Duster, zirveye çıktı

Son dönemin en çok konuşulan SUV’larından Duster, makyajla birlikte daha verimli motorlara kavuştu.

Duster, zirveye çıktı
Duster, zirveye çıktı
GİRİŞ 02.10.2014 09:40 GÜNCELLEME 02.10.2014 09:40

Ara­zi araç­la­rı (SUV) sı­nı­fı­nın en faz­la ses ge­ti­ren tem­sil­ci­le­rin­den olan Da­ci­a, ma­kul fi­ya­tı, şık ta­sa­rı­mı ve kon­for­lu ya­pı­sıy­la ba­şa­rı­lı bir sa­tış gra­fi­ği ya­ka­la­dı. Pa­za­rın en çok sa­tan 2 mo­de­lin­den bi­ri olan Dus­ter, ge­çir­di­ği mak­yaj­la bir­lik­te da­ha ses­siz ve do­na­nım­lı ha­le gel­di. Mak­yaj­la bir­lik­te en faz­la eleş­ti­ri­len ko­nu olan iç me­kan­da da­ha mo­dern ve tek­no­lo­jik do­ku­nuş­lar­la ken­di­ni ge­liş­ti­ren mar­ka, mo­tor­la­rı da el­den ge­çi­re­rek da­ha ve­rim­li ha­le ge­tir­di. Bu haf­ta ko­nu­ğu­muz olan 4X4 Dus­ter, ay­nı za­man­da ürün ga­mı­nın da zir­ve­sin­de yer alı­yor. 

Ka­li­te his­si ar­tı­rıl­mış
 
Sert ba­kış­lı bir yü­zü an­dı­ran ön ta­sa­rı­mıy­la dik­kat çe­ken araç, kö­şe­li hat­la­rı ve yük­sek ka­bi­niy­le bir­çok ra­ki­bin­den da­ha faz­la SU­V’­a ben­zi­yor. Ge­niş ça­mur­luk­lar ve yük­sek ya­pı ha­fif ara­zi şart­la­rın­da da kul­la­nı­mı ko­lay­laş­tı­rı­yor. Yük­sek­lik ara­cın içi­ne ge­çer­ken da­ha iyi an­la­şı­lı­yor. Yük­sek otur­ma dü­ze­ni, yo­la da­ha faz­la ha­kim ol­ma­yı sağ­lı­yor. Ye­ni­le­nen or­ta kon­sol ve cam ku­man­da­la­rı­nın ka­pı­ya alın­ma­sı, kul­la­nış­lı­lı­ğı ar­tır­mış. Ge­nel ka­li­te ha­la ra­kip­ler­den dü­şük ol­sa da, is­te­ğe bağ­lı su­nu­lan na­vi­gas­yon özel­lik­li do­kun­ma­tik mul­ti­med­ya ek­ra­nı, ka­li­te his­si­ni ar­tı­rı­yor.

Bagaj hacmi 408 litre

Aracın yumuşak dolgulu koltukları yeterli konforu sunuyor. Ön ve arkada baş mesafesi oldukça başarılı. Arkada oturanlar için yeterince diz mesafesi de bulunuyor. 408 litrelik bagaj, her ne kadar önden çekişli versiyonlardan küçük olsa da yeterince geniş. Üstelik arka koltuklar yatırılarak 1570 litreye kadar büyütülebiliyor.

Menzil 1000 kilometreye yakın

Yol tutuş yetenekleri beklentilerimizi karşılayan araç, orta sertlikteki süspansiyonu sayesinde virajlarda korkutacak kadar yatmıyor. 4 tekerlekten çekiş sisteminin gerekli anlarda torku akslar arasında paylaştırması ve standart donanımdaki ESP de güven veriyor. 

Orta konsolun altındaki kumanda ile aracı 4X4 olarak kilitlemek de mümkün. Fabrika verilerine göre ortalama tüketimi 5.2 litre olan araç, 50 litrelik depoyla 1000 kilometreye varan menzil vadediyor. Bizim kullanımımızda araç, 5.9 litrelik ortalamayı yakalayan araç, 4X4 sistemi ve ağırlık düşünüldüğünde yeterince tasarruflu.

110 beygirlik dizel

Dus­te­r’­da 1.6 lit­re­lik ben­zin­li ve 1.5 lit­re­lik di­zel mo­tor se­çe­nek­le­ri su­nu­lu­yor. Bi­ze ko­nuk olan 4 te­ker­lek­ten çe­kiş­li mo­del sa­de­ce di­zel mo­tor ve onun da en güç­lü se­çe­ne­ğin­de su­nu­lu­yor. 110 bey­gir güç ve 240 nm tork üre­ten mo­tor, 6 ile­ri ma­nu­el şan­zı­man­la kom­bi­ne edil­miş. Bi­rin­ci vi­tes ara­zi kul­la­nım­la­rı için ge­liş­ti­ril­miş.  Bu se­bep­le ol­duk­ça kı­sa tu­tul­muş. Net ge­çiş­le­riy­le be­ğe­ni­mi­zi ka­za­nan şan­zı­ma­nın yar­dı­mıy­la araç 0-100 km/s hız­lan­ma­sı­nı 12.9 sa­ni­ye­de ger­çek­leş­ti­ri­yor. Sa­at­te 168 ki­lo­met­re sü­ra­te ula­şa­bi­len araç, 1320 ki­log­ram­lık ara­cı ta­şı­mak­ta zor­lan­mı­yor.

4X4 farkı 3 bin 450 lira

Da­ci­a’­nın Dus­ter için be­lir­le­di­ği baş­lan­gıç fi­ya­tı 40 bin 400 li­ra. Di­zel mo­de­li al­mak için­se en az 46 bin 650 li­ra öde­mek ge­re­ki­yor. Ben­zin­li mo­de­li 3 bin li­ra fark­la LPG’­li ola­rak da al­mak müm­kün. 110 bey­gir­lik di­zel­de ise 3 bin 450 li­ra fark­la 4X4 çe­kiş sis­te­mi ter­cih edi­le­bi­li­yor. 

4X4 mo­de­lin fi­ya­tı 57 bin 550 li­ra­yı bul­sa da en ya­kın ra­ki­bi­nin 4X4 ben­zin­li mo­de­li bi­le en az 15 bin li­ra da­ha pa­ha­lı sat­tı­ğı unu­tul­ma­ma­lı. 

Bugün