Sınavda bunu yapan ehliyet alamayacak

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, direksiyon eğitmenleri ve sınav komisyonu üyelerine yönelik olarak düzenlenen seminerde, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler anlatıldı.

Sınavda bunu yapan ehliyet alamayacak
Sınavda bunu yapan ehliyet alamayacak
GİRİŞ 24.09.2013 11:53 GÜNCELLEME 24.09.2013 13:51
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuray Kabaş, seminerde, "Sınavda heyecanlanmak ehliyet almak için birinci engeldir" dedi.

Datça İlçesi'nde, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'ndeki değişikliklerle ilgili direksiyon eğitmenleri ve sınav komisyonu üyelerine yönelik seminer düzenlendi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuray Kabaş, yeni döneme sağlıklı bilgilerle başlamayı amaçladıklarını belirtti. Kabaş, "Toplantı kapsamında hem yönetmeliği hem Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı yönergeyi irdeleyeceğiz. Tekrar gözden geçireceğiz. Yeni yönetmeliğe göre yapılan sınavlarda aksayan yönleri değerlendireceğiz. Sürücü adaylarımızın daha bilinçli yetişmelerini sağlarken, trafik kazalarının en aza indirilmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

SINAV SÜRESİ UZADI

Yeni yönetmelikle direksiyon sınav süresinin 15 dakikadan 30 dakikaya çıkarıldığına dikkat çeken Kabaş, "Bir kursiyere sınav süresi olarak 30 dakika ayırmak zorundayız. Kursiyerlerin sınav saatleri randevu ile tespit edilebilecek. Belirlenen saatte kursiyerlerin sınav yerinde olmaları zorunlu olacak. Kursiyer sınav saatinde orada bulunmazsa sınava bir daha giremeyecek" dedi.

HOŞGÖRÜ ORTADAN KALKTI

Geçmişten gelen alışkanlıklar nedeniyle kursiyerlerin daha önce beş-on dakikalık gecikmeleri önemsemediklerini hatırlatan Kabaş, "İyi niyetle bu gecikmeler hoş karşılanabiliyordu. Artık böyle bir hoşgörü olanağı ortadan kalktı. Herkes randevu saatinde yerinde olacak. Sınav yarım saat sürecek" ifadelerini kullandı.

HEYECANLANAN ADAY EHLİYET ALAMAYACAK

Direksiyon sınavına girecek olan denetmenlere yönelik olarak da konuşan Kabaş şunları söyledi:

"Eğer kursiyer heyecanlanırsa, araçtan indirilecek, sınav durdurulacak. Kursiyerin heyecanının geçmesini beklemek gibi kaygılar taşımayın. Kursiyerlere, 'Siz şimdi çok heyecanlısınız, daha sonra sizi tekrar sınava alırız' gibi önerilerde de bulunmayın. Bu doğru bir tercih değil. Kursiyeri beklentiye sokuyor. Kursiyer o heyecanını yenmek durumundadır. Trafikte heyecanlanan bir kişinin trafiğe çıkmaması gerekir. Heyecan, ehliyet almak için birinci engeldir. Kursiyer heyecanını bir şekilde yenmelidir. Trafikte insanın başına ne geleceği önceden bilinemez. Önemli olan, sürücünün soğukkanlılığını koruyarak, öncelikle kendinin ve aracındaki insanların can güvenliğini sağlamasıdır. Bunu başaramıyorsa yapacak bir şey yok. Bu yüzden sınavdaki heyecanı asla kabul etmiyoruz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 12
  • rudet 8 yıl önce Şikayet Et
    sanane ister heyecanlanırım ister heyecanlanmam sen ehliyeti verde gerisi benim sorunum
    Cevapla
  • Serkan 5 yıl önce Şikayet Et
    Aynen para onlardan çıkmıyor onlara giriyor.çıkan yasada kurslara gün doğdu geçirmeyi bırakın kalmanız için çalışīyorlar.önceden kurs adayları başarısız olduğunda bidaha kurs açamíyorlardi.şimdi ise böyle bi durum söz konusu değil kalsınlar nasıl olsa kurs açabiliyoruz diye bıraktīrma çabasındalar.Adalete bak
    Cevapla
  • Ayşe 9 yıl önce Şikayet Et
    Bence bu cok büyük saçmalık buna bir son verilmeli haksızlık bu önüne geçilmeli ben şimdi kursa gitmeye cesaret edemiyorum
    Cevapla
  • Yasin G. 9 yıl önce Şikayet Et
    Heyecanlı insan trafiğe çıkmamalı bu doğru bir kanı ama heyecan kronik bir rahatsızlıksa. Heyecana neden olan yapılan sınav ve komisyonun tutumudur. Amiyane tabirle ruh gibi insanlarla bu sınav yapılamaz, yapılmamalıdır da. Bu işin giderek rantiyeye mahal vereceği kaygısındayım.
    Cevapla
  • veysal durdu 9 yıl önce Şikayet Et
    herşeyden önce kursiyerden önce sizlerin komiyon olarak atadıgınız.komisyonlara ve müfettişlere trafik bilgisi verin sıfır bilgiyle geneli komisyon olmuşlar.ondan sonra komisyon geri giderken 4 lüleri yakmıyorsun diye bırakıyor başka bir komisyon başka sınavada geri giderken 4lüleri yakıyorsun diye bırakıyor Allah aşkına hangisi dogru vatandaşın suçu nedir.
    Cevapla
  • kazımm 10 yıl önce Şikayet Et
    hiç unutmuyorum. ehliyet sınavında malumunuz arka koltuğa oturan 3 komisyon üyesi vardır. Benim sınavımda tam ortada oturan bey amca, sürekli aynadan gözümün içine bakıyo:) arkada ki trafiği kontrol için aynaya baktığımda izbandut gibi bütün aynayı kapladığından sürekli ona bakmak zorunda kalmıştım. Tabi yaşım da o zaman küçük, adam benim üzerimde direk psikolojik baskı unsuru haline geldi :) yine aynadan arkaya bakma gafletinde bulundum, gözgöze geldiğimiz an, şimdi aracı sağa çek demez mi, Allah dedim hangi sağa :) sağa çek park et dedi, Bir hışımla komut verince yüreğim ağzıma gelmişti, ter bastı anında, sağa hızlı yanaştım kaldırımla aramda sıfır mesafe kalmış, farkında değilim tabi, Allahtan çarpmadım. El frenini çekmeyi unuttum tabi heyecandan. Ordan not kırdılar, ilk seferde geçtim ama. Şimdiki sistem olsaydı kalmıştım. Trafikte heyecanlanmak farklı, sınav stresi ve heyecanı farklı bir olay...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle