Her 2 otomobilinden biri hibrit olacak

Toyota'nın, Avrupa'da 2020 yılında C segmentinde satacağı her 2 otomobilden biri hibrit motorlu olacak.

Her 2 otomobilinden biri hibrit olacak
Her 2 otomobilinden biri hibrit olacak
GİRİŞ 22.06.2014 11:48 GÜNCELLEME 22.06.2014 11:48


Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Pazarlama Direktörü Murat Akdağ, bir programa katılmak için geldiği Sivas'ta AA muhabirine yaptığı açıklamada, hibrit motorlu araçların otomotiv sektörünün geleceğinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Yepyeni bir teknoloji olan hibrit araçlara Toyota'nın öncülük ettiğine dikkati çeken Akdağ, bu teknolojinin büyük bir hızla dünyanın neredeyse bütün pazarlarında pay kazandığını ifade etti.

Akdağ, Avrupa'nın birçok şehrinde, ABD'de ve Japonya'da hibrit araçların yaygınlaştığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Bugüne kadar Toyota olarak yaklaşık 6,5 milyon hibrit otomobil sattık. Hibrit konusunda Prius markalı otomobiller, ikonik hale geldi. Bunların geleceği çok parlak ve dünyanın büyük bir çoğunluğunda da oldukça ciddi pazar paylarına ulaşmış durumda. 2020 yılı civarında Toyota'nın binek otomobillerde özellikle C segmentinde Avrupa'da satacağı 2 otomobilden biri hibrit olacak. Bu teknolojinin büyük avantajları var. Sürüş konforu inanılmaz, sessizliğiyle kendinizi içinde iyi hissettiğiniz bir araç. Bunun dışında yan faydaları da var. Karbondioksit salınımı çok düşük, dolayısıyla çevreye zarar vermiyor. Yakıt tüketimi de son derece düşük. Trafik yoğunluğu olan büyükşehirlerde bu arabayı kullanırken düşük hızlarda ya da dururken herhangi bir yakıt tüketimi yok. Bu da toplam tüketime son derece olumlu bir şekilde yansıyor. Fabrika değerlerine bakıldığı zaman 100 kilometrede 2-3 litre gibi değerleri görüyorsunuz. Bu değerler ne kadar az yakıt tükettiğini anlatıyor."

- "Türk halkının da bu yüksek teknolojiden faydalanacağını düşünüyorum"

Yaris modellerinde de hibrit araçları önerdiklerini belirten Akdağ, Yaris'in dışında hibrit otomobillerin büyük çoğunluğunda 1,8 litre motor olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de maalesef 1,6 litrenin üzerindeki motor hacimlerinde vergi son derece yüksek. Bu nedenle trafikte çok fazla hibrit araba görmüyorsunuz. Yakıt tüketiminin oldukça düşük, sürüş konforunun en üst seviyede olduğu bu modellerin Türkiye'de vergilendirmede yapılacak değişiklikler ya da verilecek teşviklerle makul seviyelere çekileceğini ve Türk halkının da bu yüksek teknolojiden faydalanacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Akdağ, hibrit motorlu araçlarda Türkiye pazarında çok yüksek adetlere ulaşamadıklarına dikkati çekerek, bunun vergilendirmeden kaynaklandığını savundu.

Türkiye hedefinin gerçekleşebilmesi için vergilendirmeyle ilgili iyileştirmelerin yapılması gerektiğini dile getiren Akdağ, "Böyle bir ön koşul olduğu için kendimize henüz hedef koymadık. Düşüncem, Türkiye'deki vergilendirme sisteminin dünyadaki kriterlere yaklaştırılması yönünde. Böyle olduğu zaman da zaten bu teknolojiyi en ileri seviyede kullanan Toyota, Türkiye'de de bu hedefe doğru koşacaktır" dedi.

KAYNAK: AA