. Piyasa baktığımız zaman en dandink hybrid aracı alabilecek orta gelirli hiç kimse yok. Kısacası yine zenginin ekmeğine bal sürülecek diğer vatandaşların cebi sömürülecek.
    Cevapla
  • engin özkan 9 yıl önce Şikayet Et
    lpg li araçlar hibrit araçlardan daha az karbonmonoksit salınımına sahiptir. hibrit aracın kullandığı elektrik carbon bazlı yakıtlardan elde edilir.
    Cevapla
  • ali bal 9 yıl önce Şikayet Et
    Otomobilin %60'vergi benzinin keza öyle dayanıklı beyaz eşyadada aynı durum geçerli böyle göstermelik cüzi vergi indirimi bir şeye yaramaz.Mesela 10 sene içerisinde ilk defa otomobil alacaklara kaldır ötv yi bak bakim piyasa nasıl canlanıyor..
    Cevapla