İşte Başbakan'ın aradığı o ‘babayiğit’

Erdoğan’ın ‘Yerli otomobil markası üretecek sanayici arıyorum’ sözünen 40 ay sonra bir babayiğit çıktı.

İşte Başbakan'ın aradığı o ‘babayiğit’
İşte Başbakan'ın aradığı o ‘babayiğit’
GİRİŞ 04.06.2014 08:00 GÜNCELLEME 05.06.2014 10:13
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başbakan’ın aradığı ‘babayiğit’ Tuncay Özilhan’ın patronu olduğu Anadolu Grubu çıktı. Anadolu Isuzu, elektrikli midibüsle TÜBİTAK’ın 100 milyon liralık desteğini alacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Yerli otomobil markası üretecek sanayici arıyorum’ çağrısının üzerinden 40 ay sonra aranan ‘babayiğit’, elektrikli araçta bulundu. Aranan babayiğit, otomotiv ve basketbol tutkusuyla tanınan Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan çıktı. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın desteklediği elektrikli otomobil projesinde sona gelindi. 100 milyon liralık desteği alabilmek için 6 konsorsiyumun yarıştığı finalde, Anadolu Isuzu rakiplerini solladı. Otobüs, pick-up ve kamyonet üreten Anadolu Isuzu’nun Şekerpınar fabrikasında tasarladığı elektrikli midibüs projesi birinci seçildi. Ancak TÜBİTAK destek için Anadolu Isuzu’dan elektrikli midibüsle ilgili değişiklikler istedi. Proje üzerinde yapılacak revizyonlardan sonra şirket Ar-Ge teşviğine kavuşacak. Finale Hema Endüstri (Magna), Karsan, Anadolu Isuzu, Derindere, Hisarlar ve Malkoçlar kalmıştı. 

Proje 4 yılda tamamlanacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Biz Türkiye’de bu teknolojinin hem üretilmesi, hem de geliştirilmesi noktasında yoğun bir çalışma yapıyoruz. TÜBİTAK’ın çağrısı, bunun bir parçası sadece. Ama onun daha ötesinde önemli çalışmalarımız var” açıklamasını yaptı. 

TÜBİTAK’a yapılan 20 proje başvurusu mali, teknik ve hukuki olarak değerlendirildi. Yapılan değerlendirme sonunda 10 proje elenirken, kalan 10 proje ‘Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi’ çağrısının ikinci aşamasına başvurmaya hak kazandı. İkinci aşamaya 7 proje önerisi önerildi. Projeleri öneren konsorsiyumlar ayrıntılı projelerini Aralık 2013’e kadar TÜBİTAK’a sundu. Projeler 6 ayrı başlıkta ve 31 konu uzmanı tarafından değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda yapılan puanlamada 1. sırada yer alan proje revizyona gönderildi. Projeyi önerenlerin gerekli revizyonları yapmaları durumunda proje TÜBİTAK tarafından desteklenecek. Araç en fazla 4 yıl içinde tamamlanacak ve bu süre sonunda prototip araçlar hazır hale getirilecek. Ardından üretici kuruluşlar tarafından seri üretime geçilecek. Üretilecek araçların kritik ve yeni teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip olacak. TÜBİTAK, sahip olduğu fikri hakları, aracın Türkiye’de üretilmesi ve 5 yıl süreyle üretim ve satış garantisi verilmesi durumunda üretici kuruluşa devredecek.

TÜBİTAK revizyon için Temmuz’a kadar süre verdi

Şekerpınar fabrikasında üretilmeye başlanan pick-up D-Max İzmir’deki test sürüşünde konuşan Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, TÜBİTAK destekli elektrikli araç projesinde tek finale kalan şirket oldukları duyumunu aldıklarını belirterek, “TÜBİTAK bize Haziran sonuna kadar projemizi birkaç noktada daha geliştirme konusunda zaman verdi. Projeyi yetiştirmeye çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

YORUMLAR 2
  • Mehmet Emin 9 yıl önce Şikayet Et
    100 milyon dolar bana ver. Bende yaparım
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 9 yıl önce Şikayet Et
    Kurtlar Vadisi'ndeki Baron Mehmet Karahanlı. Tuncay Özilhan'a çok fazla benziyor. :)
    Cevapla