Otokoç'dan yurtdışına kiralık araç atağı

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Özdemir, Türkiye'ye yakın coğrafyada araç kiralama işine girmek istediklerini söyledi.

Otokoç'dan yurtdışına kiralık araç atağı
Otokoç'dan yurtdışına kiralık araç atağı
GİRİŞ 23.09.2013 14:15 GÜNCELLEME 23.09.2013 14:15

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, Türkiye'ye yakın coğrafyada araç kiralama işine girmek istediklerini belirterek, "Bütün planlarımız, projelerimiz, onaylarımız tamamlandı. Kazakistan'da bu sene içinde sene sonuna kadar faaliyete başlayacağımızı tahmin ediyorum" dedi.Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Otokoç Otomotiv'in yılın ilk 8 ayında pazarda, geçen yıla göre yüzde 12 oranında büyüdüğünü söyledi.

Otomobil ve ticari araç satışları yaptıklarını anlatan Özdemir, otomobil satışlarının geçen yıla göre yüzde 20 arttığını, ticari araç satışlarının ise yüzde 10 azaldığını açıkladı.

Bu yılı 3.3 milyar ciroyla kapatacaklarını belirten Özdemir, "Otokoç bugün hem otomotiv perakendeciliği hem de araç kiralama işi yapıyor. Araç kiralamada 25 bin araçta pazarda lideriz. Hem uzun dönem hem kısa dönem araç kiralama işi yapıyoruz. Uzun dönem kiralamada 2. sıradayız. 17-18 bin aracımız var. Kısa dönem kiralamada ise neredeyse uluslararası markaların temsil edildiği pazarda, yüzde 50 paya sahibiz. Yaklaşık 7 bin 500 aracımız var" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'ye yakın coğrafyada araç kiralama işine girmek istiyoruz"

"Türkiye'ye yakın coğrafyada araç kiralama işine girmek istiyoruz" şeklinde sözlerini sürdüren Özdemir, Azerbaycan'da araç kiralama tesislerinin bulunduğunu ifade etti.

Geçen yıl Kuzey Irak'ta, Erbil'de araç kiralama tesisi kurduklarını açıklayan Özdemir, şunları kaydetti:

"Bütün planlarımız, projelerimiz, onaylarımız tamamlandı. Kazakistan'da bu sene içinde sene sonuna kadar faaliyete başlayacağımızı tahmin ediyorum. Belki gelecek yılın başına sarkabilir, ama Kazakistan'da araç kiralama işi yapacağız. Araç kiralama işi enteresan bir iş. Gelişmekte olan ülkelerde hızlı gelişen bir pazar. Türkiye'de böyle oldu. Bundan 7-8 yıl öncesine gidildiği zaman çok bilinen bir hizmet değildi. Ama bir takım değişkenler bunu etkiliyor. En önemlisi şirketler, (uzun dönem kiralamalar için söylüyorum) aslında bireyler de kendi kaynaklarını daha verimli kullanmak istedikleri zaman araç satın almak yerine araç kiralama yoluna gidiyorlar."

- "Müşteri velinimetimiz"

Bundan yola çıkarak Azerbaycan'da araç kiralama işini başladıklarını hatırlatan Özdemir, "Oralar gelişmekte olan ülkeler. Hakikaten ekonomileri hızlı büyüyen ülkeler. Çünkü kaynakları çok, hem doğalgaz hem petrol olsun. Yabancı yatırımlar çok geliyor. Uzun dönem araç kiralamanın da en büyük dinamiği bu gibi şirketlerin olması. Özellikle yabancı şirketler buna çok alışık olduğu için geldikleri zaman araç kiralıyorlar. Bu ülkeler aynı zamanda Türkiye'nin ihracat pazarları. Birçok Türk şirketi var bu pazarlarda. Dolayısıyla hem oradaki büyüme potansiyeli hem Türk şirketlerin sayısının çok olması nedeniyle stratejimizi bu yönde koyduk" diye konuştu.

"Otokoç Otomotiv olarak rahmetli Vehbi beyin de belirttiği gibi 'müşteri velinimetimiz'. Müşterilerimiz bizim için önemli" diyen Özdemir, Otokoç Otomotiv'i temsil eden markaların müşteri memnuniyeti ölçümlemesi yaptığını, müşteri memnuniyetinde Türkiye ortalamasının üstünde olduklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA