İnönü'nün makam aracı görücüye çıktı

İkinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün makam aracı olarak bir süre kullandığı 1936 model otomobil, İzmir'deki Otomobil, Hafif ve Ağır Ticari Araçlar Fuarı'nda görücüye çıktı.

İnönü'nün makam aracı görücüye çıktı
İnönü'nün makam aracı görücüye çıktı
GİRİŞ 24.10.2013 11:15 GÜNCELLEME 24.10.2013 11:15

Markaların son modellerini tanıttığı fuarda, İzmir Klasik Otomobilciler Derneği de 21 klasik aracı otomobil tutkunlarının beğenisine sundu. Fuarın nostalji köşesindeki otomobiller arasında yer alan en yaşlı otomobil, bir dönem Cumhurbaşkanlığı'nda görev almasıyla dikkati çekiyor.

İzmir Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Birol Akgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak üyelerine ait klasik değerleri halkla buluşturarak tutkunun devamını sağlamak amacıyla fuarlara katıldıklarını söyledi.

Klasik otomobil tutkusunun pahalı bir tutku olduğunun farkında olduklarını dile getiren Akgöz, dernek üyelerinin birçoğunun bu işin mekanik ustaları ya da koleksiyoncu olduğunu ifade etti.

Akgöz, her klasik aracın başlı başına bir değer olduğunu belirterek, "Yaşı itibariyle en özellerden biri Ford marka olan. 1936 model, Amerikan üretimi. Çok güzel bir geçmişi var. İsmet İnönü makam aracı olarak kullanmış. Hangi tarihlerde kullandığına dair kesin bilgimiz yok" diye konuştu.

Köşk'teki görevinden sonra aracı, Bornova'da yaşan İzmir'in köklü ailelerinden birinin sahiplendiğini anlatan Akgöz, "Turgut Özal da İzmir'e geldiğinde nostaljik amaçlı binmiş. Şimdi bir şirketler grubunun müzesinde" dedi.

- "Zaman şartlarına göre içi muhteşem ferah"

Otomobilin konfor yönünden bugünün şartlarıyla kıyaslanmaması gerektiğini belirten Akgöz, şöyle konuştu:

"Araç 8 silindir ve düz vites. Klima, ABS gibi özellikleri yok. O zaman şartlarına göre içi muhteşem ferah. Tam bir makam aracı. Dönemin en lüks aracı. Zırhlı değil. Bu araç ilk kez sergileniyor. Döşeme kumaşı orijinaline uygun peluş. Araç çalışır halde. 4 vites. Orijinal klaksonu çalıyor. Hız limiti 150 kilometre ama tabii şu anda bu hızı göremez".

Akgöz, klasik bir aracın orijinaline uygun toplanabilmesi için 50 bin dolardan fazla paranın gözden çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Araç, 27 Ekim'de sona erecek fuar boyunca görülebilecek.

KAYNAK: AA