Parası olmadan araç almak isteyene son 2 gün

Yeni otomobil almak ve ücretin tamamını bankadan kredi olarak çekmek istiyorsanız yeni düzenlemeye takılmamak için son 2 gününüz kaldı. BDDK'nın kredi miktarı ve taksitlerdeki düzenlemesi 1 Şubat'ta yürürlüğe giriyor.

Parası olmadan araç almak isteyene son 2 gün
Parası olmadan araç almak isteyene son 2 gün
GİRİŞ 29.01.2014 14:15 GÜNCELLEME 29.01.2014 14:39
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ferhat Esnek'in haberi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, tüketiciyi korumaya yönelik olarak yaptığı düzenleme ile tüketicileri alışverişe özendirilmesinin önüne geçmeyi planlıyor.

Başbakan Yardımıcı Ali Babacan, Türkiye'de gelirinin çok üzerinde harcama yapan kesimlerin olduğunu ve son 5 yılda da kredi harcamalarının 4-5 katına çıkması sonrası düzenlemeye gideceklerini söylemişti.

Artan kredi kartı harcamaları ve kredi borcunu ödeyemeyen yüzbinlerce tüketiciyi yakından ilgilendiren yeni düzenleme sonrası borçlanmada da yeni yapılanmaya gidiliyor.

1 Şubat'tan sonra yürürlüğe girecek olan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik'le, bundan böyle bankalardan taşıt kredisi çekecek olan banka müşterisi, değeri 50 bin TL olan bir otomobil satın almak isterse otomobilin fatura değerinin yalnızca yüzde 70'lik kısmını bankadan çekebilecek. Bu da 35 bin TL'ye denk geliyor.

Otomobilin değeri, 70 bin TL ise, tüketici yine 35 bin TL taşıt kredisi kullanabilecekti. Çünkü 50 bin TL ve üzeri taşıtlarda kullanılabilecek taşıt kredisi en fazla otomobilin değerinin yüzde 50'si olabilecek. İkinci el araçlarda taşıt değerinin tespitinde kasko değeri esas alınacak.

Yani cebinde parası olmayana otomobil almak hayal olacak.

Mevcut durumda bankalar, müşterilerine otomobil fiyatının tamamını kredi olarak kullandırabiliyor.

Kredi miktarından olduğu gibi taksit sayısında da yeni düzenleme 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek. BDDK'nın yönetmelikte yaptığı değişiklikle, tüketici kredilerinde taksit sayısı 36 ayı, taşıt kredilerinde taksit sayısı 48 ayı geçemeyecek.

Durum böyle olunca sınırlamadan etkilenmek istemeyenler bankalara akın etti. BDDK'nın geçtiğimiz 2013 yılını Kasım ayında duyurduğu düzenlemenin ardından taşıt kredilerinde patlama oldu.

ferhat.esnek@haber7.com
twitter: twitter.com/fesnek
HABER 7

YORUMLAR 4
  • virdis moment 10 yıl önce Şikayet Et
    işte bu yüzden döviz kudurdu,, ithal mala hücumla,, geleceğini 2 türlü ipotek altına sokan bizler,,. buna hükümet ne yapsın,, el insaf,,
    Cevapla
  • gündüz feneri 10 yıl önce Şikayet Et
    zamane. etraf araba çöplüğü galeriler her yer araba ! bence 5 yıl araba satılmasa eldeki arabalar türkiyeye yeter artar çöpe bile gider :))
    Cevapla
  • ÖZCAN TEKİN 10 yıl önce Şikayet Et
    zorunlu ihtiyaç. ev, araba bunlar temel ve zorunlu ihtiyaç, nasılki öncede insanlar ulaşımın sağlamak için at deve ediniyorlarsa şimdide her aileye bir adet araç lazım... Ancak insanlar kredi ile sahip olunan araba ev ihtiyaçlarına sanki lükse kaçacak kadar ilgi göstermeye başladı, çalıştığım işyerinde kredi ödemesi olmayan bir elin parmakları kadar, herkes bir şekilde kendine bir ihtiyaç çıkartıyor, bu ihtiyacı belirlerken gelirinin karşılayıp karşılamadığına bakmaksızın yapıyor. Kredi konusundaki kısıtlamalara katılıyorum ancak zorunlu ihtiyaçların yüksek oranda ötv gibi vergiler sınırlandırılmasını yanlış buluyorum.
    Cevapla
  • mubinkoçal 10 yıl önce Şikayet Et
    araç. aslında yapılan uygulama yine yetersız 50 bin tl lık araç alabilen e 35 değil 15 bin tl lık kredi verilecek ,araç bir acil ihtiyaç değil parası olmayanda alıyor sonra cıkmaza giriyor yuvaların yıkılmasına bile sebep oluyor
    Cevapla