İkinci el otomobil alacaklar dikkat!

Bayram döneminde ikinci el taşıtlara rağbet artıyor. Ramazan Bayramı'nda 369 bin taşıt alıcı bulurken, Kurban Bayramı'nda 380 bin adet satış tahmin ediliyor...

İkinci el otomobil alacaklar dikkat!
İkinci el otomobil alacaklar dikkat!
GİRİŞ 28.09.2013 14:04 GÜNCELLEME 28.09.2013 16:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kurda görülen oynama ikinci el alım satımlarını artırdı. Alım satımlar, bayram döneminde tavana vuruyor. Ramazan Bayramı'na denk gelen ayda 369 bin adet taşıt satışı yapılırken, Kurban Bayramı'na denk gelen ayda 2013 satış rakamının 380 bini bulması bekleniyor.

İkinci el satışları ile ilgili açıklamalarda bulunan Borusan Holding Manheim Türkiye Genel Müdürü Zafer Terzioğlu, "İthalat bağımlısı otomobil sektörü, sıfır taşıtlarda kur kaynaklı bir artışa tanık olacak. Bu durum, ikinci el satışlarını tavan yapmasına imkan tanımaktadır. Bunun yanı sıra bayram dönemine girilmiş olması da ikinci elde ivmeyi güçlendirmiştir. Bayramlardan 1 ay evvel başlayan yoğunluğun bayrama iki hafta kala büyük bir talep halini aldığını; ikinci el bedellerinde bir gerileme olduğunu görüyoruz." dedi. Türkiye'de 2013'ün ilk 7 ayında toplam 2,4 milyon adet binek ve hafif ticari satıldığına işaret eden Zafer Terzioğlu, sene sonuna kadar 2 milyon taşıtın daha satılmasını beklediklerini bildirdi.

ONLİNE SATIŞ YÜZDE 40 ARTIŞ GETİRDİ

Şirket olarak online ve fiziki açık arttırma usulü ile ikinci el satışı yaptıklarını aktaran Terzioğlu, "Geçen sene Ramazan Bayramı'ndan evvel bir aylık dilimde 877 adet satış yaptık. Bu sene ise aynı dönemde toplam bin 329 adet satış yaptık. Geçen sene Kurban Bayramı'ndan evvel bir aylık dönemde ise bin 246 adet satışımız vardı. 2013'ün aynı döneminde rakamın bin 500 adedi aşacağını umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Terzioğlu ayrıca, Türkiye'de ikinci el satışlarının 2012'ye göre yüzde 10 büyüdüğünü; Manheim Türkiye'nin satışını yüzde 40 oranında artırdığını dile getirdi.

Fiziki açık arttırmanın yanı sıra 2012'den bu yana online açık arttırmayı da başlattıklarını bildiren Terzioğlu, şunları kaydetti:

"Satışımızın yüzde 45'ini online açık arttırma oluşturuyor. 2012'den bu yana satışlarımız yüzde 40 artış elde etti. Bu artışta en büyük etken online açık arttırma yöntemidir. Biz, 2008'den bu yana toplam 60 bin satış yaptık. 2013 sonu hedefimiz 15 bin adet satış rakamını yakalamak. 2014 için bu rakam 20 bini görecek. 2017 itibari ile senelik ikinci el araç satış hedefimiz 50 bin adetlere ulaşacak."

Sıfır taşıtlarda ilgi gören markaların ikinci el piyasasında da ilgi odağı olduğuna temas eden Terzioğlu, "Bursa'dan Adıyaman'a kadar Türkiye'nin dört bir yanından 3 bin üyemiz bulunuyor. Bu üyelerden bin 500'ü oldukça aktif ve haftalık ortalama bin 100 üyemiz açık artırmaya katılıyor. Ölçeğimiz sayesinde sistemimize kaç arar girerse girsin bir gün içerisinde satma imkanı sunuyoruz. Özellikle çeşit açısından zengin bir yelpaze sunmamız, müşterilerimizin yoğun ilgisini çekiyor." dedi. Manheim Türkiye'nin ikinci el satışlarının yüzde 59,36'sının İstanbul'dan oluştuğundan söz eden Terzioğlu, "İstanbul'u yüzde 15,68 ile Ankara izliyor. Ancak online satışlarımızın artması ile Anadolu illerinde satışlarımızın da artmasını hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

İstanbul ve Ankara'nın dışında tutulduğu bölgelere göre ikinci el satış oranları şöyle:

İkinci El Satış Oranları / Bölgesel (Manheim Türkiye)

Bölge -- Oran -- (Yüzde)
Marmara Bölgesi 42
Ege Bölgesi 19
Akdeniz Bölgesi 17
Karadeniz Bölgesi 14
İç Anadolu Bölgesi 7
Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1
Doğu Anadolu Bölgesi 0

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • Duramayan Adam 10 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat!!!. meşhur ilan sitesinde bir ilan görmüştüm araçlarınız boya kalınlık ölçer cihazlar tarafından bile anlaşılmayacak şekilde boyanır diye...
    Cevapla