Bakan Işık elektrikli yerli minibüsü test etti

Bakan Işık, Derindere Motorlu Araçlar firmasının ortak ürünü, yüzde 100 elektrik enerjisiyle çalışan yerli minibüsü test etti.

Bakan Işık elektrikli yerli minibüsü test etti
Bakan Işık elektrikli yerli minibüsü test etti
GİRİŞ 18.09.2014 21:11 GÜNCELLEME 18.09.2014 21:16
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Derindere Motorlu Araçlar (DMA) firmasının ortak ürünü, yüzde 100 elektrik enerjisiyle çalışan yerli minibüsü test etti. 

Test sürüşü sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Işık, aracı çok beğendiğini kaydetti.

'BU YARIŞIN DIŞINDA KALMAK İSTEMİYORUZ'

Bakan Işık, elektrikli araçların dünyada her geçen gün gelişen ve geleceğin teknolojisi olarak görülen bir konu olduğunu belirterek "Bu noktada bütün ülkelerin çok ciddi gayreti var. Türkiye olarak da biz bu yarışın dışında kalmak istemiyoruz" dedi.

Işık, bu kapsamda çok yoğun şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini, üniversitelerin bu konuya yoğunlaşmasının da ayrı bir önem taşıdığını ifade etti.

Elektrikli araç konusunun Türkiye’de yeni ve çok hızlı gelişen bir alan olduğuna işaret eden Işık, "gelecek 3-4 altın yılın iyi değerlendirilmesi" gerektiğini aktardı.

'HEDEFİMİZ 2020'DEN ÖNCE BİR TÜRK MARKASI'

Bakanlığın yerli otomobil konusunda yaptığı çalışmanın sürdüğünü ve gayet iyi gittiğini bildiren Işık, "Olumlu gelişmeler var. O gelişmeler belli bir noktaya geldiği zaman paylaşacağız. Hedefimiz 2020’den önce bir Türk markasını başta Türkiye’nin sonrada dünyanın yollarına çıkarmak” diye konuştu.

Bakan Işık daha sonra İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile İTÜ Yerleşkesi'nde aracın yapıldığı Ar-Ge merkezini gezerek, DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol'dan bilgi aldı.

DOLU AKÜYLE 400 KM YOL

Verilen bilgiye göre, Bakan Işık'ın test ettiği yerli minibüsün üretimiyle ilgili proje 3 ay sürdü. Şu anda prototip olan minibüs, gerekli testler tamamlandıktan sonra İTÜ merkez yerleşkesi içindeki ring seferlerinde kullanılmaya başlanacak. Bu sayede İTÜ Yeşil Kampüs Projesi'nin en önemli parçalarından biri olan yerleşke içindeki karbon salınımının azaltılmasına yönelik büyük bir adım atılacak.

Tam dolum süresi 2 saat olan aracın, dolu aküyle 350-400 kilometre katedebildiği belirtildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • Kurti 9 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde yüz yerli:) Aküsü ve motoru dışında..........
    Cevapla
  • MURAT ÜNLÜ 9 yıl önce Şikayet Et
    elektrikli arabayı üretmek hareket ettirmek sorun değil bütün dünyada şu anda tek sorun akünün ömrü aracın 3 te bir fiyatına mal oluyor ama 5 sene civarı ömrü var yani amortisman maliyeti kurtarmıyor akü ile ilgili arge yapıp en uzun ömürlü ve en ucuz aküyü üretmek lazım nitekim akıllı cep telefonu piyasasında da aynı problem mevcut...
    Cevapla
  • abdullah 9 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE GERİDE BIRAKTIĞIMIZ YÜZ YİLDA OTOMOBİL KONUSUNDA MALESEF SINIFTA KALMIŞ 1 MARKASI OLMAMIŞTIR BUNU ÜZÜLEREK 1 KEREDAHA SÖYLEMEK İSTERİM ŞİMDİ İSE DÜNYA DEYİŞTİ BERABERİNDE HEMEN HEMEN HERŞEY OLDUĞUGİBİ OTOMOBİLERDE DEYİŞTİ ESKİ OTOMOBİLER MAZOT BENZİN LPG İLE ÇALIŞIRKEN ŞİMDİSE ARTIK ELEKTRİKLİ ARABALAR ÜRETİMİ VAR VE GİDEREKTE YAYGINLAŞIYOR BUGERÇEYE TÜRKİYE KAYITSIZ KALMAMALI GEÇEN GEÇTİ BUNDAN SONRA SINIFTA KALMAMALI KENDİ YERLİMAL OLAN ARACINI ÜRETMELİ DÜNYAYADA İHRAC EDEBİLMELİDİR BUKONUDA SAFİ GAYRET İÇİNDE OLAN HERKESİN BAŞARIYA ULAŞMASINI CENABÜ ALLAHTAN NİYAZ EDER VATANİMİZA HAYIRLI HİZMETLERDE KOŞAN KOŞUŞTURAN BÜTÜN KARDEŞLERİMİ TEBRİKEDERİM
    Cevapla
  • Hüseyin Şevki Topuz 9 yıl önce Şikayet Et
    Dün bir üniversitemiz, yaptığı elektrikli arabayı tanıtırken "motor ve bataryası hariç her şeyi yerli" diyordu. Ben de "geriye ne kaldı?" diye düşünmüştüm. İnşallah bu da öyle değildir.
    Cevapla
  • Hüseyin Şevki Topuz 9 yıl önce Şikayet Et
    Dün bir üniversitemiz, yaptığı elektrikli arabayı tanıtırken "motor ve bataryası hariç her şeyi yerli" diyordu. Ben de "geriye ne kaldı?" diye düşünmüştüm. İnşallah bu da öyle değildir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle