Sistem değişti! Ehliyet almak artık çok zor

Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği değişikliğinin ardından yeni sınav sistemi uygulamaya konuldu.

Sistem değişti! Ehliyet almak artık çok zor
Sistem değişti! Ehliyet almak artık çok zor
GİRİŞ 29.07.2013 09:30 GÜNCELLEME 29.07.2013 09:47
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yeni direksiyon sınavları akan trafik içerisinde, her türlü hava ve yol koşullarında en az 30 dakika yapılıyor. Yeni uygulamaya göre, sınava başlarken emniyet kemerini takmayan sürücü adayının sınavı başlamadan bitecek. Kalkış sırasında sinyal vermeyen, emniyetli ve rahat kalkış yapamayan sürücü adayının sınavına devam edilmeyecek.

Direksiyon sınavı değerlendirme formunda sürücü adayının yapmaması gereken hatalar belirtilmiş olup bu hatalardan bazılarını bir kez, bazılarını iki kez yapan sürücü adayı sınavda başarısız olacak. Daha önceki sınavlarda yapılmayan iki araç arasına parketme manevrası direksiyon sınavın olmazsa olmazlarından olacak. Motosiklet sürücüleri ise akan trafiğe çıkmadan önce trafiğe kapalı alanlarda işaretler arasında slalom yapacaklar, ayrıca özel bir platform üzerinde dengeli sürüş becerisi gösterecekler.

YENİ SINAV SİSTEMİNE UYUM

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü yetkilileri, direksiyon sınavlarının yapıldığı günlerde illere görevli olarak gidip direksiyon sınavlarını denetliyor ve yeni sınav sisteminin tavizsiz bir şekilde uygulanmasını sağlıyorlar. Ayrıca, illerde görevli eğitim müfettişleri sürekli olarak denetim ve gözetim görevinde bulunuyor. Sınav günleri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde adeta seferberlik ilan ediliyor, yeni sınav sistemine uyum sağlamak için herkes özen gösteriyor.

CAN GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA

27-28 Temmuz günlerinde yapılan sürücü direksiyon sınavları için İzmir'e gelen Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik Eğitimi ve Sürücü Kursları Gurup Başkanı Ercan Alpay, il ve ilçelerde görevli sınav yürütme kurulu üyeleri ile Karataş kız lisesinde toplantı yaparak yeni sınav sistemi ile ilgili hazırlıkları gözden geçirdi. Konak ve Karabağlar ilçelerindeki sınav değerlendirme komisyonu üyeleri ile ayrıca bir araya gelen Alpay, direksiyon sınavlarındaki sorumluluklarını hatırlatarak şunları söyledi: "İnsanımızın can ve mal güvenliği ile doğrudan ilgili bir sınavın sorumluluğunu taşıyorsunuz. Çok dikkatli ve özenli davranınız. Sınav sırasında sürücü adaylarının becerilerini dikkatli ve adil değerlendiriniz. Sizlere güveniyoruz."

YENİ DÖNEMDE KALİTE ARTACAK

Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı ve 20.Dönem İzmir Milletvekili İsmail Yılmaz, yeni yönetmeliğin ve yeni sınav sisteminin sürücü eğitiminin kalitesini çok daha olumlu etkileyeceğini belirterek "26 yıldır değişmeyen ve günümüzün koşullarından uzak, uygulaması ve denetlemesi mümkün olmayan yönetmeliğimiz Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğümüzün ve Konfederasyonumuzun işbirliği ve özverili çalışmaları sonucunda değiştirilmiş, çağdaş, uygulanabilir ve denetlenebilir bir yönetmelik oluşturulmuştur" dedi.

Yeni düzenlemelerle direksiyon sınavlarının son derece zorlaştırıldığını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "En küçük bir hata sürücü adayının başarısız olmasına neden olacaktır. Sürücü kursları olarak biz yeni sınav sisteminin sürücü eğitiminin kalitesini artıracağına inanıyoruz. Biz eğitim görevimizi daha iyi yaparken, Milli Eğitim Bakanlığı da sınavları en iyi şekilde yapacak. İyi eğitilmiş ve trafikte paylaşma kültürü gelişmiş sürücüleri topluma kazandıracağız. Ayrıca, Sürücü Kursu ücretlerindeki haksız rekabet ortadan kalkacak, onun yerine eğitimin kalitesine ve başarıya endeksli yeni bir rekabet ortamı oluşacaktır."

