200 TL'ye otomobil olur mu? Diyanet'e göre caiz

İcralık malları fırsat bilenler başta otomobil, araç ve gayrimenkul gibi mallara değerin çok altında sahip olabiliyor.

200 TL'ye otomobil olur mu? Diyanet'e göre caiz
200 TL'ye otomobil olur mu? Diyanet'e göre caiz
GİRİŞ 23.10.2014 12:30 GÜNCELLEME 16.01.2015 14:00
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Ferhat Esnek'in haberi

Vergi ya da banka kredi borcu nedeniyle ödemesini yapamayanların el konulan malları arasında en çok taşıtlar yer alıyor.

100 TL’lik arsadan milyon TL’lik araç ve otomobillerin satıldığını icralık malların satıldığı sitelere son yıllarda ilgi artmaya başladı.

Bu sitelerde binlerce otomobil ilanı yer alıyor. 

MUHAMMEN BEDELİN YARISINA SATIŞTA

Göze çarpan ilanlar arasında en ilginç olanları da uçak ve gemi gibi taşıtların bulunması.

Yalova’da 1984 model gemi  1 milyon 700 bin muhammen bedelden 850 bin TL, İstanbul’da ise bir yolcu uçağı 500 bin muhammen bedelden 250 bin TL’ye satışa çıkartıldı.

İcralıklar arasında tanker ve tekne gibi deniz taşıtları da göze çarpanlardan. 

200 TL’YE OTOMOBİL

Milyon TL’lik araçların yanında çerez parası denecek kadar az olan bedelle de araçlar bulunuyor. 

Bunlardan biri Ankara’da 150 TL’den satışa çıkarılan 1997 model Opel Corsa ve yine Ankara’da 200 TL’den satışa çıkarılan 1991 model Oltcilt marka otomobil.

Bir başka dikkat çeken ilan ise 4 bin TL muhammen bedelden 2 bin TL’ye satışa çıkarılan 1993 marka İveco marka kamyon.

İlanlar arasında fiyatı kadar model yılı da şaşırtan otomobiller bulunuyor. 115 yaşında modeli belirtilmemiş 1900 model otomobil 5 bin 500 TL’den alıcı bekliyor.

EN DİKKAT ÇEKEN İLANLAR

Servet değerindeki lüks otomobiller de icra edilmiş ve değerinin yarı fiyatına satışa sunulmuş.

İşte onlardan birkaçı;

Bentley marka otomobil 800 bin TL muhammen bedelden 400 bin TL’ye, 

2013 model Porsche Panamera otomobil 450 bin muhammen bedelden 225 bin’e

2011 Mercedes S 500 L model otobil ise 400 bin muhammen bedelden 200 bin TL yeni sahibini bekliyor. 

KİMLER NASIL ALIYOR?

İcra kanunundaki son düzenlemeyle banka, vergi ve senet borcunu ödeyemeyenlerin, yaşamsal ihtiyaçlarının dışındaki mallarına el konulma yoluyla satışlar yapılıyor. 

Adliyelerin icra memurları kontrolünde yapılan ihalelere bütün vatandaşlar katılabiliyor.

Yediemin otoparklarında kameralı denetim eşliğinde yapılan ihalelerde polisler güvenlik önlemini almakla sorumlu. 

Yüzde 20 peşinat ve teminatını yatırdıktan sonra kimlik bilgileriyle herkes ihalelere katılabiliyor. Binek otolarda yüzde 1, ticarilerde ise yüzde 18 KDV’sini ödedikten sonra işlemlerini bitiyor ve araç satın alınabiliyor.

DİYANET 'CAİZ' DİYOR

İcralık mallara vatandaşların genelde uzak durduğunu söyleyen İcraburada.com'un Ceo'su Caner Çakı, 'Mafya olur bize bırakmazlar ya da 'ağlayanın malının gülene hayrı olmaz' anlayışı için vatandaşların bu tarz ihalelere uzak durduğunu söylerken 'Aslında ne kadar çok kişi katılırsa malı haczedilen kişinin malı değerine yakın satılır. Alıcı olmazsa mal sahibine malı iade edilmiyor. Satılana kadar ihaleye çıkıyor. Ve eskidikçe de değerinin altında satılıyor. Bir de Diyanet'in bu konuda açıklaması var. İcradan alınan mallar için 'caizdir' fetvası verdi' dedi.

GAYRİMENKUL ZENGİNİ BANKALAR

Portföylerinde binlerce gayrimenkul bulunan bankaların araç zengini olduğu da ortaya çıktı. Birçok bankanın portföyünde ödenmeyen krediler yüzünden el konulan yüzlerce aracın olduğu görüldü.

190 bin TL’ye çekici, 400 bin TL’ye yolcu otobüsü, 240 bin TL’ye Jeep,(Porsche) 100 bin TL’ye ise kamyon bunlar arasında.

Araçlar Ankara ve İstanbul’da özel otoparklarda tutuluyor. Aracı gördükten sonra ilgili bankaya % 5 teminat yatırılarak söz konusu aracı satın almak istediğinize dair teklif mektubu yazılıyor. Teklif verdikten sonra aracı almaktan vazgeçenlerin ise teminatı yanıyor. 

ferhat.esnek@haber7.com
twitter: twitter.com/fesnek
HABER 7

YORUMLAR 27
  • İcradan alım yapmak CAİZDİR !! 9 yıl önce Şikayet Et
    İslam hukukçularının çoğunluğu borçluların mallarına haciz konup satılmasını caiz görürler. Bu şekilde satılan malı almak da helaldir. Bu hükme varırken en önem­li hukukî dayanak, Peygam­berimizin Muâz b. Cebel’in iflâsına karar ve­rerek mallarına haciz koyup sattırması ve satıştan elde edilen parayı alacaklılara dağıtmasıdır. (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, c: 5, s: 275-276; ayrıca bkz: Müslim, Müsâkât, 18) Hz. Ömer de Üseyfi’ el-Cühenî adın­da bir kişinin mallarına haciz koyup sat­tırmış ve elde edilen paraları alacaklı­lara dağıttırmıştır. (Serahsi, el-Mebsût, c: 24, s: 164) Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Ödeme gücü bu­lunan bir kimsenin borcunu ifa etmeyip geciktirmesi onun cezalandırılmasını ve kınanmasını helâl kılar.” (Buhari, İstikraz, 14)
    Cevapla
  • tuncay 9 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız şunu da unutmamak gerekir. Burada satılan ucuz araçları veya evleri, galerilerden ve emlakçılardan, 3 katı bedel ödeyerek satın alıyoruz daha sonra. Çok fazla para vererek mi içimiz rahatlıyor? Adamın dediği doğru tabi ki. Çok kişi girsin, bedeli artsın, hem malı mülkünü yitiren daha az zarar etsin, hem bu durumdan yararlanan "sırtlanlar!" daha az kazansın. Malum internet sitesinin de buradan epey kar ettiği belli oluyor. Başlarına "CEO" gelmiş baksanıza .
    Cevapla
  • Sedat 9 yıl önce Şikayet Et
    Malın fiyatını arz talep dengesi belirler. Örneğin İcralık 100 araç var ama talep eden 3-5 kişi (genelde de maalesef çar çakal oluyor) varsa araç ucuza gider ve kalan borcu ödemek için icralık olan kişinin cebinden daha fazla para çıkar. Buda icralık kişi için daha fazla sıkıntı ve bunalım demektir. Oysa talep fazla olsa fiyat yükseleceğinden araç pahalıya satılır ve satıştan belki adamın cebine para bile kalabilir. Bunun neresini anlamadınız. Kimse Çete taşeronluğu yapıp da sen icralık oldun mu gibi sömürüler yapmasın. Ben de kredi çektim ve Allah vermesin böyle bir duruma düşsem malımın en kısa zamanda mümkün olan en yüksek fiyattan satılmasını isterim. Buda ihaleye katılımın fazla olması ile mümkün olacaktır. Tabi ki gönlümüzün en başta arzusu faiz sistemine gerek kalmadan(Tefecilik faizden de beter) insanların ihtiyaçlarını karşılamasıdır.
    Cevapla
  • orhan 9 yıl önce Şikayet Et
    VAY MÜSLÜMANLAR VAY.... FAİZİ YAPTIK KAR PAYI.... İCRALIK MALDA CAİZ.... MUTA TARTIŞMALI... HARAM OLAN ŞARAP, WİSKİ DEĞİL.... MİDEMİ BULANDIRIYORSUNUZ BE...
    Cevapla
  • mahmut 9 yıl önce Şikayet Et
    icraliık insana yardımcımı olmak istiyorsunuz vede paranızda varsa icralık malı alırsın değerinde satarsın haracadığın parayı çıkarırsın ve icralık olan arkadaşa iade edersin böğle diyanet fetva verdi deyip gerçekten islama göre hareket ettim sanmayın iyilik yapmak istiyosanız madem böğle yapın kendinizi kandırıyorsunuz çakma müslümanlık bu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Olympiakos! CANLI
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu