Özenle lüks otomobil parçalanır!

Hacizlik olan lüks otomobilleri alacaklıdan kaçırmak için ‘yeni bir formül’ geliştirildi.

Özenle lüks otomobil parçalanır!
Özenle lüks otomobil parçalanır!
GİRİŞ 04.06.2014 09:19 GÜNCELLEME 04.06.2014 09:19
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Dinçer Gökçe'nin haberi

Haczedilen otomobil sahibi tarafından özenle parçalara ayrılıyor; değerli parçalar saklanıyor. Daha sonra alacaklı tarafa haber verilerek başlarına böyle bir durumun geldiği bildiriliyor. Kısa süre sonra kaba iskelet haldeki otomobil icradan satışa konuluyor. Borçlu taraf bir yakınını ihaleye koyarak otomobili alıyor; daha önceki parçalar yeniden birleştiriliyor. Bir tür ‘sektör’ haline getirilen bu uygulama ile ilgili ilk kez bir mahkeme, borçlunun bilinçli olarak otomobili parçalara ayırdığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası ve 200 bin TL de para cezası verdi.

Antalyalı işadamı Hakan K. özel bir bankanın kredisi ile aldığı lüks otomobilin ödemelerini yapamadı. Banka avukatları otomobile ilişkin icra takibi başlattı. Otomobil, Antalya İcra Müdürlüğü kararı ile haczedildi; ve yeddi emin olarak bir otoparka bırakıldı. Hakan K.  icra kararına itiraz ederek otomobilin kendisine teslim edilmesini istedi.
Otomobilin satışı için işlemler yürütülürken, Hakan K. bankayı arayarak otomobilin parçalanmış halde olduğunu, bu durumdan kendisinin de haberinin olmadığını söyledi. Yapılan ilk incelemede otomobil parçalara ayrılmış en önemli parçalar ise götürülmüştü. Geçtiğimiz yıl 10 Aralık’ta hazırlatılan bilirkişi raporu, otomobilin en değerli parçalarının alındığını ortaya koydu. Rapora göre otomobilin, anahtarı, plakası, 4 kapısı, motor kaputu, ön koltukları, ön konsol, beyni, arka tampon, motor ve şanzıman gibi bir çok parçası alınmıştı. Raporda, parçalama işleminin profesyonelce yapıldığına işaret etti.

DEĞERİ 35 BİN LİRAYA DÜŞTÜ
Banka avukatları, otomobilin bilerek parçalatıldığını, yapılan işlemin bankayı zarara uğratma amaçlı olduğuna işaret ederek Antalya İcra Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.  Avukatlar normal fiyatı 100 bin TL olan otomobilin parçalanarak 35 bin TL değere getirildiğini söyledi.
Hakan K. ise mahkemede yaptığı savunmada, otomobili kendisinin parçalamadığını, alacaklı olan çalışanlarının parçaladığını savundu. Hakan K. olaydan da haberi olmadığını söyledi.

3 YIL HAPİS CEZASI
Antalya 1. İcra Ceza Mahkemesi geçtiğimiz 8 Mayıs’ta yaptığı duruşmada kararını açıkladı. Mahkeme, savunmalarına itibar etmediği Hakan K.’ye 3 yıl hapis cezası ve 200 bin TL adli para cezası verdi. Öte yandan Hakan K. hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı da ‘muhafaza görevini kötüye kullanma’ suçlaması ile dava açtı. Antalya Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşması 18 Haziran’da yapılacak.

YENİ BİR SEKTÖR OLDU
Banka avukat Naciye Çidam Görüşü, benzer olaylara ilişkin son dönemlerde  artış olduğunu söyledi. Av. Görüşü yapılan suç duyuruların çoğunlukla takipsizlik verildiğini ifade ederek, Antalya mahkemesinin verdiği kararın bir ilk olma özelliği taşıdığına işaret etti. 
Avukat Av. Bülent Yümüç ise, borçlu durumdaki otomobillerin parçalanmasının bir ‘sektör’ haline geldiğine işaret ederek “Özellikle lüks otomobillerde bunu görüyoruz. Ayda 200-300 otomobil bu şekilde parçalanıyor. Borçlu, otomobili parçalıyor, değerini çok düşürerek icradan satışa koyuyor. İcra ihalesine de bir yakınını koyarak otomobili alıyor. Daha sonra 8-10 bin TL vererek bu parçaları yeniden toplatıyor. Bu durumda hem alacaklı hem kamu zarara uğruyor” dedi.



MASERATİ’Yİ PARÇALADI 
Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 40 adet satılan Maserati marka bir otomobil de parçalanmış durumda olan hacizli araçlardan biri. Borçlu İ.A.’nın banka kredisi ile aldığı 2009 model otomobilin ödenmeyen kredileri için icra takibi geçtiğimiz 15 Mart’ta yapıldı. Otomobil sahibine ulaşılmıyor; 300 bin lira değeri olduğu ifade edilen Maserati ise parçalanmış halde Ankara’da bulundu. Bilirkişinin hazırladığı rapora göre otomobilin değeri 80 bin TL seviyesine gerilemiş. Otomobil sahibi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.

Hürriyet

YORUMLAR 3
  • süleyman gökhan özoğul 9 yıl önce Şikayet Et
    İpotekli araç kredisi kullanıldığı için sadece araca el konulabiliyor... sadece ipotek araç üzerinedir ondan başka bir yoldan karşılığı alınamaz eğer kredi kullanan parayı ödeyemezse araç geri alınır prensibiyle yola çıkılıyor..
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    iy de benim bankaya 100000 tl borcum var ise araci parcalayip 35000 e hacizde satarise. aradaki 65000 gene benim odenmiyen borcum olarak kalmaz mi bu da maasimdan gelirimden dusulmez mi ben bu isin inceliginden bisey anlamadim
    Cevapla
  • Nuri DEMİR 9 yıl önce Şikayet Et
    Yetkililer nerde?. Bütün bunlar hep eskide beri duyulan şeylerdi...Yetkililer yenimi ayıkmış?..Hatta normal bir vatandaşın icra ihalesine girmesinin imkansız olduğu mafyanın bu işten sorumlu olduğu hatta anahtarı teslim eden yediemin görevlisinin bile anahtar kayboldu diyerek haraç aldığı yıllardır dilden konuşulur...Normalde devletimiz icra ihalelerinden büyük gelirler elde edebilecekken meydanı çakallara bıraktığı için bu geliri hazineye kazandıramıyor...
    Cevapla