Karsan ve Isuzu'nun elektriklileri ‘yeterli'

TÜBİTAK'ın yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceği “elektrikli araç” projesi için ilk aşama geçildi. Elektrikli araç çağrısına başvuran 20 konsorsiyumdan 10'unun elendiği belirtilirken, ikinci aşamaya geçmeye hak kazananlar arasında Karsan ve Anadolu Isuzu bulunuyor.

Karsan ve Isuzu'nun elektriklileri ‘yeterli'
Karsan ve Isuzu'nun elektriklileri ‘yeterli'
GİRİŞ 30.07.2013 11:11 GÜNCELLEME 30.07.2013 11:11

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, elektrikli araç teknolojilerinin yerli olarak geliştirilmesi ve bunların kullanılarak yerli elektrikli araç üretilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından açılan çağrının ilk aşamasının tamamlandığını bildirdi. Ergün, TÜBİTAK'ın yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceği yerli elektrikli otomobile ilişkin, “Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi” başlıklı çağrıya 20 konsorsiyumun başvuruda bulunduğunu, bunlardan 10'unun elendiğini söyledi.

10 proje geçebildi

Bakan Ergün, 10 projenin ikinci aşamaya geçmeye hak kazandığını belirterek, başvurular arasında otomobil, otobüs ve hafif ticari araç projeleri bulunduğunu kaydetti. Desteklenecek projelerin en fazla 4 yıl içinde tamamlanacağını ve bu süre sonunda prototiplerin hazır hale getirileceğini kaydeden Ergün, daha sonra üretici kuruluşların seri üretime geçeceklerini söyledi. Ergün, üretilecek araçların kritik ve yeni teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip olacaklarını kaydederek, “Bakanlığımız, üretilecek araç segmentine bağlı olarak 5 yıl boyunca toplam 200 araç alımı yapacak ve yerli elektrikli araçların kamu alımlarında da yer alması için teşvik çalışmaları etkinleştirilecek” diye.

Edinilen bilgilere göre ikinci aşamaya geçmeye hak kazanan otomotiv firmaları arasında Karsan ve Anadolu Isuzu da bulunuyor. Her iki şirket de, bu çağrıya üniversiteler, yan sanayi şirketleri ve araştırma merkezleriyle konsorsiyum oluşturarak katılmıştı.