YORUMLAR 7
  • Kamil 10 yıl önce Şikayet Et
    özel kurslar çıkarken de böyle demişlerdi . ama sonuçlar ortada,ehliyet sistemini değil kafaları değiştirmek şart
    Cevapla
  • kazımm 10 yıl önce Şikayet Et
    siz onu bunu bırakın da. Bu taksi- dolmuş- otobüs şöförlerini ne yapıcaz? adamlar ehliyeti kavşaktan dönerken elden alıyor...
    Cevapla
  • kuant quazar 10 yıl önce Şikayet Et
    Guzel bir gelisme ancak detaylar belirsiz!. YUrtdisinda gelismis ulkelerde ehliyet almak genelde 4 yil gibi bir zaman almaktadir. Ilk 2 yil yeni surucu (L) ehliyeti verilmektedir ve bu tur suruculer yanlarinda full ehliyetli bir olmadan yola cikamazlar. 2 yil bitince P denen onizleme ehliyetini alirlar ve tek baslarina arac kullanmaya baslarlar. BU sekilde en az 1 sene devam ettikten sonra tecrubelerini ispat eden seyahat kayit defteri ile gidip full ehliyeti sonunda alirlar. Turkiyede ise isin bir de yol durumu var. Is guvenligi maalesef yok. Yol calismasi yapiliyor, merak ediyorum is guvenligi uzmani nerede? Aslinda boyle biri varmi Turkiyede? Yollar standartlara zaten uygun degil. Isiklandirma ve ozellikle yol cizgileri afrika ile ayni seviyede.
    Cevapla
  • ali celik 10 yıl önce Şikayet Et
    İyi tamamda güzelde. Trafikte sürücülerin iyi denetlenmesi gerekir.Kameraların sayısı artmalı.Ayrıca kusurlu yollar düzeltilmeli.Kusurlu şehir yapılanması zaman içinde düzeltimeli.Otoparkı olmayan binaya ruhsat verilmemeli.Çocuk sokakta oynuyor.Oyun alanı yok birden fırlıyor arabanın önüne buna ne yapsın iyi sürücü.Kazaların istatistiği yayınlanırken hep %90 sürücü hatası deniyor.En az %50 si yol kusuru.Neymiş biz işareti koyduk sürücü görsün ona göre davransın.İşareti biri kırdıysa iş bitti.Yol 100 metre genişliğinde Köprü 50 metre gece karanlıkta sürücü fark edemeyince.-Sürücü uyudu otobüs dereye uçtu.Yolda işaret yok karanlık bir köprü aynen böyle dereye uçuyorduk son anda kurtulduk. E 5 te istanbulda kastro denen bir yer var oraya yakın bir yerdi. Yeni dönemeç yapmışlar ama o kadar keskinki 20 -30 km ile ancak dönersin.Yani e5 te 90la giden bir sürücü bu kadar keskin viraj olacağını tahmin edebilirmi.
    Cevapla
  • samet elmas 10 yıl önce Şikayet Et
    Sürücü Kursları Konf. GENEL BAŞKANI'na.... Eğitimde kaliteden bahsederken, "kursların" ve "kurs eğitmenlerinin" kalitesi de aynı zamanda yükselecek mi? Kursiyer kayıtlarında, kurs hocaları kaydettikleri öğrenci başına ekstra gelir elde ediyor. İster kalsın, ister geçsin hem kurs hemde kurs hocası her türlü kazanç elde ediyor. Kalan öğrencilerden de yeniden ücret talep edip 2.kez aynı müşterisinden gelir elde edebiliyor. Madem derdimiz "eğitimde kalite".. 5-10 öğrencisi sınavda kalan kurs hocasının "eğitmenlik belgesi" de iptal edilsin..Eğitimi adam gibi veremeyen kurs eğitmenleri de bir şekilde cezalandırılsın..Yada genel anlamda kurs öğrencilerinin çoğu sınavlarda kalıyorsa "kaliteli eğitim vermeyen" kurslara da yaptırımlar getirilsin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle