Hacizli plakalar sistemden çıkarılacak

Reyhanlı'da bomba yüklü minibüslerle gerçekleştirilen patlamaların ardından Emniyet, Plaka Tanıma Sistemi'ni daha verimli kullanmak için harekete geçti. Terör suçlarına odaklanmak için hacizli araçlar sistemden çıkarılacak.

Hacizli plakalar sistemden çıkarılacak
Hacizli plakalar sistemden çıkarılacak
GİRİŞ 03.06.2013 09:23 GÜNCELLEME 03.06.2013 09:23

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 52 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırı sonrası polis, Plaka Tanıma Sistemi'nde (PTS) konsept değişikliğine gitti. PTS'ler öncelikle terör suçlarına karışmış ve ya karışması muhtemel araçlar ile çalıntı araçlara odaklandırılacak.

Kamil Elibol'un haberine göre; sistem daha sonra çalıntı-kayıp plaka, kaçakçılık ve asayiş suçlarına karışmış araçları tespit edecek.

PTS'Yİ 7/24 AÇIK TUTUN

Bazı illerde PTS'lerin 'hacizli yakalamalı' araçlar yüzünden kapatılması Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ı kızdırdı. Kılıçlar, "PTS'ler 7/24 açık tutulacak ve kesinlikle kapatılmayacak" emri verdi. Kılıçlar, PTS'nin kullanılması konusunda Emniyet Müdürlerine yazılı emir gönderdi.

Kılıçlar'ın emir yazısında şu ifadeler yer aldı: "Bazı illerimiz PTS'den yeterince yararlanmıyor. Bunun en büyük nedeni PTS alarmlarının büyük çoğunluğunun hacizli yakalamalı araçlar ile çalıntı plakalardan oluşması. Birimlerimiz alarmlar arasında bir öncelik sıralaması yapmadığı için PTS'ler daha çok hacizli yakalamalı araçlar ile çalıntı plakalı araçlara müdahale ediyor. Bu durum çalıntı araç ve diğer önemli terör, kaçakçılık ve asayiş suçlarına karışmış araçlara müdahale edilmemesine yol açıyor"

Hacizli plakalar sistemden çıkarılacak

Kılıçlar, emir yazısında PTS'lerin daha verimli kullanılması için şu tedbirlerin alınmasını istedi:

-Birimler alarmlar arasında önceliklendirme yapacak. Terör olaylarına karışmış ve ya karışması muhtemel araçlar ile çalıntı araçlara mutlaka müdahale edilecek.

-PTS veri tabanında büyük yer teşkil eden hacizli yakalamalı araçlar sistemden tamamen çıkarılacak.

-PTS'ler Pol-Net veri tabanından sorgulama yapacak ve 7/24 saat açık bulundurulacak. Sistem kesinlikle kapatılmayacak.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