Toyota 2 milyon aracını geri çağırdı

Japon otomobil üreticisi Toyota, yazılım hatası olduğu gerekçesiyle yaklaşık iki milyon Prius model aracı servise çağırdı.

Toyota 2 milyon aracını geri çağırdı
Toyota 2 milyon aracını geri çağırdı
GİRİŞ 13.02.2014 04:54 GÜNCELLEME 05.04.2014 01:05

Söz konusu araçların Japonya ya da Kuzey Amerika'da satıldığı belirtiliyor. Toyota sözcüsü hatadan dolayı herhangi bir kaza bildirilmediğini, ancak bu sorunun aracın birden bire yavaşlamasına neden olabileceğini düşündüklerini duyurdu. 

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Toyota ilk kez bu tür bir hatayla karşılaşmıyor. Yakıt tasarrufu teknolojisiyle dikkat çeken Prius'un son modeli daha önce iki kez servise çağrılmıştı. Şirketin 2009 ile 2010 yıllarında çeşitli arızalar nedeniyle servise çağırdığı araç sayısı 12 milyonu buluyor. 

ABD Kongresi'nin kararıyla bu arızaların ardından soruşturma başlatılmış, ancak sonucunda araçlarda son iki yılda yaşanan istem dışı hız artışında herhangi bir elektronik arızanın rol oynamadığı belirlenmişti.
Toyota, geçen hafta geçen yılın son çeyreğindeki kârında, yüzde 39'luk düşüş açıklamıştı.

Toyota'nın kârlılığında düşüş 

Toyota'nın kârlılığında kaydedilen düşüşün en önemli nedenleri Toyota'nın Japonya'daki satışlarında azalma ve Japon yeninin değer kazanmasının ihracat üzerinde olumsuz etki yaratması olarak görülüyor. 

Toyota'nın rakipleri Nissan ve Honda da ülkedeki zayıf talep nedeniyle gelirlerinde azalma yaşandığını açıklarken, Toyota'ya ağır darbe vuran gelişmelerden biri de bazı arızalar nedeniyle milyonlarca aracı geri çağırmak zorunda kalması oldu. 

Gelirlerindeki azalmaya karşın Toyota, gelişmekte olan pazarlardaki güçlü talebin Japonya'daki kârlılık azalmasını dengeleyeceği öngörüsüyle kârlılık tahminlerini arttırmayı kararlaştırdığını da açıkladı.
Toyota geçen yıl ürettiği araçların yarısından fazlasını ihraç etmişti. 

Şirketin yönetim kurulu başkanı Akio Toyoda da, ülkesinin imalat sektörünün küresel rekabet edebilirliğini koruyabilmesi için Japon para biriminin ABD doları karşısında 90 yenden daha düşük olmaması gerektiğini söylemişti. 

Bir dolar şimdi 82 yenden işlem görüyor ve bu da Toyoda'nın belirlediği hedefin çok altında. Ancak tüm bu sorunlara rağmen Toyota'nın otomotivde dünya liderliği değişmedi. 

Geçen ay yıllık satış rakamını 8 milyon 42 bin araç olarak açıklayan Toyota, General Motors'u kılpayı da olsa geçerek, üst üste üç yıl bu unvanın sahibi oldu.